L’ICS planteja una dinàmica ludificada a professionals d’Urgències
'Una mirada atenta' convida a reflexionar, en format de joc de taula, sobre les explicacions que donen les pacients i les seves conductes a la consulta, perquè els equips que les atenen estiguin atents a possibles indicadors de violència masclista.
L’ICS planteja una dinàmica ludificada a professionals d’Urgències. Foto: ICS

CATALUNYA CENTRAL /   
11/02/2025 11:56
Una dona de 75 anys que arriba a Urgències acompanyada del seu marit per una sobredosi d'antidepressius. Una noia, de 17 anys, que hi arriba amb la respiració accelerada, sudoració i nerviosisme, i acompanyada d'una amiga amb qui estava estudiant a la biblioteca. O una altra dona, aquesta de 33 anys, que va a l'hospital per un sagnat quatre mesos després d'haver parit. Aquestes són algunes de les primeres dades que es donen als i les professionals dels serveis d'Urgències dels centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central que participen en la dinàmica ludificada Una mirada atenta, una formació innovadora que busca ajudar a identificar possibles víctimes de violència masclista. 

Aquesta iniciativa, liderada per la Comissió d'Igualtat i Polítiques Socials de l'ICS, convida a reflexionar, en format de joc de taula, sobre les explicacions que donen les pacients i les seves conductes a la consulta, perquè els equips i professionals que les atenen estiguin atents a possibles indicadors de violència masclista. A través d'un enfocament multidisciplinari, es busca enriquir les perspectives i les capacitats del personal per afrontar aquesta problemàtica complexa de manera efectiva.

La primera dinàmica es va posar en marxa a la Catalunya Central la setmana passada amb professionals del Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Manresa, ubicat al CAP Bages. En les pròximes setmanes s'estendrà a la resta de dispositius d'urgències i, més endavant, a la resta d'equips i serveis del territori.

La proposta recull els diferents tipus de violència masclista, des de la vicària, fins a la física, la sexual o l'econòmica, i genera un espai de reflexió dins de l'equip sobre quins poden ser els senyals d'alerta de situacions de violència masclista, amb l'objectiu d'ajudar que tothom estigui atent a aquests indicis per millorar la detecció de possibles casos. "Més enllà dels casos que les mateixes dones víctimes verbalitzaran de forma clara i conscient, cal pensar que altres dones, sigui per por, perquè venen a la consulta acompanyades del maltractador, per desconeixement, etc., no ho diuen de forma explícita. Per tant, aquest joc ens obliga a tenir 'una mirada atenta' i ens adverteix del ventall de casos i de situacions que se'ns poden presentar", explica Carme Alberich, referent d'Igualtat de l'ICS Catalunya Central.

Replantejar-se possibles prejudicis i estereotips

La proposta va oferint informacions de forma progressiva, a les persones que hi participen, sobre les explicacions que donen sis dones dels motius pels quals han anat al servei d'Urgències i també sobre com actuen (elles i, en alguns casos, també els seus acompanyants) quan són a la consulta: si obliden dades rellevants, si se les veu dubtar abans de respondre, si estan nervioses, si l'acompanyant mostra o no preocupació pel seu estat de salut, etc.

L'objectiu de la dinàmica és que els equips que hi participen reflexionin sobre les diferents explicacions que se'ls ofereixen i que, en diferents fases, vagin acordant quina dona consideren que podria ser víctima d'alguna violència masclista. Els i les participants han d'anar descartant els casos que els semblen menys sospitosos de ser violència masclista, fins a quedar-se amb una única possible víctima. Els casos recollits són representatius de diferents formes de violència contra les dones i tenen protagonistes d'edats, orígens i classes socials diversos, perquè no hi ha un perfil predeterminat de víctima.

 

Arxivat a: ICS   CATALUNYA CENTRAL   SALUT 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



El BAXI Manresa perd el pols final a Gran Canària
Manresa impulsa la indústria creativa amb un nou cicle de trobades professionals inspiradores
Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, gran aposta del Corpus solsoní
Sant Vicenç de Castellet estrena el Cicle Quatre Estacions
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]