Mesures per acabar amb els danys de fauna
El sindicat trasllada a la directora general d'Ecosistemes Naturals i Gestió del medi la indignació de la pagesia, afectada des de fa més de 20 anys.
Mesures per acabar amb els danys de fauna.

MEDI AMBIENT / Redaccio/ Sergi Vazquez  
14/03/2022 09:08
Unió de Pagesos ha traslladat a la directora general d'Ecosistemes Naturals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, en una reunió, la indignació de la pagesia que des de fa més de vint anys reclama mesures per evitar els danys de fauna i per reduir les poblacions de fauna cinegètica mentre que les poblacions d'aquestes espècies no han parat de créixer i els danys s'han agreujat i s'han estès arreu. Per al sindicat, la manca de legislació catalana i de diligència del Govern en l'adopció de mesures per evitar els danys i l'extensió de malalties animals, i en l'articulació de compensacions íntegres pels danys de la fauna salvatge, cinegètica i protegida, posen en risc la continuïtat de moltes explotacions agràries.
 
Davant la presentació del Pla estratègic per al control de danys de senglar a Catalunya el 4 de març, Unió de Pagesos recorda que ja se'n han aprovat altres, els darrers, el 2017 i el 2003, amb mesures molt semblants. Per aquest motiu, exigeix celeritat i eficàcia per posar en marxa el pla, sobretot, les taules de cogestió per a la concreció dels Plans d'acció local amb els recursos necessaris; les actuacions de control dirigides a zones de risc; la millora dels programes de seguiment de les espècies cinegètiques per poder aplicar eficaçment les mesures de gestió; l'aplicació de l'emergència cinegètica i la redacció i aprovació urgents de la llei de caça de Catalunya.
 
Unió de Pagesos celebra que el nou Pla estratègic disposi d'un pressupost per dur-lo a terme i reclama al Govern i a Acció Climàtica que n'accelerin l'aplicació. Els recursos haurien de destinar-se a mesures concretes a cada territori que permetin reduir de manera efectiva les sobrepoblacions, amb l'increment de les captures, la gestió del medi, com ara la neteja de barrancs, i actuacions en zones de seguretat al llarg d'infraestructures viàries i ferroviàries, entre altres.
 
El sindicat veu necessari aplicar l'emergència cinegètica per reduir de la sobrepoblació, especialment de senglars i conills en determinades zones, però no està d'acord amb la modificació que proposa el Departament en la Resolució anual de vedes. Per al sindicat, d'acord amb la llei, l'emergència cinegètica s'ha de declarar quan se superen els llindars de població establerts a la resolució anual de vedes, i el criteri per determinar si és perjudicial per a l'agricultura s'ha d'establir sobre la base d'un percentatge de la superfície afectada per danys, però no s'ha de supeditar a que els darrers anys s'hagin autoritzat de manera excepcional captures de senglar o conill.
 
Així mateix, el sindicat reclama la posada en marxa urgent del Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d'Animals (GECA) del Cos d'Agents Rurals, que ha de donar resposta a la pagesia afectada en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.
 
En cas de danys a les explotacions agràries, també cal garantir que la pagesia sigui totalment indemnitzada, i amb un sistema no arbitrari i àgil de peritatge. En aquest sentit, cal que s'estableixi l'obligatorietat de disposar d'una assegurança de responsabilitat civil amb una franquícia mínima de l'1% per cobrir els danys a l'activitat agrària i forestal als titulars dels espais cinegètics, ja siguin públics o privats.

Arxivat a: UNIO DE PAGESOS 
 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Justin Hamilton: 213 centímetres de qualitat pel BAXI Manresa
Inaugurat el nou orgue del Cor de Catalunya, lluint de nou amb la seva esplendor i sonoritat
S'acaba la calor i baixen les temperatures
Consells per evitar l'impacte d'un llamp en cas de tempesta
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]