Osona és el territori català que més s’ha refet de la crisi |
La comarca de la Catalunya Central és la que mostra millors registres entre els anys 2010 i 2015 gràcies a la indústria alimentària; en el seu conjunt, la regió central creix per sobre la mitjana |
|
A l'esquerra de la imatge, Jordi Solé, director del CBC (BBVA) a Manresa; a la dreta, l'economista Josep Oliver. Foto: Noemí Badrenas |
|
OSONA / Carmina Oliveras |
21/11/2016 11:35 |
Osona és el territori català que millor s’està recuperant dels estralls de la crisi. La comarca de la Catalunya Central és la que mostra millors registres entre els anys 2010 i 2015, amb un creixement del 6%. La dada l'ha donat a conèixer aquest dilluns el doctor Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, durant la presentació de l’anuari econòmic comarcal que cada any elabora per al BBVA Catalunya Caixa.
Oliver ha subratllat que, en el cas d’Osona, la indústria alimentària –estretament lligada al sector porquí, que el 2015 ha crescut un 4,6%– és la que ha empès la comarca cap a unes xifres que, de mica en mica, van evidenciant que se supera la crisi “tot i que encara queda per tornar als nivells del 2010”, ha avisat Oliver, que ha afegit que en sectors com el de la construcció “potser no s’hi tornarà a arribar mai”. De les comarques centrals, Osona és l’única que presenta xifres positives en el període global del 2010 al 2015. El Bages està en un -2,3%, l’Anoia en un -2,9%, el Berguedà en un -4,1% i el Solsonès en un -5,3%.
Tot i això, si ens fixem només amb les dades del 2015, es pot dir que no només Osona està d’enhorabona. En el seu conjunt, la Catalunya Central va créixer l’any passat un 4,3%, “força per sobre la mitjana catalana, que és del 3,4%”. De fet, la regió central és l’única on el 2015 va créixer el sector primari –sobretot pel citat porquí d’Osona– i és la segona del país on el creixement de la indústria va ser major (3,6%), només per sobre de les Terres de l’Ebre, territori que el doctor Oliver ha subratllat que cal diferenciar de la resta de Catalunya pel comportament de les nuclears. En aquest sentit, el doctor ha afirmat que “la Catalunya Central lidera el creixement”.
Per comarques, el Moianès i Osona encapçalen el rànquing del Valor Afegit Brut (VAB) dins el sector industrial amb un 6% –Oliver ha indicat que el percentatge del Moianès s’eleva perquè el territori de base és molt petit–, mentre que el Bages se situa amb un creixement del 2,4%, el Berguedà amb un 2,3%, l’Anoia amb un 1,8% i el Solsonès amb un 1,7%. La mitjana catalana és del 2,7%.
Hostaleria i comerç Un comportament similar es dóna en el sector dels serveis: la regió central creix un 4,9%, només per sota, un altre cop, de les Terres de l’Ebre (5,2%). Dins d’aquest sector, l’hostaleria (un 8%) i el comerç (5%) “són els que més empenyen”.
Fins tot la Catalunya Central presenta bones xifres en un sector tan malmès com el de la construcció. Creix un 3,2% (la mitjana és del 3,4%). Tot i això, en aquest sector cal tenir en compte que “encara li falta un 34% per fer la feina que feia el 2007”, ha concretat el catedràtic d’Economia Aplicada. |
|