La tecnologia, una aliada per frenar la sida
Apps que envien recordatoris per evitar relacions sexuals de risc o que permeten enviar preguntes a sanitaris poden rebaixar els contagis en la comunitat gai.
La tecnologia, una aliada per frenar la sida.

TENDÈNCIES / Redacció/UOC  
30/11/2020 09:44
La tecnologia, una aliada per frenar la sidaApps que envien recordatoris per evitar relacions sexuals de risc o que permeten enviar preguntes a sanitaris poden rebaixar els contagis en la comunitat gai.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) busca «encarrilar els esforços» per posar fi a l'epidèmia de sida el 2030, però, a gairebé nou anys d'aquest objectiu, a tot el món hi ha 38 milions de persones infectades, de les quals 1,7 milions són a Europa, segons dades del 2019. La major part, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties, són homes, i en el 40 % dels casos es produeix en persones d'entre 25 i 39 anys i la malaltia prové d'una relació sexual.
La prevenció és fonamental per evitar aquests contagis, i tant els experts com la mateixa comunitat gai coincideixen que les noves tecnologies podrien ajudar a recordar les mesures que cal tenir en compte en trobades casuals de risc. I és que aquest tipus de cites neixen en molts casos d'internet, mitjançant programes i aplicacions que busquen persones per proximitat geogràfica, de manera que unir tots dos conceptes, aplicació mòbil i avisos, podria ser clau. Lluny de frenar l'ús de les apps de cites, la pandèmia les ha potenciat: segons el portal Sensor Tower aquestes aplicacions han tingut un creixement exponencial en descàrregues. «Les aplicacions mòbils han propiciat un creixement de les cites exprés, de manera que tenir elements que ajudin a recordar les mesures profilàctiques en el moment adequat pot tenir efecte en la propagació de la malaltia», explica el professor Antoni Pérez Navarro, dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Per la seva banda, el 64 % d'homosexuals enquestats en un estudi nord-americà consideraven que les aplicacions eren una «font acceptable d'informació de salut sexual» i justament havien estat convidats a participar en la recerca mitjançant quatre programes de trobades puntuals. Un altre estudi del 2017, en aquest cas espanyol, que analitzava les relacions entre homes en les quals es feien servir drogues, apuntava que aquest tipus d'eines informàtiques «multipliquen les possibilitats de trobar parelles sexuals» i també defensava que haurien de ser espais d'«interacció virtual» per a «un accés millor a la prevenció i la reducció de riscos».

I com s'ha de fer? Els experts apunten diverses vies, però hi ha consens en el fet que les noves tecnologies han de ser, en el camp de la salut, la manera d'arribar als ciutadans, estiguin malalts o no. L'Agència de Salut Pública de Barcelona i la UOC van posar en funcionament el 2016 una aplicació, anomenada Ubesafe, amb aquesta finalitat: que l'usuari la configurés per rebre avisos quan fes servir una aplicació de contactes o quan anés a llocs que ell mateix havia identificat com a llocs de risc. Pérez Navarro, que va dirigir aquest treball, assenyala que els resultats van ser «molt bons», tot i que només va estar en funcionament un mes per provar-la. Els usuaris van afegir 34 missatges de prevenció als 30 que inicialment s'havien inclòs en el programa i 9 llocs als 7 inicials.

Aquestes xifres són les que ells mateixos van compartir, però van poder afegir més contingut al seu mòbil. «Quan el mòbil detectava que la persona s'acostava a un punt d'interès, enviava l'alerta. Tant la detecció de la posició com l'alerta es gestionen localment al mòbil, sense connectar-se a cap servidor ni compartir cap dada automàticament, ja que, si fos així, podria ser perillós per a la privacitat», afirma.
La capacitat de mantenir en privat dades com la localització exacta o l'estat de salut ha provocat a aquests programes de cites alguns problemes en el passat. El 2018, Grindr ha reconegut que va proporcionar informació  sobre si els seus usuaris tenien el VIH o sobre l'última prova que havien fet, cosa que va suscitar crítiques sobre la falta de seguretat de l'aplicació, i el mateix any, un home va amenaçar de difondre una llista de 700 persones seropositives a Màlaga, però finalment va ser jutjat, perquè havia suplantat la identitat d'una altra persona.

Publicitat, webs i fòrums

La Unió Europea, mitjançant el Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties, proposa altres vies d'arribar a la comunitat gai i enviar missatges de salut, com, per exemple, publicitat a Google que permeti arribar a persones en determinats llocs geogràfics, o introduir informació o anuncis en aplicacions on es concentri el públic al qual va referida la informació, per exemple, les aplicacions de cites que ja hem esmentat. Webs o fòrums que també aglutinen persones que puguin mantenir relacions sexuals de risc serien altres llocs on, segons l'entitat, es podrien incloure continguts sanitaris. Segons el centre, aquestes eines «ofereixen una oportunitat immensa per a la prevenció del VIH».

Per la seva banda, Pérez Navarro reconeix que quan van desenvolupar l'aplicació van pensar en l'opció de ser presents a les xarxes de contactes, però la van descartar pel possible «rebuig envers l'app de cites i el negoci que hi va associat». «Caldria pensar bé com s'hauria de fer per no generar rebuig ni envers el missatge ni envers l'aplicació», manté. El que sí que considera que funciona és la introducció de referents de llocs o persones a les quals és possible adreçar-se en cas de dubte. En el cas d'Ubesafe, hi havia l'opció de fer consultes a sanitaris, cosa que «els usuaris valoraven molt bé», i també pensa que és positiva la introducció de missatges amb la localització de centres per fer proves, per exemple, com va fer CESIDA, Coordinadora estatal de VIH i sida, en una aplicació per a la millora de la salut sexual.

Apps pensades per als joves

«És important que les aplicacions aportin valor per si mateixes als usuaris, i algunes se centren molt en el que interessa als promotors i tenen poc o gens en compte l'usuari final», adverteix el professor de la UOC pel que fa al desenvolupament d'aquest tipus d'eines. En el cas dels joves, com en el d'altres col·lectius, considera que s'haurien de fer aplicacions «pensades per a ells».

El Ministeri de Sanitat fa anys que alerta que s'observa «una disminució de l'ús de les mesures preventives» entre adolescents, de manera que els missatges preventius difosos mitjançant les noves tecnologies podrien ser una manera de canviar aquesta tendència. Segons el professor de la UOC, la clau seria fer aplicacions «pensades» per al col·lectiu, perquè, recorda, «ells consideren que tenen molta informació i saben moltes coses», de manera que s'hauria de plantejar un acostament a ells diferent del d'altres grups. «Hi ha diversos experiments en què es demostra que el problema no és disposar de la informació i conèixer-la, sinó la voluntat d'aplicar-la», assenyala l'expert.

Arxivat a: SIDA   UOC  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):L'Ajuntament compra 8 habitatges d'un edifici del carrer del Cos que es destinaran a situacions d'emergència social
El consum d’aigua el 2020 augmenta 6 litres per habitant i dia respecte el 2019
Un taller debat com fer més atractiu viure i treballar a l’entorn rural del Bages
Peñarroya se'n va cedit al Palmer Alma Mediterránea de LEB Or
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]