Èxit en la conferència del Dr. Valentí Fuster “Cervells en forma”
El passat divendres 13 de maig va tenir lloc la conferència “Cervells en forma” a càrrec del Dr. Valentí Fuster a l’Auditori de Cardona i a la Fàbrica Vella de Sallent.
Èxit en la conferència del Dr. Valentí Fuster “Cervells en forma”.

ACTUALITAT / Redaccio/ Sergi Vazquez  
18/05/2022 13:27
Com cuidar el poder cognitiu” a càrrec del Dr. Valentí Fuster a l’Auditori de Cardona i a la Fàbrica Vella de Sallent. La Fundació SHE – Fundació la “Caixa” va organitzar aquest col·loqui en motiu del projecte Healthy Communities. Ambdós actes van ser introduïts per Domènec Haro, com a coordinador del projecte. El Dr. Roberto Elosua, membre de l’equip de coordinació del Projecte REGICOR a l’IMIM-Hospital del Mar i investigador al projecte HC2030, va explicar l’evolució de l’estudi científic destacant el punt en el qual es troba actualment: “La singularitat d’aquest estudi és que és la primera vegada que s’intervé en dues poblacions en totes les franges d’edat, des dels més joves fins als més grans, aquesta és al fortalesa i el valor afegit que té l’estudi”. També va exposar els factors que intervenen en el risc cardiovascular, juntament amb les dades de l’estudi fins al moment: “Ja som 1.335 participants dins de l’estudi però hem d’arribar fins a 2.000, per això us demanem que us animeu a participar”.

A més a més, va avançar algunes conclusions que ja han pogut ser analitzades per part de l’equip mèdic de l’Hospital del Mar. Allà es recullen dades com aquestes: “El 21% de la població mesurada té hipertensió, el 8% té diabetis i el 16,6% pateix colesterol”. També altres com “Només el 20,7% de la població segueix una dieta saludable”. La raó de ser d’aquest estudi és veure si fent una intervenció comunitària es poden millorar aquests barems a la població intervinguda, en aquest cas Cardona. El doctor va finalitzar la seva intervenció recalcant la importància de la participació amb una frase encoratjadora: “Cardona i Sallent teniu l’oportunitat d’aportar al vostre gra de sorra a la prevenció de la malaltia cardiovascular”.

L a següent intervenció a Cardona va ser a càrrec del Dr. Xavier Orrit, coordinador pedagògic de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa”, qui va exposar la part de la intervenció que ja s’està duent a terme a la població de Cardona. Consisteix en una sèrie de tallers formatius per fomentar els hàbits saludables i en l’organització d’activitats d’oci saludable al poble. Els tallers aborden nou temàtiques com el canvi d’hàbits, l’activitat física, l’alimentació saludable o la bona gestió emocional. Alguns grups ja han iniciat aquests tallers i s’estan obtenint uns bons resultats.

En tercer lloc a Cardona i en segon lloc a Sallent, va arribar el torn del Dr. Fuster qui va iniciar la intervenció fent un petit anàlisis de les primeres conclusions de l’estudi. El doctor va declarar que les dades eren preocupants i que aquesta intervenció era del tot necessària. Durant la conferència va ressaltar que els factors de risc cardiovascular no només podien donar lloc a les malalties cardiovasculars que tots identifiquem, com l’infart de miocardi, sinó que també podem afectar al poder cognitiu i, per tant, al desenvolupament de malalties cerebrals com la demència. El doctor declarava que: “Al diabètic que no es cuida o a l’hipertens que no es cuida li pot baixar el flux cerebral i així es comença a alterar el poder cognitiu. Es pot arribar a desenvolupar la malaltia senil del cervell amb els mateixos factors de risc que havíem parlat amb les malalties del cor”.

El Doctor Fuster va exposar que la promoció dels hàbits saludables en edats primerenques és essencial per prevenir les malalties que es poden desenvolupar en el futur. Per això la Fundació SHE – Fundació la “Caixa” treballa amb més de 50.000 nens arreu del món educant en salut a través dels seus programes com el Programa SI! de Salut Integral. També l’avenç de les tecnologies ha estat un tret primordial per poder treure conclusions, una nova tecnologia per inspeccionar les arteries ha permès descobrir tots aquests avenços i veure que els factors de risc cardiovascular també afecten al cervell i poder fer-hi front.

Els actes van finalitzar amb un torn de preguntes per part del públic, el qual va mostrar el seu interès en el projecte i en la conferència. Tant el Dr. Roberto Elosua, com el Dr Xavier Orrit i el Dr. Valentí Fuster van poder resoldre els dubtes de cada població. Els actes es van tancar amb a clausura per part dels dos alcaldes, Excms. Sr. Ferran Estruch i Sr. Oriol Ribalta.

Des de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” s’agraeix la participació de les persones de Cardona i de Sallent en l’acte i es convida a totes les persones que han rebut la carta a participar en el projecte per millorar la seva salut, la del seu entorn i la de tota la comunitat.

Arxivat a: CERVELLS EN FORMA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Torna la calor de ple estiu a la Catalunya Central
Aigües de Manresa inicia obres per millorar la xarxa d'aigua i clavegueram de Manresa
Instal·lació de tres càmeres de vigilància forestal
El concert ‘Pla de Lluna al Camí Ignasià’ torna la nit del 13 de juliol
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]