Llibreria feminista a Manresa
Neix amb la voluntat de revitalitzar el centre històric i convertir-se en un espai d'empoderament femení.
Llibreria feminista a Manresa.

CULTURA / Redacció/ Jordi Preñanosa  
26/04/2021 14:01
A Ca la Figa, els llibres no perpetuen els estereotips. I els protagonistes de les històries que hi ha a les prestatgeries són dones, homosexuals, trans o persones racialitzades. Només hi ha publicacions d’autores i, si hi ha algun autor, és perquè té a veure amb temàtica homosexual. Cansada de veure com a les llibreries convencionals aquest tipus de publicacions només ocupaven un espai petit, la impulsora de Ca la Figa, Aina Torné, ha decidit dedicar-hi una llibreria. I ho ha fet en plena pandèmia i al bell mig del centre històric de Manresa. Amb la voluntat que Ca la Figa es converteixi en un espai d’empoderament perquè, per a Torné, el feminisme és precisament això: “Ser una persona empoderada i poder decidir per si mateix “.

Ca la Figa vol anar molt més enllà d’una llibreria. Nascuda al bell mig del centre històric de Manresa, té la voluntat de convertir-se en un espai de trobada, amb xerrades, cursos i presentacions. De fet, des que ha obert, ja se n’han fet diverses i totes d’autores. L’última la de l’assessora d’imatge Marta Pontnou, autora del llibre ‘Sexe Ficció: Manual de pubilles de cuixa forta’ (Rosa dels Vents).

Per a Pontnou, l’aposta per una llibreria feminista i LGBQTI és una “meravella”. “Se n’haurien de fer més perquè moltes dones entren a les llibreries a buscar temàtiques com, per exemple, la sexualitat, i no en troben. Aquí hi ha una prestatgeria sencera dedicada a la diversitat sexual”, explica. De fet, Ca la Figa és la primera llibreria feminista a la Catalunya Central i una de les poques que hi ha a tot el país.

La seva impulsora, Aina Torné, és docent i ballarina de professió. Com a membre de la comissió sobre assetjament sexual de l’Institut de Teatre, es va adonar que a les llibreries hi trobava molt poca informació sobre aquestes temàtiques. Per això i perquè volia tornar a casa, al Bages, va decidir obrir la llibreria.

I el resultat ha tingut molt bona rebuda entre la gent. És el cas de l’Edith, una clienta que ha triat Ca la Figa per buscar un llibre i per a la seva filla, de dos anys. Entre tot el ventall de la secció d’infantil, es decideix per ‘Sirenes’ (Kókinos), un àlbum il·lustrat que explica la història d’en Julià, a qui li encanten les sirenes i, per això, es vesteix com elles. “El llibre tomba els estereotips masculins i femenins, i no jutja. Respecta el desig de cadascú de ser el que somnia, sense estigmatitzar-lo. Això és el que volem a Ca la Figa”, conclou Torné.

Arxivat a: CA LA FIGA   MANRESA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Arnau Tordera omple el teatre Kursaal de Manresa en un tast de la Fira Mediterrània
Restes arqueològiques del call jueu de Manresa al solar on s'han d'aixecar els nous arxius
La Síndica de Greuges atén 9 visites presencials i 16 trucades
Es posa en marxa la vuitena edició del programa UniversiMés
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]