El cribratge de càncer de còlon detecta persones amb pòlips
Aquest 2022 s’ha iniciat la quarta ronda, que durarà dos anys, durant la qual es convidarà a participar-hi unes 62.000 persones del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès.
Des que el Departament de Salut va iniciar el programa, l’any 2016, s’han diagnosticat 227 càncers colorectals, la majoria poc avançats i amb més possibilitats de curació.

SANITAT / Redacció/ Sergi Vázquez  
01/04/2022 18:21
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que el Departament de Salut empeny a les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès ha realitzat 5.216 colonoscòpies, ha detectat 3.012 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i diagnosticat 227 càncers colorectals, un 73,5% dels quals en estadis inicials i per tant amb més possibilitats de curació. Aquestes són algunes de les dades més destacades des que es va posar en marxa aquest programa de prevenció de la malaltia , el gener de l’any 2016, i que evidencien la importància de participar en aquest servei que es dirigeix a tota la població d’entre 50 i 69 anys.

Aquest 2022 s’ha iniciat la quarta ronda del programa que, com les anteriors, tindrà una durada de dos anys. El desplegament ha començat a la ciutat de Manresa i s’estendrà de manera progressiva fins arribar a una població diana que inclou unes 62.000 persones de totes les àrees bàsiques de salut de les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès.

La participació en aquest programa, que és voluntària, és una mesura clau per reduir el risc de patir càncer i, en cas que s’hagi començat a desenvolupar, per detectar-lo en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, fet que permet que els tractaments siguin més efectius.

 Les dades de participació en la primera, segona i tercera ronda han estat del 53,3%, 54,9% i 55,9%, respectivament. Les guies europees defineixen com a acceptable una taxa de participació del 45%. En disset de les divuit ABS del territori la taxa de participació obtinguda en la darrera ronda del programa ha estat superior al 45% i, en 4 ABS, superior al 60%. La participació està per sobre de la mitjana de Catalunya, que se situa en el 45%. L’objectiu és intentar assolir una taxa de participació superior al 65%.

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte és una iniciativa del Departament de Salut que a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès és una realitat gràcies a la coordinació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Fundació Althaia, Salut Catalunya Central - Hospital de Berga i l’Institut Català de la Salut (ICS) amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.

Dades del programa

Si ens fixem en les dades de les quatre comarques corresponents a la darrera ronda del programa, que s’ha portat a terme entre el 2020 i el 2021, de les prop de 62.000 persones convidades, 34.274 van acceptar participar (55,9%). En un 3,7% dels participants, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer 1.180 colonoscòpies d’estudi. A partir d’aquí, es van detectar 680 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes. Aquesta potencial progressió s’evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia. D’altra banda, també es van detectar 40 càncers colorectals, molts dels quals en estadis inicials. Cal tenir en compte que les dades de la tercera ronda no són definitives perquè hi ha casos encara oberts.

Com participar en el programa?

Les persones incloses en el programa rebran, al seu domicili, una carta informativa que hauran de lliurar a una de les farmàcies adherides. Allí li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins a portar-la de nou a la farmàcia. El mètode de cribratge consisteix en detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. 

Si els resultats de la prova són negatius, o sigui, que no es detecta sang a la femta, els participants rebran una carta on se’ls informarà del resultat i se’ls emplaçarà a prendre part del programa dos anys després. Si en la prova es trobessin indicis de sang és probable que la persona tingui una lesió benigna. Davant d’aquest resultat, es proposarà fer una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions, per tal d’obtenir un diagnòstic.

Arxivat a: CANCER DE COLON  ICS 
 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):El ple de Manresa aprova l'adjudicació del nou contracte de residus i neteja viària
Acte per commemorar els 50 anys de trajectòria d'Òmnium Bages-Moianès
Col·loqui a Manresa en el marc del Dia Mundial del Cor
Brot de gastroenteritis a la Cova
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]