“Són els enginyers els que fan avançar el món i la tecnologia
Manresadiari.cat recull el testimoni de l’equip directiu de l’UPC Manresa per actualitzar l’oferta d’estudis i conèixer els detalls de com serà el proper curs universitari.
L'EPSEM-UPC, a l'Avinguda de les Bases de Manresa.

ACTUALITAT / Redacció  
30/06/2021 14:39
On és UPC Manresa?
UPC Manresa és una escola –així és com en diem al món de les facultats que ensenyen enginyeria– que forma part de la UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech. Conjuntament amb la BCUM, la Biblioteca de la UPC, constitueixen el campus UPC a Manresa. Físicament, som a l’avinguda de les Bases de Manresa, en un edifici dels anys setanta que té unes grans lletres blaves UPC al davant, i a un dels mòduls de l’antic escorxador. Segur que ens heu vist passant.


Quina és l’oferta d’estudis del centre?
A UPC Manresa oferim estudis de tres àmbits diferents: el civil, l’industrial i el TIC. Enguany, la novetat és el grau en Enginyeria dels Recursos Minerals i el seu Reciclatge,  emmarcat en l'àmbit de l’enginyeria civil. Aquest grau et forma en les tècniques d’exploració, prospecció i aprofitament dels recursos minerals des d’una perspectiva de sostenibilitat i mínim impacte ambiental. Els recursos minerals són una font imprescindible de matèria primera i els enginyers ben formats són la millor garantia d’una extracció compatible amb els Objectius de Sostenibilitat. Aquesta titulació habilita per la professió d'Enginyer Tècnic de Mines.     

Dins l’àmbit industrial oferim diferents titulacions. Tenim una entrada comuna amb tres especialitats ben diferenciades: el grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, el grau en Enginyeria Mecànica i el grau en Enginyeria Química. Els tres permeten adquirir coneixements dels diferents aspectes de l’enginyeria dins una indústria i el seu procés productiu. També dins aquest àmbit industrial, impartim el nou grau en Enginyeria d’Automoció, el qual permet adquirir coneixements de l’automòbil, dels seus components i del seu procés productiu.

Un altre dels punts forts del nostre centre el trobem en l'àmbit de les TIC, en el grau en Enginyeria de Sistemes TIC. Cursant-lo s’aprèn electrònica, informàtica i comunicacions i permet realitzar projectes que requereixin coneixements dels tres àmbits de manera integrada.

També tenim un programa de màsters oficials, un en Enginyeria dels Recursos Naturals i un altre en Enginyeria de Mines. També hi ha la possibilitat de fer una doble titulació de màster en Enginyeria de Mines i Enginyeria del Terreny que es realitza conjuntament amb l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona. A més, un Doctorat en Recursos Naturals i Medi Ambient. Per acabar un Postgrau en Organització i Enginyeria de la Producció i Direcció de Plantes Industrials.


Què fan les enginyeres i els enginyers?
Bona pregunta! Tothom sap què fa un metge, un advocat o un mestre, però costa de saber què fa un enginyer. Els enginyers inventen, milloren o innoven equips, sistemes i mètodes de producció. Utilitzen les seves idees, els seus coneixements i el seu enginy, per a dissenyar productes i sistemes o millorar els que ja existeixen. Són els enginyers els que fan avançar el món i la tecnologia que fa possibles algunes coses que fa uns anys no ens hauríem ni arribat a imaginar. Només cal veure com han evolucionat els cotxes o els mòbils, que tothom utilitza constantment. Els enginyers ajuden a la societat. La tecnologia que desenvolupen els enginyers pot millorar molt la vida de les persones grans, malaltes, amb discapacitat... També s’integren a la indústria i a les empreses en general, on ajuden a que siguin més eficients, a produir d’una manera més sostenible...

Els enginyers són un pilar fonamental de la societat. La nostra societat està molt tecnificada. La tecnologia sempre serveix per ajudar a les persones. Quan dissenyem un giny per evitar que un avi amb alzheimer es perdi ajudem a les persones. Quan dissenyem un aparell per moure peces pesades en una indústria també fem més còmoda la vida de les persones. Si dissenyem una nova tècnica de producció que consumeix menys energia, afavorim la sostenibilitat i això no fa altra cosa que ajudar a les persones. La tecnologia és el principal vector de millora en la societat. Què millora més la vida de les persones que l’enllumenat elèctric o la rentadora?


Creieu que les enginyeries són difícils?
Tot és difícil! Però la dificultat no està renyida amb el gaudi, tot el contrari. És que ser un bon advocat o un bon escriptor no és difícil? Si a algú li agrada realment, té ganes i és capaç de dedicar-hi una certa dosi de treball de forma continuada, segur que ho podrà aconseguir. 


I les noies? Segueixen sent uns estudis amb poca presència femenina? Perquè? Què s’està fent per revertir aquesta situació? 
Moltes noies i nois estan motivats per altres àmbits i prenen altres camins, però hi ha noies a les que els agradaria l’enginyeria i dubten, ja sigui perquè ho veuen difícil, perquè es pensen que és d’homes i que estaran soles a la classe, o per comentaris que els fan família o amics. En aquests casos, cal revertir la situació, en un equip de treball és bo que hi hagin homes i dones, i les dones, encara que no s’ho pensin, poden fer-ho tant bé o millor que els homes. Per l’escola, han passat noies realment brillants.

