Un sistema català per evitar el frau en l'oli d'oliva
El sistema que detecta adulteracions, impulsat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Acció, compta amb un pressupost superior al milió d'euros.
Un sistema català per evitar el frau en l'oli d'oliva.

ECONOMIA / ACN / AMIC  
20/03/2021 09:03
Un consorci liderat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Acció –l'agència per a la competitivitat del Departament d'Empresa i Coneixement- ha creat un sistema per verificar l'origen i la varietat de l'oli d'oliva per tal de detectar adulteracions en el producte i evitar el frau. El projecte, coordinat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA), ha analitzat durant tres anys fins a 400 mostres de diferents tipus d'oli d'oliva de diverses zones productores de Catalunya, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. La iniciativa ha comptat amb un pressupost de més d'un milió d'euros i ha estat cofinançat pel Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020.

Segons ha explicat el responsable sectorial d'oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, l'oli d'oliva és un producte que, pel seu valor gastronòmic i nutricional, "té associant un elevat risc de frau". "Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses, com ara possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis", ha afegit. En aquest sentit, destaca que el projecte ha treballat amb "mostres genuïnes" d'oli d'oliva que s'han recollit directament "a peu de producció" per aconseguir una anàlisi del tot fiable.

Durant els últims tres anys, els diferents experts que han participat en aquesta tasca han analitzat diferents paràmetres en funció de cada objectiu de verificació –com ara els triglicèrids o els compostos sesquiterpènics semivolàtils- per identificar perfils d'aquests compostos i obtenir el que serien les "empremtes dactilars" dels olis autèntics. La informació ha quedat recollida a una base de dades que servirà per caracteritzar tota la producció d'oli d'oliva a Catalunya.

El protocol d'autenticació s'aplicarà pròximament a les cooperatives de la FCAC i l'objectiu és escalar-lo a altres agents vinculats al sector de l'oli, com ara empreses productores i entitats de l'administració. En paral·lel, el consorci ha creat un servei d'assessorament per a empreses i entitats per donar resposta a les principals problemàtiques sectorials relacionades amb l'autenticació de l'oli. Segons dades facilitades per la Generalitat, a Catalunya existeixen cinc denominacions d'origen d'oli d'oliva que agrupen 347 productors i facturen al voltant de 800 milions d'euros de manera conjunta.

Arxivat a: OLI D'OLIVA 




 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):




277 persones ja han contestat l'enquesta per definir la transformació del carrer Guimerà
Treballs d'Aigües de Manresa al Xup
L'Ajuntament de Manresa felicita Mercedes Oronoz
Agents públics i privats del Solsonès i Cardona intercanvien experiències
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]