L'Ajuntament de Manresa manté una Festa Major inèdita que compleix totes les condicions de seguretat de la Covid
El govern recorda que no es farà cap dels actes multitudinaris habituals i que el programa, que s’ha reduït substancialment, ja es va dissenyar tenint en compte tots els protocols de seguretat decretats per la pandèmia. Les noves mesures anunciades pel president Torra aquest dilluns no representen un canvi significatiu pel que fa als espectacles culturals organitzats en recintes tancats o perimetrats, amb aforaments limitats, entrades preassignades i control d’accés, com seria el cas dels actes de la Festa Major.
L'Ajuntament de Manresa manté una Festa Major inèdita que compleix totes les condicions de seguretat de la Covid.

MANRESA / Redacció  
26/08/2020 22:14
Es tractarà, doncs, d’una Festa Major “excepcional” —en paraules de l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia— que no comptarà amb cap dels actes més populars, tradicionals i multitudinaris: “No és una festa per estar al carrer, no hi ha cercaviles, ni correfoc, ni ballada de gegants. Tots els actes són en espais controlats”, ha detallat l’alcalde. A la roda de premsa també hi ha assistit el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Joan Calmet Piqué, i la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols.

L’alcalde ha indicat que, tal com marca la normativa, totes les activitats que s’han organitzat es duran a terme en recintes perimetrats o tancats, que tindran aforaments limitats, entrades preassignades, control d’accés i registre de dades de totes les persones assistents. En aquests actes es compliran totes les condicions de seguretat, distanciament físic i ús obligatori de mascaretes. També es prendrà temperatura als assistents i hi haurà gel hidroalcohòlic.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Manresa garanteix, a dia d’avui, una Festa Major segura. Les mesures anunciades aquest dilluns pel president de la Generalitat, Quim Torra, no representen un canvi significatiu pel que fa a la celebració d’actes culturals organitzats seguint tots els protocols i, per tant, la decisió de l’equip de govern —a la qual hi ha donat suport tots els grups de l’oposició, amb qui s’ha fet una reunió avui— és la de mantenir els actes previstos.

De fet, les activitats i espectacles culturals no s’han prohibit ni als municipis amb afectacions més importants, com ara Reus, Granollers, Canovelles o les Franqueses del Vallès, territoris amb una situació més crítica respecte del Bages —que és de les comarques que presenta números més bons— i per als quals s’han fet resolucions especials amb unes mesures més restrictives, que la Festa Major de Manresa també compleix. Com ha indicat el regidor Joan Calmet, “des del primer dia hem fet una política de màxims a l’hora d’aplicar les normatives”. L’Ajuntament, igualment, estarà amatent a qualsevol novetat en l’evolució de la pandèmia o en les normatives dictades per les autoritats per si cal modificar la decisió presa avui.

El govern també ha informat en la roda de premsa que des d’ahir ha estat en contacte amb els responsables del PROCICAT, de la delegació del Govern de la Generalitat i del departament de Salut, que han confirmat que les noves instruccions van dirigides principalment a evitar trobades, festes o celebracions de grups d’amics i familiars, de més de deu persones, ja sigui en espais privats o en espai públics, en activitats no regulades ni organitzades, i especialment en zones del país amb risc alt.

Tal com ha explicat l’alcalde Aloy, “l’opció més fàcil hauria estat cancel·lar la festa. Però hem volgut fer un esforç. Certament ha estat una feinada per part de moltes persones: de personal de l’Ajuntament de Festes, Cultura, Protecció Civil, Manteniment, i de l’Associació Manresa de Festa, a qui agraeixo la feina feta per a una Festa Major segura”.

L’alcalde ha assegurat que l’objectiu és vetllar per la salut de la ciutadania però alhora fer possible el manteniment de l’activitat, sempre que sigui possible i amb totes les mesures, i especialment en el sector cultural, que ha patit durant la pandèmia.

Suport al sector cultural

En la roda de premsa s’ha subratllat que un dels motius pels quals es va decidir fa mesos dur a terme la Festa Major malgrat que hi havia una situació de pandèmia va ser el de donar suport al sector cultural. L’alcalde ha recordat que ja abans de l’estiu, en el marc del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica —signat per tots els grups— es va acordar que un dels objectius seria donar suport als sectors econòmics, especialment els que estan patint més significativament la crisi, com és el cultural. En aquest marc, al llarg de l’estiu, l’Ajuntament ja ha organitzat diversos festivals —com l’Hora Feliç, el Festival Vibra o el Sons del Camí— que han tingut molt bona rebuda i han estat molt ben valorats per part de la ciutadania i dels sectors econòmics implicats.

En la mateixa línia, l’equip de govern va decidir tirar endavant la programació de la Festa Major, amb l’objectiu de permetre a la ciutadania gaudir d’algunes activitats controlades i segures, alhora que es donava suport al sector cultural i als artistes, “especialment als de casa nostra”, ha subratllat la regidora Anna Crespo. El fet que s’hagin exhaurit entrades a concerts i espectacles —algunes en poques hores— demostra que aquesta demanda per part de la ciutadania existeix.

Així, i tal com també reclama el sector, l’Ajuntament entén que la cultura és segura i que el desenvolupament d’actes es pot fer factible si es compleixen totes les mesures. De fet, cap de les activitats culturals organitzades fins ara han estat focus de contagis ni de rebrots. Com va apuntar dilluns el president i també la consellera de Salut, Alba Vergés, el perill principal es localitza en aquests moments en trobades, festes o celebracions d’amics o familiars, que es desenvolupen en recintes tancats o a l’aire lliure sense complir les mesures.

El consistori ha fet una apel·lació a la responsabilitat de tota la ciutadania i s’ha mostrat convençut que, tal com ha passat en els festivals que s’han fet durant l’estiu, la resposta de la ciutadania serà positiva, es compliran tots els protocols i la festa es podrà dur a terme sense incidències.

Igualment, però, el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, ha especificat que es tindrà tolerància zero amb les festes o trobades espontànies a l’espai públic o activitats de ‘botellón’, i recorda que d’acord amb l’ordenança de civisme, les sancions per consumir alcohol en grup al carrer son d’entre 301 i 600 euros. Calmet ha remarcat que “enguany hi ha menys activitats previstes però en la situació de pandèmia, caldrà més control. Posarem al carrer el màxim d’efectius possibles, per ajudar i acompanyar el desenvolupament dels actes”, amb el suport també dels voluntaris dels Àngels de Nit. Calmet ha tancat la intervenció demanant a la població que “tot l’esforç que ha fet l’ajuntament per poder oferir la Festa Major malgrat les circumstàncies sigui corresposta amb una actitud cívica i col·laborativa”.

Espectacle de benvinguda, aquest dimecres

La Festa Major arrencarà aquest dimecres amb l’espectacle de benvinguda ‘Estan sonets aquesta manresans!’, a càrrec dels tres actors manresans de la companyia Parking Shakespeare. Encara queden algunes entrades gratuïtes per a la segona sessió, que es farà a les 21 h, una hora després de la primera, que va exhaurir les entrades en poques hores.

Arxivat a: FESTA MAJOR MANRESA 2020   MANRESA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



El Centre d'Esports Manresa torna a tercera després de dues temporades històriques a Segona RFEF
UManresa amplia el seu campus amb un nou edifici per acollir la Clínica Odontològica Universitària
Jornada sobre autoprotecció en cas d’incendi forestal
Consulta monogràfica per atendre pacients amb Parkinson
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]