La Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona posen en marxa , al municipi del Montseny el projecte "El Montseny a la motxilla", una proposta educativa adreçada a les famílies per donar a conèixer d'una manera lúdica el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. La iniciativa, emmarcada dins del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!", es durà a terme amb les biblioteques, centres de documentació i el bibliobús dels municipis d'aquest espai protegit i s'adreça a les famílies amb infants de 3 a 12 anys.
La temàtica se centra en els boscos, amb les particularitats del Montseny i en context d'emergència climàtica, amb una activitat lúdica d'experimentació d'educació mediambiental de descoberta. Les motxilles contenen el dossier "Al Montseny fulles i fulls", un pot de colors, una carpeta portapapers , llapis, bolígrafs, lupa, el joc de cartes "Naturalment" i els llibres Els arbres, de Xavier Japiot (Cossetània, 2023), 101 arbres de Catalunya que cal conèixer, de Toni Llobet (Oryx, 2018), Montseny: guia de flora bàsica (Diputació de Girona, 2009) i Parlar amb els arbres, de Carme Clopés, Cinta Riera i Lola Casas (Editorial Alpina, 2021). Un cop consultat el material, es retorna a la biblioteca juntament amb la motxilla perquè una altra família se la pugui endur en préstec.
Les biblioteques i centres de documentació participants són del sector del Vallès Oriental del parc: el Bibliobús Montnegre, la Biblioteca Les Escoles Velles d'Aiguafreda, la Biblioteca Núria Albó de la Garriga, la Biblioteca Joana Raspall i Juanola de Sant Antoni de Vilamajor, la Biblioteca Ferran Soldevila de Santa Maria de Palautordera, el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny-Secció Ciències Naturals i el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny-Secció Humanitats. Posteriorment, s'hi afegiran les biblioteques d'Osona i de la província de Girona que són municipi del parc.
Parcs i biblioteques
El programa "Parcs i biblioteques, naturalment!" té com a objectiu la sensibilització i la divulgació ambiental entre els usuaris habituals de les biblioteques dels municipis de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona i la població local d'aquests espais. El programa va començar el 2017 a onze biblioteques de la comarca del Maresme que abraçaven el territori de tres parcs (Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral i Parc del Montnegre i el Corredor). A poc a poc, s'hi han anat afegint més parcs i més biblioteques d'altres zones i, enguany, ja hi participen quaranta-cinc biblioteques, un bibliobús, sis centres de documentació de sis espais naturals (Marina, Litoral, Montnegre i el Corredor, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Collserola i Montserrat que no estan gestionats per Diputació de Barcelona però s'han afegit al programa). El 2022 s'hi suma el Parc Natural del Montseny.
Les biblioteques de cadascun dels parcs tenen una programació anual conjunta i han desenvolupat conjuntament amb els tècnics dels parcs, i amb l'assessorament d'experts en educació ambiental, diversos productes i projectes per apropar els parcs als usuaris de les biblioteques: maletes pedagògiques, jocs de flora i fauna, passejades guiades, etc. |