Proposta d'increment moderat de l'1,23% de les ordenances fiscals
L’equip de govern de l’Ajuntament de Manresa portarà al Ple Municipal de la setmana vinent la proposta d’actualització de les ordenances fiscals. Es proposa un increment mitjà de l’1,23%, a l’entorn de la pujada prevista de l’IPC per millorar els serveis municipals i les polítiques socials
L'alcalde de Manresa Valentí Junyent i el portaveu del govern, Marc Aloy

MANRESA / Redaccció/ Montse Morera  
10/10/2019 09:51
Si la proposta de l’equip de govern municipal tira endavant, el Ple Municipal del proper dijous, 17 d’octubre, donarà llum verd a un increment de les ordenances fiscals de l’1,23% de mitjana, una pujada a l’entorn de l’augment previst de l’IPC. Hi ha impostos i taxes per als quals no es proposa increment i es mantindran (ICIO, impost de vehicles i taxa d’escombraries); altres per als quals es proposa una pujada de l’1,3% (IAE i guals) i altres per a les quals l’increment proposat és de l’1,7% (IBI i plusvàlues). La resta de taxes s’apujaran l’1,5%, si prospera la proposta del govern.

Amb tot plegat, la mitjana d’increment és de l’1,23%. És a dir, aquest 2019 el pressupost municipal preveia que l’Ajuntament recaptaria en impostos i taxes un total de 47.197.000 euros, i per a l’any vinent es preveu recaptar per aquest concepte un 1,23% més (579.125 euros més).

L’alcalde ha qualificat de “moderat” l’increment, i ha explicat que alguns serveis municipals que es van veure afectats per la crisi, com jardineria i neteja, entre altres, podran tenir una major dotació, i a més es podrà continuar reforçant les polítiques socials. Ha fet referència també la necessitat de mantenir els ingressos per tal de fer front a qüestions com l’increment de salaris del personal.

Per facilitar el pagament als usuaris, l’Ajuntament de Manresa continuarà oferint la possibilitat de pagar impostos i taxes de manera fraccionada, amb una tarifa plana, i també un descompte del 2% si el pagament es fa de cop, a inici d’any.

Per a l’Impost de Béns Immobles (IBI)  es proposa un increment de l’1,7%. Això vol dir que l’Ajuntament preveu aquest any recaptar 442.340 euros més que l’any anterior per aquest concepte. Aquest 2019 l’Ajuntament preveu ingressar a través de l’IBI un total de 26,2 milions d’euros (més de la meitat del total d’ingressos), amb més de 61.000 rebuts (51.000 persones físiques i 10.000 jurídiques). La quota mitjana d’IBI prevista per al 2020 és de 419 euros anuals, si bé hi ha el 36% dels rebuts (més de 22.000) que pagaran menys de 100 euros.

Pel que fa a l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), es manté al 4%, el màxim establert per llei, i es manté el sistema de bonificacions, tant al Centre Històric (95% per reformes de façanes, 40% per a noves construccions i 60% per a reformes interiors), com a la resta de la ciutat (bonificació del 50% per a reforma de façanes).

En l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l’increment proposat de l’1,3% continua mantenint Manresa com la població catalana de més de 50.000 habitants amb un coeficient més baix d’aquest impost. A més, es mantenen les bonificacions per a aquelles empreses que acreditin un resultat negatiu.

Igualment, l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbans (Plusvàlua) pujarà un 1,7%, però el tipus impositiu és també el més baix de les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya. Pel que fa a l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, es manté igual que l’any passat.

La proposta del govern preveu que les taxes tinguin un augment general de l’1,5%, amb dues excepcions: la taxa de guals s’incrementa l’1,3%, i la taxa d’escombraries no pateix canvis. En aquest sentit, en la roda de premsa, el portaveu del govern, Marc Aloy, ha recordat que el retard en la posada en marxa del nou sistema de pretractament de deixalles va fer que es reduís la taxa de l’any passat. Enguany es manté, tenint en compte l’increment del cànon d’abocament, que passa de 41,30 a 47,10 euros per tona abocada, una pujada de 5,8 euros.

,Marc Aloy ha recordat que “els impostos han de tenir una correlació amb els serveis que es presten, i si volem oferir millor serveis o recuperar els que s’han vist retallats, necessitem recaptar una mica més”. Segons ell, “la ciutadania haurà de valorar si el petit increment dels impostos es veu compensat per una millora dels serveis”, en àmbits com la jardineria, la neteja i altres. Aloy ha remarcat també les incerteses a l’entorn de decisions que ha de prendre els govern de l’estat en aspectes com la pujada de salaris de treballadors públics. També ha explicat que la situació de provisionalitat del govern espanyol i l’absència de Pressupostos Generals fa impossible saber quants diners ingressarà l’Ajuntament en concepte d’aportacions de l’estat.

Podeu consultar tots els detalls sobre la proposta d’ordenances fiscals per al 2020 en aquest document http://premsa.manresa.cat/web/files/1c8fd3b8ba6bcfce083dfe074dcec313.pdf

Arxivat a: MANRESA   GOVERN MUNICIPAL   
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Manresa celebra l'arribada de la Flama del Canigó i la revetlla de Sant Joan
La representació del Govern a la Catalunya Central fa un balanç positiu
El Servei Local de Teleassistència ha realitzat 2.637 trucades
El Club dels Friki-Books celebra l'acte de cloenda del curs
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]