La Fira Ecoviure, la més antiga de Catalunya amb certificació ecològica dels seus productes, s'ha celebrat aquest cap de setmana al Palau Firal de Manresa. Durant l'acte inaugural, que ha tingut lloc dissabte al matí, s'han entregat els premis als millors productes d'Ecoviure 2017. El primer premi s’ha lliurat a la llonganissa ecològica de l'explotació Dpagès, de Solsona. La llonganissa està elaborada a partir de porcs de la raça Gascó, autòctona del sud de França. Els pocs són nascuts i criats al Solsonès, alimentats amb farratges de la comarca i pinso ecològic de cereals de proximitat.
Pel que fa a l’accèssit s’ha lliurat a l’empresa de Cardona Santa & Cecília Passivhaus especialitzada en construcció sostenible. Els edificis que aixeca són de consum gairebé nul, a partir de l'estàndard energètic més exigent del món, especialment adaptat a les condicions del clima de la zona, adoptant les solucions tècniques i constructives més adients per a cada habitatge, treballant des dels principis de l'arquitectura passiva i l'arquitectura energèticament eficient, la biocompatibilitat i l'ecologia de l'hàbitat.
L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals; i el regidor i president de la comissió organitzadora, Jordi Serracanta. Conesa, en el seu parlament, ha volgut remarcar "el paper que assoleix la ciutadania en el camí cap a un món més sostenible, a partir de petits gestos transformadors que requereixen el suport de polítiques institucionals". Junyent, per la seva banda, ha fet referència al bagatge històric de la fira i "a la normalitat que es viu a l'Ecoviure, tot i la conjuntura en què es troba el país".
1.600 persones a les activitats formatives La fira, que enguany arribava a la seva 19a edició, ha aconseguit novament tornar a demostrar la seva capacitat d’atraure un públic molt fidel interessat a conèixer les darreres tendències en sostenibilitat. La presència de visitants durant tot el cap de setmana ha estat constant, tant a l’espai firal com a les xerrades, presentacions i tallers que s’han celebrat de forma paral·lela al Palau Firal. A la reunió de la comissió organitzadora s’ha fet una valoració positiva d’aquest certamen, que ha comptat amb un centenar d’expositors i un espai específic per a set marques que han exposat un total de vint vehicles elèctrics. El perfil de públic ha estat semblant al d’edicions anteriors, en general, molt entès en tot el referent al producte ecològic, la construcció i energia sostenible. Una demostració són les 1.600 persones que han pres part en les activitats formatives, incloent-hi el Fòrum Energia. Trencant la tendència dels darrers anys, el públic de famílies amb nens i nenes s’ha reduït.
|