Manresa En Comú Podem presenta propostes de salut
Ana Querol, alcaldable de la formació manresana "és hora que l’Ajuntament s’impliqui per millorar l’atenció a les persones i les condicions laborals dels treballadors d’Althaia, i que usuàries i treballadores també puguin formar part del Patronat de la Fundació”.
Manresa En Comú Podem presenta les seves propostes en matèria de salut.

POLÍTICA / Redacció/Sergi Vàzquez   
14/01/2023 11:03
Manresa En Comú Podem va presentar la seva proposta en matèria de salut per a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig, de la mà d’Ana Querol, candidata a l’alcaldia, David Cid, diputat al Parlament a la comissió de salut, i Laura Oliva, infermera de primària i membre de l’executiva de Manresa En Comú. Oliva, va situar la seva intervenció en la situació que viuen les professionals “cuidar els qui cuiden passa especialment per millorar les seves condicions laborals i dignificar la professió“. Per Oliva, “el sistema sanitari públic està en risc”, i les actuacions a plantejar han de tenir “efectes immediats”, si es vol acabar amb el dèficit de professionals existent en els col·lectius de medicina i infermeria, i considerà que el que ens ha dut fins aquesta situació és “la manca de planificació en tots aquests anys, sumat a les retallades i a la pèrdua de condicions laborals” i també “els salaris insuficients de les infermeres i les males condicions laborals”, que fa que “moltes deixem la professió, ens desgastem i que les properes generacions no vegin cap motiu per estudiar carreres com medicina o infermeria” i reblà “la vocació al final no ho aguantarà tot”. Cid, va explicar l’acord de pressupostos de la Generalitat, on En Comú Podem ha aconseguit que la inversió en Atenció Primària passi del 17 al 20% el 2023, amb el compromís d’arribar al 25% el 2025, “serem la primera comunitat autònoma amb major inversió en primària”, també, 100 milions d’euros per a millorar salaris i condicions laborals dels professionals“, que ara marxen perquè estan mal pagats i mal tractats, amb jornades i torns impossibles, ja que han de suplir la manca de professionals”.

El diputat va finalitzar la seva intervenció reclamant que “s’equiparin les condicions salarials entre treballadors de la sanitat” i, també, “repensar el model”, per fer-lo més eficient i centrat en la prevenció de les malalties”. Pel que fa a l’àmbit local, Querol realitzà un diagnòstic de la situació a Manresa “sabent que des dels Ajuntaments no tenim totes les competències”, però que podem “incidir en la millora de la salut dels manresans i manresanes, tant des de la salut pública, com vetllant per la millora dels serveis de salut, que es donen a la ciutat“. En aquest sentit, va recordar que En Comú Podem va ser l'única formació política que va participar en la concentració de les treballadores de Sant Joan de Déu , reclamant millores salarials. Per Querol, garantir les condicions laborals dels treballadors de la sanitat “és fonamental per acabar amb les llistes d’espera i que l’atenció que rebem sigui de qualitat”.

També cal una bona governança que a nivell de ciutat, per l’alcaldable, vol dir “fer servir el càrrec que té l’alcalde al Patronat d’Althaia per incidir en la millora de l’atenció i en les condicions laborals de les treballadores”. Per aquest motiu va dir “quan governem, això ho entomarem i farem que també treballadores i persones usuàries” formin part del Patronat, per afavorir una governança més transparent i participada”. Per la candidata “no s’entén que tinguem un Consell de salut i que no s’hagi reunit en 2 anys, tot i la pandèmia, o què no s’hagi creat l’observatori de salut”. En aquest sentit, considerà imprescindible activar-los per “tenir indicadors i poder dissenyar i fer la feina de prevenció a través de polítiques de salut pública i salut comunitària adients i per poder avaluar si funcionen o si s’han de modificar”. Finalment, Querol apostà per situar les polítiques de salut “al bell mig de les polítiques de l’Ajuntament, tenint en compte, entre d’altres, la situació de població sobreenvellida que es dona a la ciutat i reblà “no n’hi ha prou en tenir una regidoria de ciutat saludable”, cal incidir més i millor perquè aquesta ho sigui de veritat, “no oblidem la contaminació, que és un factor de risc per la salut”, per tant, va afegir “la mobilitat sostenible ha de ser una de les primeres polítiques de salut pública”. 

Arxivat a: MANRESA EN COMÚ   POLÍTICA   MUNICIPALS 23 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Ja es pot consultar la composició de les meses electorals de Manresa per a les eleccions al Parlament
Manresa acollirà el 19 d'abril unes jornades per promoure i difondre el sector del tèxtil
Inauguració del projecte d'habitatge cooperatiu de La Raval
Més d’un centenar de professionals debaten sobre al·lèrgies
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]