Compartir coneixements i experiències sobre el cultiu de la mongeta del ganxet a Manresa i al Bages i veure de primera mà com ho fan els agricultors de la comarca per generar un espai de debat amb la pagesia per identificar necessitats, explorar oportunitats i analitzar les condicions que poden afavorir l’impuls de llegums i cereals destinats al consum humà al territori. Aquest és l’objectiu de la jornada que el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa faran el proper dia 15 d’octubre a la finca de Les Arnaules de Manresa. Serà una trobada de professionals del sector agrari que també servirà per presentar un nou programa d’assessoraments gratuïts que impulsen les entitats promotores amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra, de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’ADV (Associació Agrupació de Defensa Vegetal) del Bages i Catalunya Central.
La jornada, emmarcada dins de l'estratègia Alimentem Manresa, començarà a les 6 de la tarda i inclourà una visita al camp i explicació tècnica del cultiu de mongeta del ganxet a càrrec de Bàrbara López, assessora agrícola i tècnica de l’ADV del Bages i Catalunya Central, i Enric Casasayas, pagès i productor de mongeta del ganxet a Les Arnaules. Tot seguit, es farà una presentació de l’ADV i s’explicarà els serveis d’assessorament que els pagesos tenen a la seva disposició. La jornada acabarà amb un torn de preguntes i un pica-pica. Les inscripcions poden fer-se a través
d’aquest enllaç.
Nou programa d’assessoramentsEl nou programa d’assessoraments gratuïts de l’ADV del Bages i Catalunya Central ofereix fins a tres visites tècniques gratuïtes per a set nous pagesos d’horta i olivera que vulguin incorporar-se a l’ADV. Els assessoraments inclouen aspectes clau per a la viabilitat de les explotacions com ara la sanitat vegetal, el maneig i millora de la producció, la innovació, l’organització de cultius i infraestructures de reg, entre altres, sempre de la mà de tècnics experts amb una dilatada experiència. L’objectiu del programa és ajudar les petites empreses agroalimentàries a professionalitzar-se i adaptar-se als reptes climàtics i estructurals actuals.
Aquesta acció s’emmarca dins del Pla Estratègic i Operatiu del programa Xarxa Productes de la Terra de Diputació de Barcelona. El pla recull que cal portar a terme accions per enfortir les empreses i donar suport a la gestió empresarial. És per això que des del Rebost del Bages es vol aglutinar les empreses agroalimentàries de la comarca del Bages per tal que s’uneixin i treballin plegades per incrementar la seva visibilitat i força.
Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) són entitats sense ànim de lucre que agrupen agricultors i col·laboren amb l’Administració per aplicar la gestió integrada de plagues i garantir un ús racional dels productes fitosanitaris. L’ADV Bages i Catalunya Central, especialitzada en horta i olivera, compta amb empreses com Horts de Sant Benet, L’Hort del Puig, La Tomaquera, Les Arnaules o Mas Rossinyol, entre d’altres.
La Xarxa de Productes de la TerraLa Xarxa de Productes de la Terra té com a objectius la recuperació d’espais agraris, la promoció del consum de productes saludables i sostenibles, i el desenvolupament econòmic d’un sector que inclou empreses productores, transformadores, comercials i turístiques. El seu pla estratègic aposta per enfortir les empreses, millorar-ne la gestió, fomentar la innovació i garantir la viabilitat de les iniciatives vinculades al territori.
El Rebost del BagesEl Rebost del Bages és un projecte del Consell Comarcal del Bages per posar en valor els productes agroalimentaris autòctons i algutinar i donar suport als productors locals. El Rebost del Bages forma part i rep el finançament de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.
Alimentem Manresa
Aquesta activitat s'emmarca dins de l’estratègia Alimentem Manresa, un pla d’acció integral dissenyat a nivell local per abordar els reptes i les oportunitats relacionades amb el sistema alimentari de Manresa. Aquesta estratègia establerta conjuntament pels diversos agents vinculats a l’alimentació de la ciutat busca garantir l’accés a aliments saludables, sostenibles i culturalment adequats per a tots els residents, tot promovent un sistema alimentari just i equitatiu.