S'inicia la primera fase de desenvolupament del nou sector industrial
El nou sector amplia la zona industrial de la Cort amb més amb més de 345.000 m2 de sòl.
S'inicia la primera fase de desenvolupament del nou sector industrial. Foto: AJC

CARDONA / Redaccio/ Sergi Vazquez  
15/02/2022 17:02
L’Ajuntament de Cardona, l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i els empresaris de Cardona han fet un nou pas per fer realitat el sector industrial La Cort II que ha de permetre el desenvolupament econòmic del municipi a partir de la consolidació del teixit econòmic existent i la creació de sòl perquè es puguin implantar noves activitats.

Les dues administracions i diferents empresaris de la zona han adquirit els terrenys on es desenvoluparà el sector i aquest matí, la directora de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, que promou el nou sector, Mercè Conesa, i l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, han presentat el sector.

Col·laboració de les institucions i el món empresarial

Històricament, l’activitat econòmica de Cardona s’ha centrat en la mineria. El tancament de la mina als anys 90 i, posteriorment, la clausura de la planta de producció de clor l’any 2018 va provocar una important reducció de l’activitat econòmica i, conseqüentment, de la població del municipi.

El desenvolupament del sector La Cort, promogut per l’INCASÒL, ha generat un nou teixit industrial molt més lligat al territori però està pràcticament esgotat i és precisa de nous sòls per a la seva ampliació i per poder seguir generant activitat econòmica al municipi.

En aquest sentit, l’interès mostrat per diferents empresaris per instal·lar-se a Cardona ha estat el detonant perquè, a finals de l’any 2020 l’Ajuntament i l’INCASÒL signessin un conveni per promoure aquest sector en dues fases d’actuació. La gestió urbanística i l’execució de la primera, de prop de 10Ha, estava condicionada al fet que les empreses interessades disposessin de les parcel·les  resultants assumint el cost estricte de la inversió necessària i facilitar d’aquesta manera la seva implantació.

En aquest sentit, a principis de febrer, l’INCASÒL, l’Ajuntament de Cardona i diversos industrials de la zona van formalitzar l’adquisició d‘un total de 82.485 m² dels quals el 30% va ser adquirit per les administracions a parts iguals i el 70% restant pels empresaris interessats.

Paral·lelament, el passat 2 de febrer, la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va aprovar definitivament la modificació del planejament municipal per tal de definir l’àmbit concret de la Cort II i classificar-lo com a sòl urbanitzable delimitat. Actualment, està en tramitació el pla parcial, que concreta l’ordenació del nou polígon i es preveu la seva aprovació definitiva al segon trimestre d’aquest any. L’objectiu és licitar les obres aquesta tardor i iniciar-les durant el primer trimestre de 2023. El seu desenvolupament suposarà una inversió aproximada de 5 M€ dels quals 3 M€ s’invertiran en aquesta primera fase.

Ampliar i diversificar el teixit econòmic

La Cort II tindrà una superfície de 34,5 Ha situades al nord de la carretera C-55, a l’altra banda del sector industrial consolidat de la Cort, en uns terrenys força planers corresponents al Camp Gran de la Cort. L’elecció d’aquest àmbit evita l’afectació de diverses zones sensibles, com són el corredor ecològic del Cardener, els camps propers a la Masia del Reig i el bosc situat a l’entorn del seu camí d’accés.

La proposta preveu l’exclusió de bona part dels sòls reservats de protecció especial situades a la zona més propera al riu Cardener, regularitzant el límit en funció de les característiques orogràfiques del territori. Igualment, facilita la reducció significativa del sistema viari perquè s’aprofiten els accessos ja existents al polígon de la Cort, i es millora la incorporació a la C-55 pel seu costat nord mitjançant una rotonda.

Arxivat a: SECTOR INDUSTRIAL   CARDONA   BAGES  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Torna la calor de ple estiu a la Catalunya Central
Aigües de Manresa inicia obres per millorar la xarxa d'aigua i clavegueram de Manresa
Instal·lació de tres càmeres de vigilància forestal
El concert ‘Pla de Lluna al Camí Ignasià’ torna la nit del 13 de juliol
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]