Solsona convoca dos actes oberts per a donar vida a habitatges buits
La primera sessió, el dimecres 19, se centrarà en la masoveria urbana.
Solsona convoca dos actes oberts per a donar vida a habitatges buits.

SOLSONÈS / Redacció/Sergi Vàzquez  
12/02/2025 15:09
Fer rebaixar la xifra de 460 habitatges buits que es registren a Solsona tot donant vida a aquells immobles que es puguin rehabilitar per a recuperar estadants. Amb aquest objectiu, la regidoria d’Habitatge, la Taula d’Habitatge i l’equip de l’associació Repoblem organitzen dos actes oberts adreçats a propietaris i tothom que pugui tenir interès a compartir dubtes i inquietuds sobre aquestes qüestions el 19 de febrer i el 13 de març.

La masoveria urbana serà el tema central que s’abordarà el dimecres 19 de febrer a les sis de la tarda a la sala cultural de l’ajuntament. Tal com s’explica des de Repoblem, es tracta d’“una solució respectuosa per dona vida als pisos buits i facilitar l’accés a un habitatge digne, accessible i econòmicament just”. La cooperativa Obrint Portes hi explicarà experiències que està acompanyant en municipis com el Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell), on es rehabilitarà un immoble en desús per oferir habitatge a canvi de gestionar un forn de pa, o a Igualada, on s’ha dut a terme més d’un projecte.

Habitatge cooperatiu

Les cooperatives d’habitatge són una altra via alternativa per mobilitzar el parc de pisos buits d’una població. D’això es parlarà en una segona jornada, el dia 13 de març amb Repoblem, l’Era del Mussol de Maldà (Urgell) i la cooperativa Sostre Cívic, que, de manera pionera al país des de fa més de vint anys, aposta per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, en què la propietat és col·lectiva i recau en l’entitat.

Ambdues sessions informatives complementen la tasca que es fa bimestralment des de la Taula d’Habitatge de Solsona, creada l’estiu passat. Es tracta d’un espai de debat i estudi integrat per institucions, entitats públiques i privades, professionals del sector i agents socials per assolir una mirada estratègica a mitjà i llarg termini.

La Taula d’Habitatge aborda qüestions com la problemàtica que suposa la manca d’oferta per als joves i les possibilitats que ofereixen la masoveria urbana o el cooperativisme. Així mateix, des d’aquest òrgan s’està ultimant la redacció del Pla local d’habitatge, que es preveu enllestir properament.

26 contractes de lloguer

Tal com va exposar en el darrer Ple la regidora d’Habitatge, Pilar Viladrich, durant el 2024 la borsa d’habitatge de lloguer de l’Ajuntament de Solsona ha constatat la constant tendència a l’alça de la demanda que no es pot cobrir en un municipi declarat zona de mercat residencial tensat. Durant tot l’any s’han firmat 26 contractes nous amb predomini dels llogaters joves, si bé, per primera vegada, ha augmentat la franja de 36 a 45 anys (vuit contractes).

Durant l’any passat “es va fer un esforç per tornar a concedir subvencions del 50 per cent de les ores de condicionament d’habitatges amb un màxim de 6.000 euros per cada pis que s’incorporés a la borsa, i es van tenir quatre peticions que es van poder tramitar”. Aquest any “hi ha una voluntat ferma de tornar a convocar aquests ajuts per ampliar la borsa”, assegura Viladrich. Així mateix, es dona continuïtat a la bonificació del 50 per cent de l’impost sobre béns immobles per a tots els habitatges que formin part de la borsa a partir del primer de gener de 2025 per oferir un incentiu més als propietaris a canvi de rebaixar el preu del lloguer. 

Arxivat a: SOLSONA   HABITATGES BUITS 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



El BAXI Manresa perd el pols final a Gran Canària
Manresa impulsa la indústria creativa amb un nou cicle de trobades professionals inspiradores
Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, gran aposta del Corpus solsoní
Sant Vicenç de Castellet estrena el Cicle Quatre Estacions
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]