“Ampolles d’aigua i ventalls no són polítiques suficients per fer front a les onades de calor a Manresa”
A conseqüència d’una proposta feta pel grup municipal FEM MANRESA al ple de juliol passat, es demanava prendre determinades accions davant de les onades de calor que es podrien produir en d’aquells moments i durant l’estiu a Manresa, es van presentar per tal d’esmenar i/o complementar la iniciativa, dues esmenes per part dels grups del Govern municipal i el del PSC.
El ventall que es reparteix per la calor a Manresa. Foto: Jordi Preñanosa

POLÍTICA / Redacció/Sergi Vàzquez   
21/08/2022 11:47
“En l’esmena del nostre grup, vam recolzar les propostes presentades pels altres grups, i vam demanar la incorporació d’un quart punt, on específicament ens fèiem ressò del ja existent Protocol municipal davant les onades de calor que ha de contenir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Canvi Climàtic (PAESC), perquè tingues un abast més global, de més ample aspecte que les accions que es presentaven i, alhora s’actualitzés la base de treball que l’Ajuntament de Manresa ha de tenir elaborada” segons el President del GMS, Joaquim García.

El PAESC és un pla d’acció aprovat per l’Ajuntament de Manresa, el dia 27 de febrer de 2019, que descriu el què fer i com fer-ho davant del Canvi Climàtic. És un pla ampli, de gran abast, que defineix actuacions fins a l’any 2030, perquè Manresa sigui més resilient i menys vulnerable als efectes del Canvi Climàtic. Una de les diferents accions que ens proposa aquest pla és l’Actualització anyal dels Protocols d’onades de calor existents i els que afecten a la salut de les persones, i al seu temps es desglossen en altres subgrups. Específicament “el subgrup 9.2 afecta als augments de les onades de calor i les repercussions a la ciutadania. Aquest Protocol és un document d’actualització de cada any i no està exposat en cap web municipal” afegeix el President del GMS.

D’aquesta manera es van establir les següents accions: 1) informar a la població dels refugis climàtics que es poden utilitzar a la ciutat. 2) disposar en els equipaments d’ampolles d’aigua i ventall gratuïts. 3) assegurar el funcionament de totes les fonts d’aigua de la ciutat. 4) donar a conèixer el Protocol davant les onades de calor que ha de contenir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Canvi Climàtic (PAESC). Fruit de les esmenes per part de l’equip de Govern, no va ser acceptada la proposta d’oferir a la ciutadania accés gratuït a les piscines municipals.

L’Ajuntament de Manresa va donar per acomplerta la proposició aprovada a través d’una nota de premsa ( 4/08/2022) en la que es definien les hores de servei que com a Refugi climàtic per a l’Onada de calor, oferint algunes zones verdes i els equipaments públics que disposen d’aire condicionat, amb l’oferiment d’aigua i un ventall. “Però pel que fa al quart punt es limitava a confirmar que ja es donava compliment al Protocol, sense exposar les mesures que s’han de preveure davant les Onades de calor, que ha de contenir el PAESC i també el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM)” matisa Joaquim García.

Les previsions dels experts en l’evolució de les temperatures i el canvi climàtic en diuen que caldrà assumir que a Manresa haurem de conviure amb estius amb episodis d’onades de calor i per això, ens sembla que cal revisar les mesures que tenim aprovades, i decidir el què fer per als propers estius. Si bé, qualsevol mesura és rellevant hem de confessar però, que les mesures aprovades en el passat ple de juliol són d’efectes poc transcendents: els refugis climàtics es limiten a dues biblioteques i tres edificis de l’ajuntament, alguns tanquen els dissabtes, diumenges i dilluns; i diàriament entre les 14:00 a les 16:00 hores, deixant estones d’insolació sense assistir.

“Per tot plegat, ens va sorprendre en primer lloc que ni des del mateix equip de Govern de l’Ajuntament, no inclogués a les seves pròpies esmenes inicials el compliment del propi Protocol municipal del PAESC, tal com si vam fer nosaltres en la nostra proposta d’addició; i en segon lloc ens ha decebut que es donés un compliment tant poc treballat respecte el mateix com és sols l’oferir ampolles d’aigua i ventalls. Volem deixar constància pública que no s’han complert la totalitat dels acords compromesos i que des del nostre grup municipal insistirem per a aconseguir-los, doncs és un tema de primer ordre per adaptar millor la ciutat a aquest futur immediat que ens espera” conclou el portaveu del GMS, Anjo Valentí.

Arxivat a: PSC   ONADES DE CALOR  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):El BAXI Manresa ensopega a la BCL davant el Limoges
Ja es pot votar per al premi del públic al Concurs d'Aparadors de Nadal de Manresa
La DO Pla de Bages portarà el seu vi a la Festa del Vi Novell
Codis de geolocalització per a les 258 masies del Vinyet
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]