Una dieta restrictiva no és la solució per aprimar-se
En el marc del Dia de la Lluita contra l'Obesitat, tres societats científiques (SEEN, SEEDO i SEMERGEN) van posar en marxa una acció conjunta amb el títol 'Stop discriminació, l'obesitat també és una malaltia', per conscienciar la població sobre la necessitat de considerar l'excés de pes no solament una qüestió estètica, sinó també un problema que ha de ser gestionat per un professional de la salut.
Les amanides, un plat per fer baixar el menjar.

TENDÈNCIES / Redacció/UOC  
06/01/2020 11:15
Aquestes dades i altres en el mateix sentit evidencien una tendència generalitzada a obviar la consulta amb un especialista quan es decideix perdre pes i seguir una dieta d'aprimament. Tal com explica la dietista nutricionista Diana Díaz Rizzolo, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut dels Estudis de Ciència de la Salut de la UOC, «tothom menja cada dia i, de fet, prenem centenars de decisions relacionades amb l'alimentació. Això proporciona una falsa sensació de tenir coneixements sobre qüestions relacionades amb la nutrició i el metabolisme. A més, ho volem tot per a ja i entenem com una cosa normal, i fins i tot saludable, el fet de viure menjant en excés i després compensar-ho. Per això, quan un professional sanitari proposa unes pautes d'aprenentatge i canvis d'estil de vida —que tenen un efecte progressiu, però durador— en comptes d'un règim estricte que ofereix resultats immediats però peribles, aquest plantejament es tendeix a rebutjar, ja que difereix molt del que la majoria de les persones busca».

En la mateixa línia, Andrea Arroyo, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, comenta que vivim en una societat que vol solucions ràpides, sense esforç i, si pot ser, que, a més, costin pocs diners, «i en aquest context, un canvi d'hàbits implica precisament el contrari: temps a llarg termini i diners per a costejar un expert que acompanyi en el procés i ofereixi assessorament per a aconseguir-ho, sigui un metge o un dietista nutricionista, que són els professionals sanitaris de referència per a prescriure canvis dietètics i nutricionals. És per això que en l'era de la immediatesa solem tendir a ser reticents respecte al que no ens promet resultats fàcils d'aconseguir i, sobretot, instantanis».

Dietes qualitatives: per què funcionen millor que les quantitatives

Aquesta manca de control professional crea al seu torn un escenari molt favorable per a decantar-se per opcions d'aprimament poc o gens saludables, com ara les dietes restrictives, que si bé poden ser efectives pel que fa a la rapidesa de resultats, aquests no es mantenen ni a mitjà ni a llarg termini, de manera que resulten totalment ineficaços, si no perjudicials.

Un dels tipus de dietes restrictives més generalitzat és el que es basa en el còmput de calories (kcal), les anomenades dietes quantitatives. Enfront d'aquestes dietes, Diana Díaz Rizzolo proposa com a opció més efectiva les dietes qualitatives —grup en què s'enquadren, entre altres, la dieta mediterrània, les veganes, la paleodieta o la DASH—. «Consumim aliments i no nutrients, i, per això, els professionals sanitaris fem èmfasi en la importància de les dietes qualitatives, que consisteixen bàsicament a fer tries dietètiques saludables i a seguir un patró alimentari variat i equilibrat, sense restriccions i en el qual s'inclouen aliments amb greixos beneficiosos i midons, fins i tot els sucres que són presents de manera natural en els aliments com les fruites», afirma Díaz Rizzolo, la qual també comenta que totes aquestes dietes han demostrat una pèrdua de pes més gran i, sobretot, mantinguda en el temps, ja que indueixen a un canvi d'estil de vida en comptes de basar-se en un règim estricte.

«Les tries alimentàries que fem són conseqüència de diversos aprenentatges, estats d'ànim o creences, entre molts altres factors. Simplificar-ho tot a un balanç matemàtic de sumes i restes de calories és un plantejament totalment erroni», afegeix l'experta, que incideix en la necessitat que tota dieta sigui pautada per un professional: «Calcular les necessitats diàries, no solament de calories sinó també de nutrients, és tasca d'un especialista (en aquest cas, els dietistes nutricionistes). La persona que vol perdre pes s'hauria d'ocupar únicament d'aprendre, amb el guiatge d'aquest professional, de quina manera pot adoptar aquest plantejament en el dia a dia. De la mateixa manera que no concebem autoprescriure'ns fàrmacs, tampoc no ho hem de fer amb els tractaments dietètics».

 

Arxivat a: DIETA  UOC  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):Col·laboració d'institucions en la producció d'equips de protecció
Treballar perquè els queviures arribin a les llars
Més de cent cosidores s'ofereixen per seguir fent mascaretes
L'Ajuntament i Aigües de Manresa instal·len 46 comptadors solidaris
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]