365, proposa un viatge pel temps i l'espai, un recorregut per 365 dates històriques que han marcat la vida d'una comunitat, dates prou importants com per dedicar-los un carrer. Una connexió entre 365 ciutats de 75 països i en 25 idiomes que un equip de treballadors i treballadores juvenils s'ha dedicat a capturar durant 10 anys per promoure la ciutadania europea, la interculturalitat, el plurilingüisme, la creativitat i les experiències internacionals!
Rondava l’any 2010 i en una reunió internacional de treballadors juvenils a Targu Jiu, Romania, van observar que molts dels carrers del voltant tenien noms amb referències de dates, de seguida es van preguntar a que responien aquelles dates i es van proposar un repte, aconseguir localitzar carrers amb els noms dels 365 dies de l’any, tot recollint la seva història.
Centenars de persones i institucions han col·laborat a tot el món per crear aquesta exposició: associacions, municipis, regions, ambaixades o simplement persones motivades, fins i tot un parell de joves francesos, es van recorrer 16 països amb interrail amb aquest objectiu. Un esforç col·lectiu que ha permès proporcionar una visió original i diversa sobre la geopolítica d’ahir i d’avui. La Víbria Intercultural, també va estar involucrada en aquesta recerca de la mà del seu coordinador Carles Cunill, que es va recórrer els carrers de Georgia, Letònia, Itàlia i Catalunya a la cerca de plaques amb dates.
Entre les moltes anècdotes del projecte, Fabrice Le FLoch, un dels seus impulsors en destaca la vegada que preguntant per la història d’una data en un municipi de Polònia, els encarregats de l’arxiu van descobrir astorats que la placa era errónea, l’esdeveniment en qüestió havia passat uns dies abans de la data que donava nom al carrer, fins llavors ningú se n'havia adonat. O la vegada que en un poblet del Vall d’Aosta a Itàlia, el Google maps marcava una localització equivocada, van preguntar a uns vianants pel carrer, aquests van decidir preguntar a l’alcalde que amablement els va acompanyar a la policia, que no podent resoldre el misteri van anar a cercar a l’habitant més vell del poble a l’estanc, que va proposar anar a veure al perruquer que ho sabia tot, per descobrir que feia més de 50 anys que el carrer havia canviat de nom.
L'exposició 365º és una idea original d'Intercultura una associació ubicada a la Bretanya Francesa i ha sigut maquetada en el seu format actual per IFOA, una entitat de Reggio Emilia, Italia, dins el marc del projecte Gang Creatiff d’Erasmus+, del que també forma part La Víbria Intercultural, l’entitat que porta el servei d’assessorament en mobilitat internacional a l’Oficina Jove del Bages. |