La Federació d'ADF Bages-Moianès publica una Manifest respecte a la proposició de llei de la creació de l’Agència Catalana de la Natura
L'entitat, integrada per les ADF’s de les dues comarques, creu que en l'el·laboració de la llei es menysté els municipis, el territori, la propietat dels boscos i el sector primari i agroforestal.
Hi van participar uns 70 voluntaris de 7 ADF diferents de la comarca del Bages i el Moianès.

CATALUNYA CENTRAL / Redacció  
02/06/2020 12:20
La Federació ADF Bages-Moianès amb domicili al Palau Firal de Manresa, i que la conformen les ADF’s de les dues comarques, ha tingut coneixement del contingut de la proposició de Llei per la creació de l’Agència Catalana de la Natura, i després d’analitzar el seu contingut, ha volgut redactar el següent manifest, que transcribim literalment:

MANIFEST
Primer: Que els municipis són la base de la sobirania i la representació de la societat al territori de Catalunya i, en aquest cas, les mateixes corporacions locals, i la ciutadania a la que representen seran els principals afectats per aquesta nova llei. Ens consta que els municipis no han tingut coneixement directe ni han estat interpel·lats, de l’esmentada proposició de llei ni per l’acció del Govern, ni pel propi Parlament, ni pels diferents grups polítics. Ha estat en el moment que la proposició de llei està a punt d’entrar a votació al Ple del Parlament quan les entitats locals i la ciutadania se n’ha començat a assabentar. Creiem doncs, que qui impulsa la llei, la Direcció General de Polítiques Ambientals, no hantingut en compte qui viu i es desenvolupa en el mateix territori i que, per tant, desqualifica el procés i el mateix contingut de la mateixa llei.

Segon:Aquesta llei s’ha impulsat sense ni la participació ni la informació dels principals actors i sectors del territori. Els municipis no han estat informats i no han pogut participar en la seva elaboració des de l’inici. Les lleis que impulsa el Govern i el Parlament han de partir dels principis bàsics democràtics de la informació, transparència i participació de tots els sectors afectats. No actuar sota aquests principis legitima una manera de fer política impròpia d’una societat democràtica.

Tercer: Que el menysteniment del territori, la propietat dels boscos i el sector primari i agroforestal, es veu perfectament reflectit en la governança de l’Agència amb la composició i estructura del Consell de Direcció, on aquests col·lectius abans esmentats queden relegats a un paper purament testimonial.

Quart:La gestió del medi natural és certament complexa perla gran quantitat de variables que cal tenir en compte: la millora i la conservació de la biodiversitat, la producció de béns i serveis, l’ús social del bosc, la regulació del cicle de l’aigua, la producció d’energia i de productes locals, la lluita contra el canvi climàtic, la prevenció dels incendis forestals, etc.. Aquesta gran complexitat, requereix d’una visió i acció integradora i no parcial, amb gran capacitat de coordinació i de consens.Les polítiques “parcials” no fan res més que agreujar els problemes reals del territori, augmentant el desequilibri territorial, afavorint el despoblament i dificultant el desenvolupament local i rural.

Cinquè:No és necessari la creació d’ un nou organisme de control si es planteja com una nova estructura administrativa paral·lela. Actualment a Catalunya ja disposa de mecanismes de control i supervisió legislatius, administratius i organitzatius des de la mateixa Generalitat de Catalunya. En tot cas, caldria revisar la organització de competències entre els Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per tal d’unificar criteris i processos i poder millorar l’actual situació de descoordinació que afecta directament a la capacitat de gestió en el territori.

Sisè: Que la situació de crisi actual ha fet més patent la necessitat de tenir un territori resilienti viu, amb un sector primari fort, que fixi persones al territori, generi béns, i serveis, economia productiva i oportunitats per al desenvolupament de les persones. Els silvicultors, els ramaders, els agricultors, són un sector estratègic i són els gestors naturals del paisatge i del territori. Són els que hi viuen i en viuen. No haver tingut en compte aquests sectors és un greu error de base que hauria d’invalidar qualsevol acció legislativa.

Per tot l’exposat , la FEDERACIÓ ADF’S BAGES MOIANÈS , representant de totes les ADF’s de lesdues comarques

DEMANEM

Primer:El rebuig total al text de la Llei de l’Agència Catalana de la Naturaque es pretén aprovar al Parlament durant el mes de juny.

Segon:Que s’aturi elprocediment de tramitació de la proposició de llei de la creació de l’Agència Catalana de la Natura.

Tercer:Que cal donar a conèixer i valorar les repercussions de la llei en els diferents sectors i institucions territorials.

Quart:Que l’elaboració de qualsevol tipus de legislació d’àmbit territorial ha de comptar necessàriament, i des del seu inici, amb la participaciói consensdels representants del territori: municipis, propietaris forestals públics i privats, silvicultors, sectorsagrícola i ramader, entitats i sindicats.

Cinquè:Que l’abast i la influència de noves estructures administratives, han de comptar amb un ampli consens i que aquest es vegi reflectit en un model de cogovernança real entre l’administració, els representants del territori i els propietaris.

Sisè: Que aquest acord es faci arribar a :
-President del Govern de la Generalitat
-President del Parlament de Catalunya-Síndic de Greuges de Catalunya
-Als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya-Presidències deles Diputacions de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona
-A les entitats municipalistes (ACM, FMC, Associació de Micropobles , AMI)
-Delegacions del Govern de la Generalitat
-Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT)
-Als Ajuntaments i Consells Comarcals, i a tots els representats del sector agrícola, ramader, forestal cinegètic irural de Catalunya, per si ho consideren oportú manifestin la seva adhesió al mateix.

Manresa, 26 de maig de 2020

Arxivat a: ADF BAGES-MOIANÈS  



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]