El carrer del Balç de Manresa ha complert cinc anys de la seva recuperació i reobertura al públic. I ho ha fet exhibint unes xifres que no paren de créixer. En total, han visitat el vial medieval 55.819 persones. En tot el 2015 ho van fer 11.537. I en el que portem de 2016 –fins el mes de juliol– ja l’han visitat 12.209. Des de l’Ajuntament es destaca la xifra d’aquest estiu: entre juny i agost s’han registrat 1.332 persones –340 més que en el mateix període del 2015– i sobresurt l’increment d’estrangers, amb 261, el 60% dels quals van ser turistes francesos.
I és que no hi ha gaires indrets a Manresa ni tampoc a la resta de Catalunya que permetin explicar com era la vida en una ciutat entre muralles i com era aquella Manresa dels gremis, dels oficis i de les jerarquies entre classes. El carrer del Balç està a tocar de la plaça Major i discorre en paral·lel i entremig del carrer Sobrerroca i del Santa Llúcia, amb entrada per la baixada del Pòpul i sortida pels Arcs de Santa Llúcia. Té elements arquitectònics que van del segle X al XIV, quan la ciutat va viure una època de màxima esplendor.
El vial formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l’entorn del mercat, a la plaça Major, i és un magnific exemple de l’urbanisme medieval. De traçat estret i sinuós, el carrer s’adapta al perfil d’una balcera, amb diferents nivells esglaonats, i discorre sota els porxos que s’aixequen entre casa i casa per aprofitar l’espai escàs que hi havia a l’interior de la ciutat murallada.
Segons s’explica en les visites, Manresa exemplifica com cap altra ciutat de la Catalunya interior l’apogeu de la societat catalana medieval. Al segle XIV la ciutat va créixer fins arribar aproximadament als 5.000 habitants i es va emprendre la construcció de grans monuments que encara es conserven com un llegat patrimonial de primer ordre: l’església gòtica de la Seu, el Pont Vell, el Pont Nou, l’Hospital de Sant Andreu i la Sèquia, una de les obres d’enginyeria medieval més rellevants d’Europa. Després de Barcelona i Perpinyà, Manresa se situa entre el grup de ciutats capdavanteres. A partir del carrer, les visites ofereixen un recorregut per aquesta època daurada que es fa a partir d’una de les visites a la ciutat del rei Pere III el Cerimoniós, en un viatge que porta l’espectador fins el 1375.
Tapes, joies, vins i fotografia Un dels encerts del carrer del Balç és que no s’ha limitat a les visites estrictament medievals i al Centre d’Interpretació que s’hi va obrir, sinó que el ventall de possibilitats s’ha anat fent cada vegada més gran. En aquests cinc anys, s’hi ha fet de tot: cursos de fotografia, tasts de vins, exposició de joies, sopars de tapes, pessebres vivents, túnels del terror, obres de teatre, recitals poètics, una exposició de playmòbils o la setmana de la cervesa, entre d’altres. En aquests moment, hi ha instal·lada l’exposició del 5è aniversari, que es podrà veure fins al 18 de setembre. n |