El Moianès inicia el seu camí amb dos milions d’euros
El Consell Comarcal agafa múscul amb l’arribada dels primers diners progressiu;els comptes estaran “vius” i podrien arribar als tres milions ja aquest 2017
Salvador Tressera, Dionís Guiteras, Anna Guixà i Pere Genescà, aquest migdia. Foto: C.O.

MOIANÈS / Carmina Oliveras  
24/01/2017 11:35
El Consell Comarcal del Moianès es va constituir formalment fa un any i mig, però no ha estat fins ara que l’organisme ha pogut començar a caminar “de debò”, tal i com deia aquest dimarts el seu president, Dionís Guiteras, en el què ha estat el tret de sortida del nou ens comarcal.

El pressupost per al 2017 encara no està definit del tot. De fet, no està ni aprovat –es preveu que es faci en el ple del 10 de febrer–. Però ja se sap que rondarà els dos milions d’euros, una xifra que es podria engruixir fins els tres milions aquest mateix any. Així ho ha detallat Anna Guixà, vicepresidenta primera del Consell, que ha detallat que “es tracta d’un pressupost progressiu” al qual encara li falten partides que s’aniran assumint de mica en mica al llarg del 2017, com ara “el contracte programa amb Ensenyament”, que com que el curs ja està iniciat “es va pactar amb la Generalitat començar-lo a partir del setembre”.

A grans trets, el primer pressupost de la història del Consell del Moianès permetrà que l’ens es vagi dotant de tots aquells serveis propis que tenen assignats els consells comarcals, però també “de totes aquelles competències que, si bé no són obligatòries, entenem que són cabdals per al desenvolupament de la comarca”, ha explicat Guiteras, que ho ha emmarcat en la continuïtat de les tasques que el Consorci del Moianès ha estat desenvolupant a la comarca en els darrers 20 anys i que estan molt encarades a “la creació d’ocupació, al dinamisme econòmic i a la prestació de més serveis socials”.

El ciutadà notarà que el Moianès ja té estructura pròpia perquè la comarca guanyarà diverses oficines, com ara la de Joventut, la d’Atenció al Consumidor o la d’Habitatge. També perquè el nou ens començarà a liderar competències en ensenyament –com ara la gestió del transport escolar o les beques–i en l’àrea de servei a les persones, entre d’altres. I perquè fins i tot ja hi ha algun projecte palpable sobre la taula, com ara les obres per fer realitat l’ecomuseu del Moianès o l’arranjament del camí que va de Monistrol de Calders a Granera, que es transformarà en carretera, segons ha explicat Salvador Tresserra, vicepresident segon i responsable de l’àrea de Territori.

El Consorci no mor
Guiteras ha avançat que el Consorci del Moianès –que ha estat actuant com a Consell Comarcal oficiós– no morirà: “Ara s’ha adscrit al Consell i és una pota més, i no el volem eliminar perquè ja té una estructura tècnica que funciona i perquè ens pot servir per mancomunar serveis. Sí que l’hem de despullar de competències que anirà assumint el Consell, però a dia d’avui no podem prescindir ni dels seus treballadors ni de la seva experiència. I més endavant ja es veurà”.

A banda, Guiteras també ha incidit en el fet que el nou Consell Comarcal no suposarà cap mena de despesa extra per la Generalitat, ja que el què es fa és treure diners i competències dels consells que fins ara prestaven servei als deu municipis moianesos (Bages, Osona i Vallès Oriental) per posar-los al nou Consell Comarcal del Moianès. En aquesta mateixa línia, Guiteras ha volgut agrair de manera pública la tasca que han fet els tres consells comarcals veïns durant el temps que la comarca ha tardat a tenir definida una estructura, una feina que, ha dit, ha permès que el ciutadà hagi pogut continuar gaudint dels serveis sense notar-ho.

Els Mossos s’assentaran a la comarca abans de l’estiu
Un dels serveis que el Moianès guanyarà per ser comarca és la nova oficina dels Mossos d’Esquadra. Dionís Guiteras, alcalde de Moià i president del Consell Comarcal del Moianès, ha detallat que en cap cas es tracta d’una caserna com la que poden tenir ciutats com ara Manresa o Vic –”aquí no tindria sentit”–, sinó que el què es farà és propiciar un “major desplegament” del cos a la comarca.

Segons ha anunciat, s’arranjarà l’actual seu de la Policia Local de Moià –al costat de l’Ajuntament, als baixos– per encabir-hi una patrulla de dos mossos de manera permanent: “Donaran servei a tot el Moianès i podrem tenir una resposta més ràpida”. Segons ha afegit, el projecte per reformar el local de la Policia Municipal esgota aquest dimecres la fase d’exposició pública. Per això, “si no hi ha al·legacions, creiem que abans de l’estiu podríem tenir ja els Mossos aquí”.

Arxivat a:



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Actuacions especials de mobilitat per la Diada de Sant Jordi a Manresa
La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina
El Consell de la Gent Gran de Solsona busca fotos, vestits i altres elements
L'Hospital de Berga repartirà contes per Sant Jordi als infants
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]