Una Festa Major de Manresa plena d'aniversaris
Manresa viurà la seva festa grossa del 18 al 27 d’agost. Deu dies festius que ara , més que mai, demostren l’important paper de les entitats locals en el desenvolupament de la festa . Aquest any celebren l'aniversari alguns dels actes més significatius de la programació.
Actuació dels Tirallongues a Crist Rei, a Manresa

ACTUALITAT / Redacció  
14/08/2018 10:15
CINQUENTENARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA PRIMERA PUBILLA

Enguany la ciutat de Manresa commemora els 50 anys de la primera Proclamació de Pubilla i Dames d’Honor de Manresa. Per la Festa Major de l’any 1968, la Regidoria de Cultura, conjuntament amb una colla d’entusiastes, decideixen implantar aquesta tradició a la ciutat, que mantenen fins l’any 1978. Després d’un parèntesi no es torna a proclamar Pubilla de Manresa fins l’any 1992. Aquell any es recupera gràcies a la insistència i treball del Foment de les Tradicions Catalanes. Des de 1993, l’acte s’organitza d’acord amb el conveni entre l’Ajuntament de Manresa i l’Agrupació Cultural del Bages. Actualment la proclamació de la Pubilla i també l’Hereu es realitza a la plaça Sant Domènec, el diumenge del primer cap de setmana de Festa Major..

30È CORREAIGUA

El dissabte del primer cap de setmana de Festa Major, des de l’any 1989 l’entitat Xàldiga organitza el Correaigua. Una cercavila per diverses places i carrers del Centre Històric al llarg del qual l’aigua, amb totes les seves formes, colors i olors, és la protagonista. Al llarg dels anys mànegues, galledes, cisternes....han estat complementades amb confeti, basses de fang, farina... El recorregut va precedit pels tabalers, al pas dels quals s’obren les mànegues que han de ruixar els participants. Els darrers anys el fi de festa, amb escuma a dojo té lloc a la Plaça Europa.

10È ANIVERSARI DE LA TROBADA DE BATERIES

La Trobada de Bateries de Manresa va néixer com a iniciativa del bateria Ernest Larroya. Des de l’any 2009 la Trobada ha anat creixent i paral·lelament cercant el seu espai més adient. Pati del Kursaal, Jardins del Casino, Muralla Sant Domènec, Plaça Major, i els darreres anys ha trobata la plaça Sant Domènec el seu espai més adient. Enguany, però, la celebració de l’aniversari fa regirar aquest acte per tal de donar-li l’impuls que és mereix. Amb sorpreses i concert final, el Parc de l’Agulla, diumenge 26 d’agost serà aquest any el nou escenari d’una trobada que ha anat creixent i consolidant-se any rere any

15A MOSCADA INFANTIL

El diumenge a la tarda del primer cap de setmana de Festa Major, té lloc la Moscada Infantil. Una festa que es celebra des de l’any 2004, amb la creació de la secció infantil de l’entitat Xàldiga. El primer any només hi van participar els tabalons i diablons de Xàldiga i es va realitzar a la plaça Sant Domènec. L’any 2005 es va incorporar la Víbria infantil batejada com “La Tremenda” i també es va realitzar a la plaça Sant Domènec. L’any 2006 aquesta activitat va traslladarse lloc a la Plaça Major espai on es fa a l’actualitat. L’any 2007 s’hi van incorporar el Ceptrot i el Bou Infantil. L’acte consta de dues parts : a la primera i simulant la Mostra del Correfoc, a través de la figura del Boc es van presentant els diferents elements propis de la secció i els balls. La segona part consta d’un petit correfoc obert a la participació dels nens i nenes de la ciutat.

10È ANIVERSARI DE LES VISITES A LA MANRESA DESCONEGUDA

Com cada any, per la Festa Major, tenim l’oportunitat de descobrir els elements menys coneguts de la història i el patrimoni cultural de Manresa, elements que ajuden a conèixer el passat de la ciutat i a gaudir d’espais sorprenents als quals no tenim accés habitualment. Enguany les visites es faran els dies 21, 22 i 23 d’agost a les tardes, i comptaran amb novetats i sorpreses d’interès per a tots els públics. L’activitat és gratuïta però, com en l’anterior edició, per organitzar millor les visites i evitar les cues, es podrà recollir el tiquet amb l’hora del torn de visita amb antelació a l’Oficina de Turisme des d’uns dies abans.

25È ANIVERSARI COLLA CASTELLERA TIRALLONGUES

La Colla Castellera Tirallongues de Manresa celebra enguany els 25 anys de la seva fundació.

EXPOSICIÓ 25 ANYS TIRALLONGUES

Els Tirallongues van fer la seva primera sortida a plaça el dia de la Llum (21 de febrer) de 1993. Aquest any 2018 l’entitat celebra el seu 25è aniversari, un quart de segle ple d’emocions, de pujades i baixades, d’infinitat d’experiències personals viscudes i, sobretot, de castells, molts castells. Durant aquests 25 anys molta gent ha passat per la colla, molta gent té o ha tingut una camisa Tirallonga i, en definitiva, forma part del patrimoni de l’entitat. Per mostrar mínimament una part del que ha passat al llarg d’aquests 25 anys, la colla organitza una exposició on s’hi veuran imatges, vídeos i elements variats que han configurat aquesta història.

TRÍADA DE TORRES HUMANES

Tirallongues de Manresa amb la idea de promocionar i difondre diferents maneres de fer torres humanes que podem trobar als Països Catalans: els castells, els falcons i les muixerangues. Amb aquesta premissa s’ha començat a treballar buscant informació de cadasuna d’aquestes tres formes de fer torres humanes, començant per la història, les figures i construccions que ens ofereixen, les músiques que les acompanyen i la seva situació a l’actualitat. El resultat d’aquest treball es podrà veure reflectit en una exposició amb un text complert, imatges i vídeos. A més, per poder assaborir-ho en viu i en directe, la cercavila de la Festa Major d’enguany comptarà amb la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, com ja és habitual, i amb els Falcons de Barcelona i la Muixeranga de Torrent, La Torrentina. Al final de la cercavila, a la plaça Major, es farà una exhibició de les tres formes de torres humanes. Una bona mostra de la cultura popular i tradicional catalana. Les dues exposicions es faran conjuntament a la Sala d’Exposicions de la Plana de l’Om. La inauguració de les exposicions serà el dissabte 25 d’agost a les 11,30 hores.

L’horari de les exposicions serà:

. Dissabte 25 d’agost: d’11 a 14h i de 18 a 21 h

. Diumenge 26 d’agost: d’11 a 14h i de 18 a 21 h

. Dilluns 27 d’agost: d’11 a 14h i de 18 a 21 h

La cercavila de la Festa Major es farà el dissabte 25 d’agost de 17 a 19h.

L’exhibició de la “Tríada de Torres Humanes” serà el dissabte 25 d’agost, a la Plaça Major, de 19 a 20h.

Arxivat a: FESTA MAJOR MANRESA  TIRALLONGUES  30È CORREAIGUA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Alumnat d'Infermeria i d CFGS d’Administració i Finances treballen les competències de cada professió
El Consell Comarcal del Bages presenta l’estudi de disponibilitat d’aigua a la comarca
L'Espai de Suport Manresa-Bages de Mémora celebra el seu sisè aniversari
L’Ajuntament solsoní fa una crida a reduir el consum d’aigua
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]