Manresa obre un espai per caminar a tocar de l’abocador
S’han recuperat 400 oliveres autòctones, barraques de vinya i murs de pedra seca i s’han ideat tres rutes per fer a peu singulars; el Consorci de Residus posa en valor “un model únic” que mostra “l’equipament en positiu”
Serracanta, Jorba, Rodríguez i Aloy, aquest dijous, amb el Parc de Secà a l'esquerra i l'abocador a la dreta. Foto: C.O.

BAGES / Carmina Oliveras  
05/05/2016 11:35
Manresa inaugurarà el 4 de juny un espai “pensat per a caminar i per a gaudir de la natura” en un indret molt poc habitual per a fer rutes a peu: al costat de l’abocador. La proposta neix del Consorci de Residus del Bages i representa un pas més per “posar en valor un model únic i singular al país que, més enllà de fer la funció principal de gestionar els residus” aposta també “per la sensibilització del medi ambient i per la recuperació d’elements patrimonials”, ha explicat aquest dijous Jordi Serracanta, vicepresident del Consorci.

L’espai s’ha batejat amb el nom de Parc del Secà –agricultura pròpia de la corona sud de Manresa– i consta de 13 hectàrees que estan enganxades a una de les terrasses que s’estan reblint de deixalles.

El regidor d’Entorn Natural de Manresa, Marc Aloy, ha detallat que la zona estava abandonada i que “gràcies a la tasca del Consorci” s’han pogut recuperar 400 oliveres de les varietats locals Verdal i Corbella, 12 barraques de vinya, ametllers i diversos murs de pedra seca: “Recuperem paisatge, agricultura tradicional i patrimoni i, a més, s’incorporen tres itineraris per fer a peu –d’un quilòmetre de recorregut lineal cada un– que relliguen la vall del Cardener i la del Llobregat dins l’àmbit de l’Anella Verda de Manresa”. Aloy també ha avançat que s’ha arribat a un acord amb ramaders i productors que “mantindran les feixes amb les seves ovelles i que cuidaran de les oliveres”.

Al seu torn, Serracanta ha fet molt èmfasi en el projecte global del Consorci, que més que un abocador gestiona “un parc ambiental” on es cuida “l’entorn paisatgístic” i es fan tallers “de sensibilització del medi ambient”, un fet que permet “mostrar l’equipament en positiu i fer que tingui un retorn social”.

Falcons, cavalls i rucs
El Parc de l Secà se suma a altres propostes curioses “que tampoc estan exportades a la resta del país” com són la utilització de falcons per a foragitar les gavines, el tast d’olis d’oliveres plantades al costat de l’abocador o l’ús de cavalls i rucs per netejar el sotabosc.

S’inaugurarà el 4 de juny amb una festa que inclourà caminades que passaran per indrets de les instal·lacions que habitualment no es poden visitar. També es farà un “concert sorpresa d’un grup de primera línia” i es mostraran els racons més idonis per a gaudir “d’unes espectaculars vistes a Montserrat”.

El gerent del Consorci, Ricard Jorba, va dir que espera que la ciutadania en pugui gaudir, malgrat les pudors que van i venen amb el vent.


 

Arxivat a: ABOCADOR MANRESA  VEÏNS 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]