Recta final de les obres de l'avinguda dels Països Catalans
Aquesta primavera culminaran les obres i ja serà possible circular pel tram de 800 metres de longitud de la nova avinguda dels Països Catalans de Manresa, entre la plaça prat de la Riba i la carretera de Viladordis. El tram fins al Trullols s’ha començat a executar fa uns dies i estarà enllestit a final d’any.
Recta final de les obres de l'avinguda dels Països Catalans. Foto: AJM

MANRESA / Redaccio/ Sergi Vazquez  
11/02/2022 17:01
Les obres a l’avinguda dels Països Catalans avancen a bon ritme i els propers mesos, al llarg d’aquesta primavera, ja s’obrirà a la circulació de vehicles. Actualment, els treballs a la nova calçada estan pràcticament finalitzats i s’estan realitzant les obres a les voreres del vial, fent plantació de jardineria i instal·lació d’enllumenat i executant les actuacions complementàries a l’obra principal, a l’entorn de la residència de la Font dels Capellans. A més, la setmana passada ja es van iniciar les obres en el tram entre el carrer Viladordis i el polígon dels Trullols, que tindran un termini d’execució de deu mesos. A final d’any, doncs, ja serà possible circular per tota l’avinguda, de cap a cap.

S’ha fet una visita als dos trams de l’obra, amb el director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, David Prat Soto; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia;  el director dels Serveis Territorials de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central, Antoni Massegú Calveras; i el regidor d'Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa David Aaron López Martí. En el cas del tram que s’està finalitzant, l’obra és finançada per la Generalitat (60%) i l’Ajuntament de Manresa (40%).

El nou vial té una secció que majoritàriament consta d’una vorera de 3,5 metres d’amplada, arbrada, i també una zona d’aparcament de 2,3 metres d’amplada i una calçada amb dos carrils de 3,2 metres d’amplada cadascun. Per la banda nord tindrà una franja arbrada de 1,6 metres corresponent a la futura mitjana de l’avinguda, ja que és previst que preveu a llarg termini que el vial tingui unes característiques similars als de l’avinguda Universitària: amb dues calçades separades per una mitjana arbrada,

S’ha construït una rotonda a la cruïlla amb la carretera de Viladordis, de 52 metres de diàmetre exterior i una altra al carrer Fra Jacint Coma i Galí, de 46 metres. El traçat finalitza a la plaça Prat de la Riba, que s’adequarà per a connectar amb la vialitat existent. Un cop finalitzada, l’avinguda dels Països Catalans permetrà afavorir la connexió de la ciutat amb la ronda de Manresa de la C-55 i l’autopista C-16.

La nova avinguda esdevindrà una nova ronda de circumval·lació de la ciutat pel seu sector est i perllongarà la que actualment conforma l’avinguda de les Bases de Manresa, de manera que farà el paper de connector entre barris de la ciutat. Permetrà la distribució dels vehicles que entren a la ciutat per la carretera de Vic o pel carrer Viladordis cap als barris de la Font dels Capellans i la Sagrada Família, sense necessitat de penetrar cap a l’interior de la ciutat. Així mateix, establirà una connexió directa entre la zona de les Bases i la Parada i els barris esmentats.

El director general ha manifestat la satisfacció per l’avenç de les obres, que “milloraran molt l’accessibilitat a la ciutat”. Ha destacat que és una obra “molt verda i molt cuidada”, amb més de 400 arbres i 3.000 plantes arbustives, i que farà que “a banda de la millora de la mobilitat, tot aquest entorn quedi molt endreçat. Manresa podrà gaudir ben aviat d’una nova entrada, de molta qualitat”.

Al seu torn, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha remarcat també la qualitat que tindrà el vial, amb espais molt amplis i còmodes per a vianants, i també la innegable millora que suposarà per accedir a la ciutat des de l’est per al trànsit rodat. Igualment, ha destacat l’endreça i descongestió de trànsit que suposarà per al barri de la Sagrada Família i la Font, concretament de vials com la carretera del Pont de Vilomara o el carrer Sant Cristòfol, on “amb la nova avinguda en servei, absorbiran molt menys trànsit i podrem repensar-los perquè siguin més amables per als vianants i amb voreres amples i arbrades”.   

L’alcalde ha manifestat la bona entesa entre Ajuntament i Generalitat per dur a terme les obres i també s’ha referit a l’actuació a l’entorn de la residència de la Font dels Capellans, on “després d’un debat, s’ha trobat una solució que ha estat incorporada al projecte i que creiem que satisfà les persones usuàries”. En aquest moment, ja és visible el nou traçat del carrer Granollers, que discorre per un tram de l’antic jardí de la residència. El nou recinte de la residència inclourà com a compensació una ampliació per la part posterior, on ja s’estan fent actualment els treballa d’adequació.

A banda de la millora del jardí, que serà accessible, s’ha incorporat al projecte inicial diverses millores a l’entorn de la nova avinguda: una zona verda entre la residència i la nova rotonda a l’alçada del carrer Fra Jacint Coma i Galí, i una nova zona d’aparcament a prop de l’institut Guillem Catà.

Els treballs de construcció del nou vial, previst al planejament urbà de Manresa, preveu a llarg termini que l’avinguda que ara s’urbanitza tingui unes característiques similars als de l’avinguda Universitària: amb dues calçades separades per una mitjana arbrada, una vorera arbrada en un costat (sud) i un passeig lateral ampli amb espai per a vianants, bicicletes i espais de descans a l’altre costat (nord). El projecte ara s’executa correspon a la primera fase i inclou la calçada i la vorera arbrada del costat sud (a l’esquerra, en el sentit de carretera de Viladordis a Prat de la Riba), i la mitjana arbrada. S’han construït dos carrils de circulació, un en cada sentit, i quan l’avinguda estigui del tot completada, hi haurà dos carrils per a cada sentit, separats per la mitjana central.  

Avança el tram fins als Trullols

En la  trobada d’avui també s’han visitat les obres al tram sud de l’avinguda, entre la carretera de Viladordis (enllaç amb la nova rotonda) i el carrer Caietà Mensa (Polígon Els Trullols).Els treballs es van iniciar la setmana passada i inicialment se centren sobretot en la nova canalització soterrada d’un ramal de la Sèquia que passa pel sector. 

Aquest nou tram d’avinguda (les obres del qual són finançades íntegrament per l’Ajuntament de Manresa) té una longitud de 420 metres, 250 dels quals corresponen a traçat nou i 170 a execució de vorera en el tram existent. S’intervé en una superfície total de 6.430,08 m2. L’amplada serà de 15,5 metres repartits en una vorera arbrada de 5 metres, una franja d’aparcament de 2,10 metres, dos carrils de circulació per a vehicles de 3,20 metres cadascun i una franja de 2 metres arbrada (corresponent a la mitjana de l’avinguda quan es completi en el futur). L’actuació que ara s’inicia correspon a l’execució de la meitat de l’amplada total prevista per a l’avinguda en el futur: a llarg termini l’avinguda comptarà amb dues calçades separades per una mitjana arbrada i dues voreres arbrades àmplies una de les quals amb carril per a bicicletes, de manera idèntica que en el tram nord.

Arxivat a: AVINGUDA PAISOS CATALANS   MANRESA   OBRES  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Manresa celebra l'arribada de la Flama del Canigó i la revetlla de Sant Joan
La representació del Govern a la Catalunya Central fa un balanç positiu
El Servei Local de Teleassistència ha realitzat 2.637 trucades
El Club dels Friki-Books celebra l'acte de cloenda del curs
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]