La Sala de Cultura de Cal Gallifa es va omplir un any més per viure la vuitena edició de La Nit de l’Esportista a Sant Joan de Vilatorrada. Pep Callau va ser el mestre de cerimònies en aquest acte de reconeixement a aquelles persones que practiquen esport i a les entitats esportives que, amb grans dosis d’esforç, dedicació i disciplina, fan que el municipi tingui un calendari esportiu variat i ampli i sigui bressol de grans entitats i esportistes.
El regidor d’Esports Adrià Clotet va centrar el seu discurs en els agraïments a totes aquelles persones que han fet possible La Nit de l’Esportista, i també al Club d’Escacs Sant Joan, entitat col·laboradora en l’organització d’enguany. “Avui hi haurà uns guanyadors, però totes les candidatures es mereixen un premi. La tasca del jurat ha estat molt complicada”, va assegurar el regidor. Clotet també va voler destacar que “enguany hem estrenat dues categories exclusivament femenines per a donar-li’s la visibilitat que mereixen. Hem de donar exemple des de les administracions”. A més, també va remarcar la paritat en el jurat (quatre dones i quatre homes).
Callau va iniciar la gala demanant un fort aplaudiment i reconeixement “pels perdedors. La derrota forma part de l’esport i algunes derrotes ens fan guanyar a la vida”. Des de ben principi es va voler fer especial èmfasi en què no només els guanyadors mereixen reconeixement. És per això que totes les candidatures van rebre el seu petit obsequi com a finalistes. A més, es va fer un petit record a Matías Giráldez, exregidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada entre el 1993 i el 1999, el qual va morir el novembre de l’any passat, pocs dies després de la Nit de l’Esportista de 2022.
La nit es va dividir en tres blocs, dos de quatre premis i un últim de tres. En el primer bloc es va premiar Míriam Font, de l’Egiba, com a millor entrenadora en un any fantàstic pel club i la tècnica. També va rebre el premi a “Millor esportista veterana” l’atleta Cristina Millà, guanyadora de la Titan Desert d’Aràbia Saudita en categoria duo mixte. Ana Sánchez, del Club Natació Sabadell, va ser la primera guanyadora del premi a “Millor promesa esportiva femenina”. La nedadora ha guanyat diversos campions estatals enguany en natació artística. D’altra banda, la “Millor promesa esportiva masculina” d’aquesta edició ha estat Adrià Sedano, del Club Atlètic Manresa, el qual ha estat campió d’Espanya d’hivern sub20.
Durant el segon bloc de premis, entregats per l’alcalde Jordi Solernou, es va premiar al Benjamí A del Futbol Club Joanenc com a “Millor equip de base” de la temporada, després d’una campanya on van pujar a benjamí preferent com a segons de grup. No va ser l’únic premi per al Joanenc, que s’enduia també el premi a “Millor equip sènior”, després d’aconseguir un ascens històric a Primera Catalana en l’any del centenari del club. Els premis més emotius van ser a dues figures que són i han estat molt importants en els seus respectius clubs. D’una banda, la “Menció especial” se’l va endur David Antoine López, actual president del Futsal Athletic Vilatorrada, del qual n’és també el fundador i porta 10 anys al capdavant. L’equip és garantia d’èxit, amb 25 equips. D’altra banda, el premi Román Montañez a la “Millor trajectòria esportiva” va ser per Toni Garcia, coordinador durant molts anys del Club Bàsquet Vilatorrada i figura clau en el club els últims anys.
Abans del bloc final de premis, el representant territorial de l’esport a Barcelona, Josep March, va dirigir unes paraules als esportistes. “Teniu molt talent, però és important que hi poseu esforç. Serà la clau de l’èxit en el vostre futur”, va afirmar. March va entregar el premi al “Millor esportista individual jove”, que va guanyar el gimnasta Álvaro Giráldez de l’Egiba. Enguany ha estat campió d’Espanya amb el seu equip. El premi a “Millor esportista individual masculí” va ser pel ballarí Edgar Marcos, actual sots-campió del món. Marcos va voler destacar el seu sentiment santjoanenc, explicant que “tot i haver viatjat arreu del món, no s’està enlloc com a Sant Joan de Vilatorrada”. L’últim premi va ser a la “Millor esportista individual femenina”, que se’l va endur Meritxell Soler. L’any de Soler és difícil d’igualar: millor debut en marató femenina de l’història d’Espanya, millor atleta estatal als Mundials de Budapest (27ª a la general) i campiona de Catalunya en 10 km ruta. No obstant això, es presenta un 2024 intens per a ella, ja que opta a poder participar als Jocs Olímpics que se celebraran a París.
La Nit de l’Esportista va tancar amb el discurs de l’alcalde, Jordi Solernou, qui també es va centrar en agrair als “centenars de persones que fan possible que el poble sigui dinàmic i bategui amb la força esportiva que ho fa” i va destacar que “no només és rellevant competir per ser el millor, sinó que és molt més important l’actitud que un fa en aquesta trajectòria”. Els finalistes i equips campions de totes les categories també van tenir el seu petit reconeixement en la foto de família per a finalitzar la vuitena edició de La Nit de l’Esportista que ha permès tornar a reconèixer als esportistes de Sant Joan de Vilatorrada. |