Es fan nous mostreigs de fauna i flora per avaluar la millora de la biodiversitat
El projecte, de 5 anys de recorregut, afronta l’última etapa fent inventaris als rodals on s’hi van fer intervencions per afavorir la biodiversitat.
Instal·lació caixa niu per ratpenats.

ACTUALITAT / Redacció/Sergi Vàzquez   
15/11/2022 11:24
El projecte Life Biorgest segueix avançant en el seu propòsit de millora de la biodiversitat dels boscos mediterranis, mitjançant la integració de pràctiques innovadores en la gestió forestal sostenible, tot buscant compatibilitzar l’aprofitament econòmic del bosc i la conservació de la biodiversitat. Transcorreguts gairebé dos anys i mig des que es van implementar diferents models de gestió forestal en els 28 rodals demostratius del projecte a diverses zones de Catalunya, durant els darrers mesos s’ha fet el seguiment de diferents indicadors directes de biodiversitat (organismes bioindicadors) seleccionats en el projecte (briòfits, plantes d’interès especial, fongs, coleòpters saproxílics els quals s’alimenten de fusta morta, ocells i ratpenats), així com un seguiment de l’estat de salut de les masses seleccionades, tant en les zones actuades com en les parcel·les control on no s’hi ha realitzat cap tractament silvícola. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Osona, a més de les zones de la regió d’Occitània.

Al mes de maig, màxim període de creixement vegetatiu i floració de la majoria de les espècies, es va realitzar l’inventari de flora amenaçada o d’especial interès. També es va fer el cens d’ocells mitjançant estacions d’escolta, mètode habitual en medis forestals que consisteix en comptabilitzar, durant 20 minuts, les espècies d’ocells vistes o escoltades dins d’un radi de 50 metres. Entre els mesos de maig i juliol de l’any 2021 es va dur a terme el mostreig dels coleòpters saproxílics per avaluar, a partir de trampes passives d’intercepció del vol instal·lades en tots els rodals, les espècies que es capturen i relacionar-ho amb el tipus d’actuació. Amb aquest anàlisi es podran comparar els diferents rodals en relació amb el tipus de gestió i la quantitat i diversitat de fusta morta acumulada, tant la d’arbres en peu com a terra, i valorar-ne els beneficis que aquesta pot generar.

Aquest mostreig ha anat acompanyat durant dos anys seguits (al gener i al juliol) d’una avaluació visual de la colonització d’escolítids en arbres vius per avaluar el risc de promoure plagues d’escolítids, com a conseqüència d’haver generat fusta morta en els rodals de pi blanc. Un cop realitzats aquests mostrejos, en els rodals on el canvi estructural observat després dels tractaments silvícoles fou més important, es va fer el segon cens de ratpenats a través d’estacions automàtiques amb detectors d’ultrasons, durant set nits consecutives. A més, pel seguiment a llarg termini de poblacions de ratpenats, a principis del 2021 es van instal·lar grups de caixes refugi en una selecció de rodals, dissenyades especialment per als quiròpters que utilitzen forats d'arbre com a refugi per a la cria, aparellament o hibernació. L'objectiu de l’acció és doble: d'una banda, poder fer el seguiment amb revisions periòdiques de la seva ocupació, i de l'altra potenciar aquest grup de mamífers, aliats de silvicultors i agricultors, en alimentar-se d'insectes que poden convertir-se en plaga tant a boscos com a cultius.

Totes les espècies de ratpenats estan protegides i algunes d'elles són escasses, rares o amenaçades, i tenen per costum canviar de refugi molt sovint, de manera que les noves caixes els poden oferir noves alternances. La revisió d’aquestes caixes no s’ha fet fins aquest octubre, per deixar temps a aquesta espècie per localitzar-les i acostumar-se al seu ús. Amb totes les dades obtingudes durant aquesta campanya de mostreig, i amb les dades de campanyes anteriors (just abans i després de les actuacions silvícoles), es treballarà en la síntesi i interpretació dels resultats, relacionant la riquesa i abundància d’espècies amb les variables d’estructura i composició de la vegetació i amb les variables ambientals de cada rodal. 28 rodals demostratius a Catalunya.

El projecte Life Biorgest compta amb 28 rodals demostratius, seleccionats en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari inclosos en Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània. Es tracta de boscos de pi blanc, alzinars i rouredes submediterrànies, les principals tipologies forestals mediterrànies. D’aquestes àrees se’n va fer un diagnòstic inicial i s’hi han estat aplicant diferents models de gestió: de referència, silvicultura naturalística i de preparació a dinàmica natural.

Alguns exemples d’aquestes actuacions són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de la quantitat de fusta morta, afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs o respectar una part dels arbres més grans o amb presència de microhàbitats, com cavitats, galeries, deformacions i nius, entre d’altres. El Life Biorgest està coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i compta amb la participació del Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF d’Occitània i IDF), a França. D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Unió europea, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els propis socis, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal del bosc.

Arxivat a: FAUNA I FLORA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]