Crida a la prudència en el bany a les platges i piscines aquest estiu
En el que portem d'estiu (des del 15 de juny) han mort en el bany 12 persones a les platges i 4 en piscines.
El cartell de la campanya.

MEDI AMBIENT / Redacció/ Sergi Vázquez  
02/08/2024 09:23
En el que portem de la campanya de bany d'aquest estiu (des del 15 de juny), el nombre de víctimes mortals en el bany tant a platges com a piscines ha estat de 16 persones, un valor per sota del de l'any passat. Durant la campanya del 2023 a data 1 d'agost havien mort en el bany a platges i piscines 24 persones. Tot i la millora en les dades de mortalitat en el bany, segueix sent un nombre elevat. Per aquest motiu, Protecció Civil fa una crida a la prudència en el bany tot recordant la importància de banyar-se en espais vigilats i de fer-ho acompanyats, especialment en el cas de les persones grans que tenen un major risc degut a l'edat i a la prevalència de malalties cròniques i patologies diverses.

D'altra banda, també és preocupant l'elevat nombre de menors d'edat ferits mentre es banyen a les piscines, amb un total de 25 infants. Així, Protecció Civil recorda la responsabilitat dels adults mentre els menors s'estan banyant. És molt important ensenyar-los a nedar el més aviat possible i vigilar-los en tot moment sense cap distracció, com ara l'ús del telèfon mòbil, i estar a tocar dels més petits per poder agafar-los immediatament si pateixen algun problema.

Enguany s'ha posat en marxa la campanya, "A l'aigua risc zero", que busca generar la complicitat amb la ciutadania que gaudeix habitualment o de forma esporàdica del bany a la platja, piscina o aigües interiors, per tal de recordar els consells bàsics que permeten minimitzar el risc que significa qualsevol activitat lúdica en el mitjà aquàtic.

S'ha realitzat un anunci de televisió que de forma simpàtica, jugant amb el concepte de risc zero exemplificat el zero com un flotador o salvavides, recorda els principals consells d'autoprotecció per minimitzar el risc. També falques per a ràdios amb els principals consells i la impressió de 100.000 ventalls que es distribueixen a les platges i piscines per part del voluntariat de Protecció Civil de diferents municipis.

Concretament, el proper cap de setmana (dissabte 3 d'agost) es farà repartiment de ventalls sobre bany segur entre els viatgers dels trens de Rodalies de les línies de la costa R1 i R2 sud. Es tracta d'una acció coordinada amb RENFE en trens de rodalies que tenen com a destí estacions de municipis amb platges d'ús intensiu. També s'està coordinant el repartiment d'aquest material amb diversos municipis de la costa a través del seu personal i voluntariat de protecció civil municipal.

Ofegaments mortals i greus el que portem d'estiu
En el que portem d'estiu (des del 15 de juny) han mort un total de 12 persones a les platges catalanes, mentre que l'any passat a les mateixes dates van ser 17. Tot i que el nombre és força menor, cal recordar que enguany han mort 10 persones a les platges abans d'iniciar-se la temporada de bany i l'any passat només van ser 2. A les piscines, des del 15 de juny hi ha hagut 4 víctimes mortals (una d'elles un menor d'edat), mentre que van ser 7 en el mateix període de l'any passat.

Però, a banda de les víctimes mortals, el que preocupa és també l'elevat nombre de menors (25) que fins ara han resultat ferits en el bany a les piscines. D'aquests 25, un total de 16 infants tenien menys de 5 anys; i 9 entre 6 i 12 anys. Només 4 ofegaments greus han tingut lloc en piscines particulars; 13 en piscines municipals i d'equipaments esportius; i 8 en piscines de càmpings, hotels o cases de colònies.

La coordinació de la campanya de bany es fa des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d'emergències i seguretat.

Pel que fa a les trucades al telèfon d'emergències 112 relacionades amb les platges, fins aquesta setmana s'han rebut 1.353 trucades per 945 expedients. La majoria de trucades s'han rebut des del Barcelonès (208), seguit del Tarragonès (180) i l'Alt i Baix Empordà (157). Un 55% de les trucades han estat per demanar assistència sanitària, i un 29% per afectacions derivades de l'estat de la mar.

Quant a la presència de meduses a les platges catalanes, els municipis que han tingut mes meduses són Sitges, Castelldefels, Sant Pere Pescador, Lloret de Mar i Badalona. Segons dades de l'Institut de Ciències del Mar si que s'ha detectat un major increment del nombre de meduses respecte a l'any anterior.

A més, aquest 2024 hem de destacar la presència, per primera vegada a les platges catalanes, d'un organisme marí, semblant a una medusa, conegut com a caravel·la portuguesa, una espècie extremadament urticant, i que va provocar la bandera vermella, i per tant la prohibició del bany, a la platja de Tamarit a Tarragona i a la platja d'Altafulla el passat divendres 26 de juliol.

Consells de seguretat a la platja
Banyat preferentment en espais vigilats, fes cas del color de la bandera i segueix sempre les indicacions del personal socorrista i de les autoritats locals.
Evita entrar a l'aigua si et trobes malament o estàs cansat. No et tiris de cop a l'aigua després d'haver menjat o haver fet un esforç intens
Banya't acompanyat, especialment en el cas de les persones grans
Vigila en tot moment als infants i posa'ls algun dispositiu de seguretat si no saben nedar.
Recorda que els flotadors i els matalassos no són un element de seguretat i poden ser un risc perquè els pot arrossegar la corrent del mar.
No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills.
Si tens problemes per sortir de l'aigua neda en paral·lel a la línia de costa fins a trobar una zona on no hi hagi corrents de retorn.
No entris a l'aigua bruscament; la immersió s'ha de fer gradualment, sobretot si l'aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla't primer les extremitats i després entra a l'aigua a poc a poc.
Si practiques algun tipus d'esport nàutic, utilitza els canals d'entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya't uns 200 metres de la costa.
No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l'hora que tens previst tornar.

Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors
A la piscina
Recorda que en pocs segons un menor d'edat es pot ofegar.
Assegura't que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu adaptat a cada edat, que els faci surar i mantenir el cap fora de l'aigua. Els flotadors i matalassos d'aigua no són un element de seguretat.
No deixis mai sols als menors d'edat ni els perdis de vista en cap moment quan s'estiguin banyant o a l'entorn de la piscina. Evita distraccions com ara l'ús del telèfon mòbil.
En el cas dels infants, estigues a tocar d'ells per poder agafar-los immediatament si tenen algun problema.
Fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l'ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.
No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.

En rius, estanys i pantans
Assegura't primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
Fixa't si hi ha cap cartell que adverteixi d'algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d'on aniràs.
No et banyis si has consumit alcohol o substàncies que puguin alterar les temes condicions psicomotrius.
Dins l'aigua evita allunyar-te gaire de la vora i para especial atenció als remolins i a les corrents que poden ser perilloses.
Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.

Arxivat a: PROTECCIÓ CIVIL  



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



L'Ajuntament de Manresa inverteix prop de 200.000 euros en la millora de centres educatius
S'obren les inscripcions per als programes d'activitats fisicoesportives per a gent gran
Gran afluència de públic en el 40é aniversari de la Trobada de Cantaires d'Havaneres
El BAXI Manresa fa un Teambuilding a AMPANS
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]