Endesa aplica la intel·ligència artificial
La filial de distribució de la Companyia, e-distribución, aplica tècniques de ‘machine learning’ (aprenentatge automàtic) i de ‘deep learning’ (aprenentatge profund) per destapar casos de frau.
Endesa aplica la intel·ligència artificial.

ACTUALITAT / Redaccio/ Sergi Vazquez  
11/03/2021 16:18
La introducció de la intel·ligència artificial (IA) ha marcat un abans i un després en la detecció de connexions irregulars. I és que, en només tres anys (2018-2020), s’ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions realitzades a tot l’Estat, una xifra que duplica els registres de l’any 2017, que és quan la Companyia va començar a aplicar tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i deep learning (aprenentatge profund) per a detectar pèrdues d'energia no tècniques.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació dels comptadors intel·ligents fa que cada vegada s'obtingui més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D’aquesta manera, i mitjançant l'anàlisi de les dades, es poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.

Durant el 2020 Endesa va detectar a la demarcació de Barcelona més de 17.600 casos de connexions irregulars, la qual cosa suposa un increment del 76% respecte fa 5 anys. I és que, al 2015, la xifra d’expedients oberts no arribava a 10.000. El motiu d’aquest increment es deu, en part, a l’èxit en la utilització de noves tecnologies i d’eines d’anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau. Al llarg de l’any passat l’energia defraudada a les comarques de Barcelona amb aquesta pràctica il·legal va arribar pràcticament als 248 milions de kilowatts hora any, l’equivalent al consum mensual de més 918.000 llars.

Respectant sempre la normativa, la Companyia treballa amb un volum important de dades que bolca a un data lake sobre el qual s'utilitzen llenguatges de programació avançats per a crear models que permeten detectar el frau. En aquest sentit, l'aplicació de la intel·ligència artificial sobre les dades i la millora sistemàtica d'aquests models predictius, està permetent a Endesa detectar de manera eficient tot tipus de fraus, tant en subministraments amb contracte en vigor, com en subministraments sense contracte, des dels fraus tradicionals (ponts, dobles escomeses, enganxaments directes, etc.), fins als més sofisticats (plaques amb circuits impresos inserides en els propis comptadors). Així, s’aconsegueix detectar una gran quantitat de fraus i amb una precisió difícil d'imaginar fa escassament uns anys.

La unitat de Machine Learning la formen matemàtics, informàtics i enginyers que apliquen la intel·ligència artificial a la lluita contra el frau elèctric. Són experts en data science i big data. Aquests nous perfils professionals s'han incorporat en els últims anys a la plantilla d'Endesa i treballen juntament amb els inspectors de camp per a desenvolupar i millorar els models predictius. 

Endesa segueix treballant per lluitar contra el frau elèctric per tres motius: perquè és il·legal i suposa un delicte; perquè representa un perill per la seguretat i la integritat física de les persones, ja que una instal·lació elèctrica manipulada pot provocar danys a qui l’estigui manipulant i a totes les persones que envolten i/o conviuen en l’immoble en qüestió, ja que té un potencial risc de provocar un curtcircuit, un incendi o explosió; i, per últim, perquè perjudica als altres, ja que quan es produeix una sobrecàrrega a la xarxa actuen el sistemes de protecció de seguretat –per evitar mals majors– i poden arribar a produir-se interrupcions del subministrament a aquells clients que tenen el servei contractat, pot malmetre la instal·lació de la finca i fa pujar el preu de la factura de la llum.

La Companyia realitza, des del 2017, diverses mesures extraordinàries per a minimitzar l’impacte en la qualitat de subministrament provocat per les connexions irregulars en algunes zones concretes de Catalunya. Ho fa amb la implementació d’elements d’automatització que ajuden a accelerar la reposició del subministrament i la instal·lació de sofisticats equips de monitorització de la xarxa per tal de calcular la càrrega de consum d’energia. Aquests dispositius permeten elaborar un mapa en temps real sobre el comportament de la xarxa (quanta càrrega passa per cada cable, mesurar cadascuna de les seves fases, etc.) i detectar on hi ha sobreconsums més enllà dels reglamentaris (cal pensar que la xarxa està dissenyada per suportar la demanda contractual dels clients més un petit marge per donar resposta a eventuals puntes de consums). Aquesta fotografia possibilita, en conseqüència, sectoritzar línies de baixa tensió en carrers on hi ha registrats historials de problemes, fet que permet reduir els trams d’afectació en cas de sobrecàrregues per connexions il·legals i, per tant, poder reduir el número de clients perjudicats.

Col·laboració amb l’administració

Des de fa setmanes Endesa i Generalitat de Catalunya treballen conjuntament un pla de coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent les provocades pels cultius de marihuana. D’aquesta manera, s’està treballant de manera transversal amb representants de la Companyia, el departament d’Empresa i Coneixement i la ‘Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, així com la conselleria d’Interior i el cos de Mossos d’Esquadra. 

En aquest sentit, convé recordar la màxima cooperació amb els ajuntaments i cossos de seguretat (policies locals i Mossos d’Esquadra) per fer inspeccions i intervencions de forma coordinada amb l’objectiu de deixar la xarxa elèctrica reglamentària sanejada i eradicar situacions insegures.

Arxivat a: ENDESA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):L'ExpoBages del retrobament tanca la seva 40a edició
Món Sant Benet torna a respirar amb èxit la Festa Alícia’t
Iniciatives solidàries per al programa d’Althaia
Les piscines de Sant Fruitós obriran temporada sense límit d'abonaments
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]