Manresa obre el primer súper a Catalunya gestionat íntegrament per persones amb discapacitat
El projecte neix fruit de la col·laboració entre Ampans i Caprabo; a la resta de l'estat espanyol, només el País Basc té establiments semblants
Meritxell Garcia és una de les reposadores del nou supermercat; té una discapacitat intel·lectual i fa més de deu anys que treballa a Ampans. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Noemí Badrenas  
29/11/2017 18:40
Manresa tindrà, a partir d’aquest dijous, el primer supermercat a Catalunya gestionat íntegrament per persones amb discapacitat, que s’ha obert gràcies a la col·laboració entre Caprabo i Ampans. Hi treballaran deu persones, d’entre 20 i 50 anys, amb discapacitats físiques o intel·lectuals. Quatre estaran a les caixes i quatre com a reposadores; també hi haurà un cap de botiga i un segon encarregat.

La iniciativa és pionera al país. De fet, només el País Basc compta amb dos establiments portats per persones amb discapacitat, que són del grup Eroski –del que també forma part Caprabo–. El nou supermercat manresà es troba al carrer Barcelona i té una sala de vendes de 278 m². Ampans, que pagarà el lloguer del local, ha fet una inversió de 250.000 euros i en pagarà prop de 200.000 més, finançats a tres anys, per l’estoc. Oferirà un assortiment de més de 4.000 productes amb una clara aposta per marques de proximitat i aliments frescos de temporada. També s’hi podran comprar els vins i els formatges d’Ampans. L’horari d’apertura serà de nou del matí a nou del vespre de dilluns a dissabte, tot i que l’empresa estudiarà més endavant obrir diumenges i festius.

Les deu persones d’Ampans que gestionaran el súper s’han format, durant dos mesos, a les dues botigues que Caprabo té a la ciutat. A més, s’ha fet un estudi de les activitats, temps i complexitat de la botiga per adequar-les als perfils i capacitats de cadascú. Toni Espinal, director general d’Ampans, ha destacat aquest dimecres durant l’acte d’inauguració que la missió és “fer visible les capacitats de les persones que treballen a Ampans i donar exemple, així com afavorir el PIB de la comarca”. Espinal ha donat les gràcies a l’Ajuntament de Manresa per “l’agilitat” dels tràmits. Per la seva banda, l’alcalde, Valentí Junyent, ha subratllat “l’orgull de ser pioners en projectes com aquest”. I ha apuntat: “Ja hem vist la consolidació d’altres iniciatives esplèndides d’Ampans com la finca d’Urpina i el restaurant Canonge”.

L’acte ha comptat també amb el director general de Caprabo, Martin Gandiaga, que ha dit que la cadena i Ampans “fan un pas històric en el desenvolupament de l’economia social”. Ha assegurat que el nou supermercat suposa un exemple d’integració i innovació: “Oferirà als ciutadans l’opció de poder comprar en un establiment amb valors diferencials”, ha dit. La inauguració ha comptat també amb el president d’Ampans, Sebastià Catllà, i expresidents; Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages; Xavier Codina, alcalde de Santpedor; i diversos regidors manresans, entre d’altres.

Un “repte” que il·lusiona els treballadors
Les deu persones que treballaran al nou supermercat de Caprabo entomen la feina amb molta “il·lusió”, malgrat que també la veuen com un “repte”. És el cas de Meritxell Garcia, de 30 anys. En fa més de deu que treballa a Ampans (fins ara de cambrera al Canonge): “Vull que vegin que la meva discapacitat intel·lectual no em pot impedir anar a la universitat, treballar en un súper o fer tot allò que em proposi”, assegura. I hi afegeix rient: “Quan em van dir que l’encarregat també tenia discapacitat vaig pensar que cremaríem el Caprabo, però portem dos mesos treballant junts i estem tots molt contents”. Olga Martínez i Maricel Altamirano també han estat seleccionades per treballar a l’establiment. Les dues tenen complicacions físiques que els han donat molts problemes, expliquen, a l’hora de trobar feina. “Som persones capacitades per fer altres coses, no discapacitats, i gràcies a aquest projecte ho podrem demostrar”, assenyala Altamirano.

Arxivat a: AMPANS  ECONOMIA 


Opinions dels lectors
Mariano | 01-12-2017 | 07:35
Me ha echo mucha ilusión este proyecto que a portado caprabo con los de ampans. No quiere decir que porque tenga una discapacidad no puedan entrar en el mercado laboral. En un gran paso para ellos/as, muchas gracias por la colaboración y el empeño que han echo para llevar acabo este proyecto. Gracias a caprabo. Un saludo cordialmente

 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Ja es pot consultar la composició de les meses electorals de Manresa per a les eleccions al Parlament
Manresa acollirà el 19 d'abril unes jornades per promoure i difondre el sector del tèxtil
Inauguració del projecte d'habitatge cooperatiu de La Raval
Més d’un centenar de professionals debaten sobre al·lèrgies
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]