El projecte tecnològic Tech4Nature millorarà la protecció de l'àliga perdiguera al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
A través de la geolocalització, l'emmagatzematge al núvol i l'ús de sistemes de Intel·ligència Artificial es promourà la protecció d'aquesta espècie, en especial la seva nidificació, i la interrelació amb l'ús públic del parc.
És el primer projecte tecnològic d'aquest tipus que es posa en marxa a l'Estat espanyol per preservar la biodiversitat a un parc natural.

MEDI AMBIENT / Redacció/ Sergi Vázquez  
22/12/2022 10:56
L'àliga perdiguera, espècie catalogada com a vulnerable, es beneficiarà del projecte Tech4Nature que permetrà monitoritzar les parelles presents al Parc i protegir-ne la nidificació gestionant l'ús públic al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquesta iniciativa sorgeix de l'aliança entre la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el programa TECH4ALL de Huawei per aplicar solucions tecnològiques innovadores a la conservació de les àrees naturals protegides, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i la Diputació de Barcelona.

D'una banda, una solució innovadora amb el núvol com a infraestructura de computació i emmagatzematge i càmeres i receptors GPS farà possible monitoritzar, observar i analitzar la mobilitat de l'àliga cuabarrada, a partir d'una solució tecnològica aportada per Huawei. D'aquesta manera, es podran determinar les externalitat que pertorben el seu èxit reproductiu, tenint en compte que la presència humana en àrees de cria és una de les seves principals amenaces.

Les dades es processaran i seran analitzades gràcies a un sistema de detecció d'alertes basat en intel·ligència artificial i cloud que es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat de Girona. El programa, que es preveu desenvolupar el 2023 i 2024, incrementarà la capacitat dels gestors del Parc per actuar davant riscos ambientals eventuals de forma ràpida i eficaç. L'acció està inclosa en el Pla de seguiment dels paràmetres ecològics i ambientals del Parc Natural.

Aquest projecte pretén trobar solucions per optimitzar les mesures de conservació que s'apliquen al Parc i millorar la cohabitació entre visitants i fauna salvatge. S'espera que aquest model experimental es perfeccioni i es repliqui en altres espais protegits del país, assegurant que els parcs naturals siguin espais per a l'ús i el gaudi de tots.

L'augment de visitants als espais protegits s'ha vist incrementat per la pandèmia. Aquesta situació és especialment destacable en espais periurbans com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a cavall entre el Vallès Occidental i el Bages. Amb el creixement de la pressió de l'oci i el turisme, els gestors del Parc han observat canvis en els patrons de comportament de l'àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata), catalogada com a vulnerable segons el Llibre vermell de les aus d'Espanya. Aquets projecte tecnològic permet examinar el fenomen d'una forma més exhaustiva i poder determinar l'abast d'aquesta interrelació i aconseguir un equilibri entre la protecció dels ecosistemes i el gaudi dels visitants.


Una aliança entre l'empresa privada, l'acadèmia i el sector públic d'alt valor estratègic
Àngel Miño, director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac valora molt positivament aquesta iniciativa, inclosa en el Pla de seguiment dels paràmetres ecològics i ambientals del Parc, ja que «ens ajudarà a tenir més informació per a gestionar i regular l'ús públic i apropar la conservació de la biodiversitat al gran públic, ja que es faran vídeos i altres materials de divulgació». Segons Miño «el projecte en col·laboració amb la UICN i Huawei ens permet donar un salt qualitatiu en la incorporació de les noves tecnologies al seguiment i conservació de les espècies, una línia de treball prevista als plans del Parc Natural». El director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac destaca la importància de la incorporació de l'empresa privada amb els objectius i accions de conservació de la biodiversitat, tal com es va subratllar a la recent cimera COP15.

Eric Li, CEO de Huawei España, assenyala que «la preservació del medi ambient i la protecció de la biodiversitat són eixos fonamentals del procés transformador que estem afrontant, del qual hi ha un consens global. El paper de la indústria tecnològica és clau, però només a través de la col·laboració amb socis estratègics i compromesos es podran aconseguir els objectius. Aquesta projecte n'és un exemple i és el primer d'aquest tipus que posem en marxa a Espanya, després de desenes d'experiències exitoses que hem anat desenvolupant per protegir diferents espècies i espais naturals arreu del món utilitzant tecnologies avançades com Cloud, IA i connectivitat d'alta qualitat» .

Antonio Troya, director del Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN, assenyala que «la col·laboració entre institucions públiques i el sector privat és cada cop més necessària per a l'èxit dels desafiaments complexos a què s'enfronta el medi ambient. En un món en desenvolupament constant, tenim l'oportunitat d'aprofitar els avantatges de les innovacions tecnològiques i incorporar-les a les mesures de conservació dels nostres ecosistemes. Aquest projecte exemplifica com la cooperació i la transversalitat són el camí que cal seguir per aconseguir frenar la pèrdua de biodiversitat».

Aquesta és la primera vegada que la UICN s'embarca en un projecte d'envergadura amb la indústria de les TIC, tot combinant el millor de l'experiència en matèria de conservació de la natura amb els avantatges que permet aplicar tecnologies pioneres. L'actuació de Tech4Nature al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és tan sols un exemple de les múltiples iniciatives que s'estan duent a terme globalment en el marc del projecte.

Arxivat a: TECH4NATURE   DIBA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



El congrés ACUSTICAT aposta per posar zones lliures de soroll a l’abast de la ciutadania
162 estudiants de secundària competeixen en la tercera edició del concurs de simulació de negocis
Una caminada commemorarà la victòria de la Guerra del Francès
Fonollosa redueix la pressió de la xarxa d'aigua
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]