Els horts de la Culla estan dividits en 16 parcel·les de 80 o 150 metres quadrats. És un espai multifuncional, que proporciona un abastiment sostenible, i que genera vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge. La iniciativa ofereix parcel·les per cada unitat hortícola, composta per diverses persones, que treballen el seu hort i en recullen els seus fruits per a l’autoconsum. Actualment, acullen la participació activa d’unes 35 persones, que cooperen i treballen en grup posant en valor la solidaritat, la responsabilitat compartida i el respecte a la diversitat. El projecte es coordina amb assemblees per a l’organització col·lectiva i la resolució de problemes i reptes compartits.
La regidora Masgrau ha destacat la “cohesió social” que generen aquest tipus “d’iniciatives col·lectives”, mentre que el regidor Huguet ha explicat que la gent que té cura d’un hort comunitari acaba adquirint més consciència sobre la importància de comprar producte local i de proximitat. Al seu torn, l’equip coordinador del projecte ha subratllat el fet que en aquests moments totes les parcel·les estan ocupades, animant igualment la gent a apuntar-s’hi, ja que sempre hi van havent altes i baixes, i han valorat molt positivament la diversitat de participants que hi ha, amb “persones jubilades, joves i gent de mitjana edat”.
També han relatat que, paral·lelament, el projecte genera i acull activitats vinculades amb l’agroecologia obertes a tota la ciutat (formacions i activitats divulgatives, tallers de conserves, recol·lecció i conserva d’olives, memòria popular i gastronòmica, entre altres) i que també s’ha obert a la participació d’entitats.
Finalment, han destacat l’important paper que els horts van jugar durant el confinament. Des de principis d’abril del 2020 es va permetre l’accés als horts particulars, i aquest fet va permetre que el projecte, els seus valors i el seu model de gestió des de l’acció comunitària seguissin vius. |