La Coral Cardonina culmina el festeig dels seus 60 anys
El proper diumenge 2 de desembre, l’església parroquial de Cardona acollirà un gran concert commemoratiu que coronarà els actes de celebració del seixantè aniversari de l’emblemàtica Coral Cardonina. Un acte de germanor que, a banda del cor cardoní, comptarà amb la participació de nombrosos efectius musicals de la vila, entre d’altres la nodrida Banda de Música de Cardona, la soprano d’arrels cardonines Ana Belén Ayala i nombrosos excantaires cardonins.
La Coral Cardonina celebra 60 anys

CARDONA / Redacció  
30/11/2018 11:04
La Coral Cardonina serà l'encarregada d'obrir la primera part del concert amb una antologia de peces significatives dels darrers seixanta anys d’història de l'entitat. Un escollit repertori que comptarà amb nombrosos arranjaments i composicions pròpies, moltes de les quals han esdevingut els hits musicals de diferents períodes d’aquesta formació. Al seu torn, el programa servirà per homenatjar als compositors de la comarca que més han nodrit els arxius musicals de l'entitat durant aquestes dècades. Així, podran escoltar-se composicions i arranjaments de Francesc Vila, Joan Roure, mossèn Antoni Muntada i dels directors  Josep M. Casafont i Ovidi Cobacho Closa.

El repertori de peces  d'aquesta primera part serà també variat pel que fa a la temàtica i a la inspiració geogràfica. Tindran cabuda tant peces polifòniques com espirituals negres, cançons d'arrel tradicional, boleros, havaneres, estàndars de la música pop i cançons nadalenques. Com a colofó d'aquest primer bloc del concert, el Cinema Amateur Cardoní projectarà un recull d'imatges i enregistraments d'aquest darrers 60 anys d'activitat del cor cardoní, elaborat a partir de la digitalització dels arxius que està duent a terme aquesta entitat.
 
Germanor musical
El segon bloc del programa comptarà amb la participació de nombroses entitats de la vila que se sumaran a la celebració d'aquest aniversari. Entre aquestes destaca la Banda de Música de Cardona, una de les formacions instrumentals amb més musculatura i projecció de la comarca. El conjunt instrumental cardoní interpretarà diverses cançons d'arrel tradicional, entre les quals alguns fragments de Cançó d'amor i de guerra de Martínez Valls,  amb la participació de la soprano Ana Belén Ayala, ex-cantaiara de la Coral Cardonina i actual membre de l'Orfeó Català.
El darrer tram del concert serà el més participat amb la concurrència d'un gran cor conformat per prop d'un centenar de veus de cantaires i ex-cantaires cardonins que, acompanyats per la banda cardonina, entonaran tres peces conjuntes: “Himne als pirates” de Mar i Cel, El cant del poble i l'històric Himne a Cardona. Unes composicions que la Coral Cardonina i la Banda de Música de Cardona ja van interpretar plegades el passat 2014 al Teatre Kursaal de Manresa. 
 
50 anys de la Sardana de Cardona   
En aquesta mateixa vetllada, la Coral Cardonina no deixarà escapar l'ocasió de celebrar també el 50è aniversari de l'estrena d'una de les peces més populars i estimades per la vila cardonina: la Sardana de Cardona del mestre solsoní Joan Roure. Una peça que fou regalada i dedicada pel seu compositor al director-fundador de la Coral Cardonina, Mn. Casafont,  en motiu del desè aniversari d'aquesta entitat.
De llavors ençà, els cantaires de la Coral Cardonina la divulgaren en els seus concerts, fent-la popular a la vila . Posteriorment, mossèn Casafont la introduirà com a cant conjunt de les colles de caramellaires cardonines el diumenge de Pasqua, convertint-se així en un cant festiu de tot el poble. Durant la dècada dels anys 70, el mateix Joan Roure en farà un arranjament per a cobla que serà enregistrat pel prestigiós conjunt empordanès La Principal de la Bisbal, el qual  la interpretarà sempre en les seves audicions a la plaça de braus dins els actes de la Festa Major cardonina. Anys més tard, ja en el nou mil·lenni, el desenfadat conjunt d’arrels cardonines Strombers va acabar adoptant la tonada principal d'aquesta sardana com a part central d’un dels seus hits musicals més sonats, la cançó Mercè, l'èxit de la qual van divulgar per arreu del país.
Aquest proper diumenge es compliran justament cinquanta anys de la primera audició d'aquesta emblemàtica peça i per tal de festejar-ho la Coral Cardonina ha convidat a tots els cantaires cardonins a interpretar-la de nou al mateix escenari on va estrenar-se, com a cant de cloenda d'aquest concert commemoratiu.

Un any d'actes i activitats
Durant tot aquest any, la Coral Cardonina ha impulsat nombrosos actes i actuacions que han tingut la música com a protagonista. S'han organitzat cinc col·loquis relacionats amb el món de la música, amb la participació de musicòlegs, historiadors i crítics musicals; s'han celebrat concerts amb cors convidats com  l'Academy Choir and Ensemble de l'institut nord-americà Western Reserve Academy (Ohio), la coral La Girada de Vilafranca del Penedés i els orfeons Manresà i Nova Solsona; a l'estiu va celebrar-se una trobada de germanor que va reunir a un centenar i mig de col·laboradors i excantaires i durant la Festa Major va tenir lloc una concorreguda exposició on s'exhibiren nombrosos materials, documents, fotografies i enregistraments històrics de l'entitat. Paral·lelament als actes commeoratius, s'ha iniciat la digitalització dels fons materials i documentals de l'associació que compta amb un valuós arxiu musical. 

El concert del proper diumenge serà el punt culminant de la celebració del seixantè  aniversari que, no obstant, s'allargarà fins el proper mes de març amb algunes actuacions més del cor cardoní a Manresa i a Calahorra. Les entrades pel concert, que  tindrà lloc a l'església parroquial de Cardona, a les 18.30h,  es poden adquirir anticipadament a l'Oficina de Turisme de Cardona o el mateix dia del concert a les taquilles habilitades a l'entrada del temple cardoní. El preu únic és de 10€ i l'import recaptat es destinarà a finançar la digitalització de l'arxiu de l'entitat.

Arxivat a: CARDONA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Alumnat d'Infermeria i d CFGS d’Administració i Finances treballen les competències de cada professió
El Consell Comarcal del Bages presenta l’estudi de disponibilitat d’aigua a la comarca
L'Espai de Suport Manresa-Bages de Mémora celebra el seu sisè aniversari
L’Ajuntament solsoní fa una crida a reduir el consum d’aigua
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]