Projecte d’urbanització de la Via Sant Ignasi, plaça del Remei i avinguda Bertrand i Serra
L’Ajuntament de Manresa va presentar aquest dimarts el projecte d’urbanització de la via Sant Ignasi, plaça del Remei i avinguda Bertrand i Serra al veïnat. L’obra suposarà una inversió de prop de 3.330.000 euros i forma part de les obres d’urbanització del pla Especial Fàbrica Nova.
La sessió informativa es va celebrar al gimnàs de l’escola Pare Algué i hi van assistir una vuitantena de veïns i veïnes

MANRESA / Redacció  
17/10/2018 11:42
El cost principal de l’obra serà assumit per Criteria Caixa, empresa propietària de la Fàbrica Nova mentre que els veïns i l’Ajuntament assumiran 545.701,86 euros, a parts iguals. Les obres donaran continuïtat a la urbanització del tram sud de la via Sant Ignasi que ara s’està ac abant d’executar, i és previst que s’iniciïn a principis del 2019.
 
Ahir al vespre, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Marc Aloy, i el regidor d’Hisenda i Organització, Josep Maria Sala, acompanyats de tècnics municipals, van presentar el projecte d’urbanització de la via Sant Ignasi, plaça del Remei i avinguda de Bertrand i Serra. La sessió informativa es va celebrar al gimnàs de l’escola Pare Algué i hi van assistir una vuitantena de veïns i veïnes.
L’obra representarà la transformació de 13.000 metres quadrats d’espai públic i donarà continuïtat a les intervencions que en aquests moment s’estan duent a terme al tram sud de la via Sant Ignasi (entre la passera de les Escodines i les piscines municipals) i al carrer Vidal i Barraquer. Es tracta de l’actuació més important d’aquest mandat i té un cost total de 3.329.316 euros.
El gruix més important de l’obra anirà a càrrec de Criteria Caixa, ja que correspon a les càrregues urbanístiques del Pla especial Fàbrica Nova. L’entitat financera, doncs, assumirà el cost íntegre de la calçada  i la vorera més propera a la nau de la fàbrica tant de la via Sant Ignasi com de l’avinguda Bertrand i Serra, i un 80% del cost de la plaça del Remei.  L’aportació de Criteria Caixa serà de 2.783.614,15 euros, un 83,6% del cost total.
Les voreres d’aquests dos vials situades a la banda oest i el 20% restant de la plaça del Remei corresponen a obres complementàries i seran assumides a través de l’aportació municipal i de contribucions especials, que es portaran a aprovació al Ple Municipal de demà dijous. Així doncs, l’Ajuntament de Manresa i els veïns assumiran, a parts iguals 545.701,86 euros, un 16,40% del cost total.
Aquesta inversió, juntament amb les obres d’urbanització del carrer Vidal i Barraquer, el tram de la via Sant Ignasi comprès entre la plaça Sant Ignasi i les Piscines i la urbanització de la vorera oest del tram sud de la via Sant Ignasi (entre el carrer Sant Marc i la plaça Sant Ignasi) permetran transformar completament aquesta important entrada de la ciutat, milloraran notablement la qualitat de l’espai públic i la mobilitat i permetran la creació d’unes voreres amples i arbrades des del passeig del Riu fins a la carretera del Pont de Vilomara.
 
El projecte
El projecte, redactat per l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig, va ser aprovat definitivament a principis d’octubre passat després d’una exposició pública durant la qual no s’hi van presentar al·legacions. Incorpora un seguit de millores consistents bàsicament en l’increment de l’arbrat de les voreres i la definició de les cruïlles entre la via Sant Ignasi i el carrer Joan XXIII, mitjançant una rotonda que substituirà la que es va construir provisionalment ara fa poc més d’un any. 
 
Els objectius
L’actuació comportarà la urbanització d’una superfície total de 13.172 metres quadrats de sòl públic amb els següents objectius:
Millora de l’estructura viària del sectorL’element més destacat serà la modificació del traçat de l’avinguda Bertrand i Serra per tal de connectar-la adequadament amb el carrer Sant Joan d’en Coll. D’aquesta manera, s’aconseguirà donar continuïtat a la via Sant Ignasi. Per altra banda s’urbanitzarà de manera definitiva la rotonda del Remei, construïda de forma provisional el juliol de 2017 en el marc dels canvis en la mobilitat arran de les obres de la Bonavista.
Increment dels espais per a vianantsLa intervenció també aportarà un guany important en els espais destinats als vianants. L’element més destacat serà la conversió de la deteriorada plaça del Remei d’un aparcament de cotxes a un espai per al gaudi i el repòs de les persones i que es prolongarà fins a la carretera del Pont de Vilomara amb un ampli espai lliure de cotxes davant les cases d’habitatges de la Fàbrica Nova, a l’avinguda Bertrand i Serra.
Dignificació de l’espai públicFinalment, l’operació comportarà un guany important en la millora de la qualitat de l’espai públic amb l’eixamplament de les voreres de la Via Sant Ignasi, que tindran una amplada mínima de 4 metres i seran arbrades, donant continuïtat al recorregut de vianants fins al Passeig del Riu.
 
Antecedents
La Fàbrica Nova, el recinte industrial tèxtil més important de la ciutat, va tancar portes el 1989. El 1995 la Seguretat Social la va posar a subhasta per eixugar els deutes que tenia l’empresa, però no va ser fins el 1999 que el recinte fabril va ser adquirit per la constructora manresana Cots i Claret i la immobiliària Sacresa. Entre el 2004 i el 2005 l’Ajuntament va aprovar el pla especial urbanístic i la propietat inicia els enderrocs de les naus, l’excavació per a la construcció d’un gran aparcament subterrani i es comença a aixecar l’estructura d’un dels edificis d’habitatges.
Després de mesos d’incertesa i d’unes obres que no avançaven, l’actuació va quedar definitivament aturada per la crisi econòmica. A més a més, la família Sanahuja, propietària de Sacresa, es ven les accions a Criteria Caixa, filial immobiliària de la Caixa, que des del 2008 n’és la propietària. També part dels terrenys propietat de Cots i Claret passen a mans del Banc Sabadell.
El 2015 l’Ajuntament pacta amb La Caixa la substitució de les càrregues urbanístiques derivades de la construcció d’un pavelló esportiu que havia d’aportat l’entitat bancària per una inversió de 2,7 milions d’euros per reurbanitzar els carrers de l’entorn. Aquesta modificació va rebre el suport unànime de tots els grups municipals al Ple Municipal de l’abril de 2015. Aquests 2,7 milions estan servint per urbanitzar la baixada dels Drets, el carrer Vidal i Barraquer, el tram de la Via Sant Ignasi que circumda el Museu Comarcal i l’ampliació de la plaça Sant Ignasi on hi havia l’antic edifici de la Sala Ciutat. Uns enderrocs que també formaven part del conveni.

Arxivat a: MANRESA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):
L'Ajuntament presenta el mapa "Manresa a peu!"
6 novembre, nova data de la beatificació a Manresa dels tres màrtirs caputxins
Comencen els cursos d'alfabetització per a persones nouvingudes
Els certàmens solsonins del bolet i L’Ecològica es fusionen
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]