Aprofitant la concurrència del cementiri pels volts de Tots Sants, l’Ajuntament de Solsona engega una campanya per recuperar nínxols sense utilitzar del cementiri municipal per endarrerir al màxim la construcció de blocs nous. En aquests moments, dels 2.334 nínxols que hi ha en aquestes instal·lacions, tan sols trenta estan lliures pendents de concessió. Amb tot, es calcula que hi ha molts ciutadans que han rebut la transmissió de títols de drets funeraris sense que en prevegin fer cap ús.
D’acord amb la taxa del cementiri municipal, l’Ajuntament abona el 50 per cent del preu de la concessió dels drets funeraris del nínxol que rescata. Així, una persona que retorni el títol d’un nínxol de segona, tercera o quarta fila, que són els que tenen el preu més elevat (847 euros), rebrà 423,50 euros; si el nínxol és de primera fila, se li retornaran 339,50 euros; si és de cinquena fila, 254, i en el cas de les unitats més elevades, 211,50 euros.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Municipals, Joan Parcerisa, defensa que “aquesta mesura és la que garanteix un creixement més sostenible del cementiri a partir de la redistribució de nínxols sense previsions d’ús a la vista entre aquells ciutadans que sí que els necessiten, abans de construir noves illes”.
2014, última ampliació
L’impacte econòmic per a les arques municipals també és menor amb el rescat que amb una nova construcció: s’estima que dotar les instal·lacions de 140 nínxols nous tindria un cost d’uns 100.000 euros. L’últim bloc amb aquest mateix volum d’unitats data del 2014, l’any de la darrera ampliació de capacitat del cementiri.
Pel que fa als columbaris, per a dipositar-hi les restes dels difunts incinerats, al cementiri n’hi ha quaranta, que es van condicionar amb les obres de fa deu anys, dels quals només en queda un de lliure. En aquest cas, però, es farà una inversió de 18.000 euros els propers mesos per construir-ne quaranta més.
Per a més informació sobre el rescat de nínxols, es pot contactar amb els serveis funeraris municipals per telèfon, al 973480050 (ext. 150), o per correu electrònic a funeraria@ajsolsona.cat. El cementiri municipal de Solsona, situat a l’avinguda de Sant Bartomeu, a la partida de Sant Honorat, data del 1856. Durant els anys quaranta del segle passat, les instal·lacions van ampliar-se en uns terrenys cedits a la ciutat per Josefina Ribera, coneguda popularment com la “Llucianeta”.
Per a futures necessitats, l’Ajuntament disposa de dos terrenys contigus de titularitat municipal, un a la banda nord i l’altre a l’est, arran de l’aprovació del Pla parcial urbanístic del sector 1 de la Cabana del Silo. Aquest últim, amb una superfície de 2.000 metres quadrats, ja té la qualificació de sòl urbà.
Aquests dies es reforça el servei de personal del cementiri les tardes i el cap de setmana. Horaris d’obertura fins al 3 de novembre: Del 28/10 al 2/11, de 8 a 18 h 3/11, de 8 a 18 h 25, 26 i 27/10, pausa de personal de 14 a 15 h Del 28/10 a l’1/11, pausa de personal de 14 a 14.30 h 2/11, sense personal a partir de les 13 h 3/11, sense personal |