Ja fa temps que estem fent diverses activitats enfocades a mostrar a les noies què és l’enginyeria i què poden fer les enginyeres i els enginyers, perquè s’adonin que té interès, que poden fer-ho i que realment serien molt útils per la societat.


Creieu que és una aposta segura estudiar una enginyeria? Són necessaris els professionals formats com a enginyers per trobar solucions als reptes amb els que ens enfrontem actualment i en un futur a curt termini?
Oi tant que ho és. Com ja hem dit abans, els enginyers i les enginyeres són els que fan avançar la societat, fan que puguem viure més còmodament, més segurs, fan que es vetlli pel medi ambient, que ens puguem comunicar... Hi ha molta demanda d’enginyers i no hi ha prou jovent que ho vulgui estudiar.


Què oferiu als estudiants que estudien al vostre centre? Què us fa diferents a altres centres on es pugui estudiar una enginyeria?
Creiem que una diferència important és que oferim diferents graus en enginyeria acreditats, amb els avantatges d’estudiar en una universitat pública i on l’estudiant no és un número. El tracte personalitzat que reben els estudiants és un dels nostres trets diferencials. Oferim una docència de qualitat, en grups reduïts, amb un paper actiu dels alumnes i amb avaluació continuada. El professorat és assequible i els estudiants els poden demanar dubtes amb facilitat. De fet, els aconsellem que ho facin, és bo per al seu aprenentatge. A més, tots els i les estudiants que ho desitgen, poden participar en programes de mobilitat a l’estranger i pràctiques remunerades a les empreses.


Es podrà normalitzar la docència el proper curs?
Si, sembla que sí que es normalitzarà. Preveiem que es podrà fer tot presencial i que no hi haurà limitacions d’aforament, tot i que caldrà tenir ventilació i portar mascareta a l’interior de l’escola. Això és una bona notícia, tots agrairem retornar a la presencialitat.


Com està la situació laboral després de la pandèmia?
Per nosaltres un bon indicador que ens mostra que s’està recuperant certa normalitat és que les empreses tornen a sol·licitar molts estudiants per fer convenis de pràctiques remunerades; fins al punt que aquest final de curs ja hem recuperat algunes xifres gairebé a nivells prepandèmia. Preveiem que, a la tornada de l’estiu, la dinàmica de les empreses tirarà cap amunt i que, coincidint amb l’engegada del nou curs, les dades millorin encara més. També sembla, encara que no hi ha indicadors concrets, que els nostres graduats, estan trobant feina molt ràpid.


Les universitats, per ser considerades com a tals, també han de fer recerca. Què ens en podeu explicar de la recerca que es fa a UPC Manresa?
A UPC Manresa desenvolupem una tasca de recerca, desenvolupament i innovació molt significativa. Aquestes activitats suposen uns ingressos anuals de més de 900.000 euros, dels que la meitat, aproximadament, corresponen a projectes que desenvolupem amb el teixit industrial del nostre entorn més proper. La resta provenen de convocatòries públiques competitives de l’administració autonòmica, estatal o de la Unió Europea. D’altra banda, a UPC Manresa participem en 17 grups de recerca reconeguts per la Generalitat de Catalunya, dels quals 5 són liderats des del nostre centre. Això ens dóna una activitat de recerca significativa a escala internacional: un bon nombre dels nostres investigadors són referents mundials en els seus respectius camps de treball. Això es tradueix en producció científica d’alt nivell alhora que un grau d’internacionalització destacable, amb col·laboracions amb grups i entitats de diversos continents.


Ara que tot indica que s’està acabant la COVID, i que semblaria que els estudiants tornaran a poder tenir la possibilitat de viatjar a l'estranger, quines oportunitats tenen els estudiants d’UPC Manresa de fer mobilitat internacional?
Efectivament, ara el tema de mobilitat ha tornat a arrencar amb molta força, i la nostra Escola ja fa molt anys que te múltiples convenis amb centres universitaris de reconegut prestigi internacional d'Europa situats a pràcticament tots els països de la comunitat (Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Portugal, Itàlia, Noruega, etc.), a més també tenim acords a Canadà entre d'altres. El tipus de mobilitat que els estudiants prefereixen és el que dóna la possibilitat de demanar una beca Erasmus per a estudiar mig any o bé un any sencer de la seva titulació en d'altres països de la Unió. Així que des d’aquí animem a tots els estudiants a viure aquesta gran experiència personal.

Arxivat a: UPC   MANRESA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):El Mundialet torna a omplir l'estadi del Congost en la seva divuitena edició
Alumnes de l'Escola la Séquia elaboren un vídeo de com s'ha viscut la pandèmia a les aules
Destacada actuació a l'estatal de Nerja
Súria celebra la Nit de Sant Joan
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]