Neix el vestit més econòmic per a transformar els moviments humans en 3d
Chordata és un sistema de codi obert amb aplicacions prometedores en la robòtica, les arts visuals, els videojocs o les ciències de la salut i l'esport
Neix el vestit més econòmic per a transformar els moviments humans en 3D

TENDÈNCIES / Redacció/UOC  
10/11/2019 11:43
Els creadors del personatge d'en Gòl·lum a El Senyor dels Anells van aconseguir articular els seus moviments a partir dels gestos reals d'un humà que portava un vestit amb sensors. Anys més tard, un sistema similar, Chordata, ha guanyat la 7a. edició de la jornada d'emprenedoria SpinUOC. Però Chordata és especial perquè vol fer arribar al gran públic aquesta tecnologia de captació de moviments, coneguda com motion capture o mocap. Per això, s'ha concebut com un sistema de codi obert (open source), de manera que qualsevol persona amb coneixements de programació el pot fer servir o millorar sense cap cost. A més, comprar el vestit amb els sensors serà un 50% més econòmic que no pas adquirir els vestits disponibles actualment al mercat. 
Es tracta, doncs, de democratitzar aquesta tecnologia, que té aplicacions prometedores en àmbits com la robòtica, les arts visuals, els videojocs o les ciències de la salut i l'esport. Per exemple, Joan Antoni Ventura, conseller delegat de l'empresa J. Ventura, dedicada a dissenyar selles a mida del cavall i del genet, vol aplicar la tecnologia Chordata per a desenvolupar una sella adaptada a genets amb discapacitats (físiques, mentals o sensorials) i a l'animal. Es tracta d'utilitzar la tecnologia del motion capture per a analitzar els moviments del cavall i, així, dissenyar selles a mida totalment personalitzades a les necessitats del genet. Aquest projecte, amb un gran potencial d'inclusió social, el duu a terme conjuntament amb el seu pare, Jaume Ventura, i el centre d'hípica Raúl Pinteño d'Aiguablava, a Girona.  

Chordata també es pot fer servir per a representar en 3D els moviments d'un pacient amb problemes de motricitat després d'un ictus i, així, saber com evoluciona la seva recuperació, sigui en temps real o en diferit, bé a la consulta o bé des de casa seva. A més, amb aquesta tecnologia es poden analitzar i obtenir dades sobre els moviments d'un atleta olímpic o d'un corredor mentre s'entrena amb l'objectiu de crear estratègies molt precises per a millorar el seu rendiment esportiu. Pel que fa als videojocs, els jugadors de videojocs de realitat virtual es poden convertir en els seus avatars. 

«Ens adrecem a usuaris que tinguin un pressupost reduït i que, si ho volen, puguin modificar el programari, adaptar-lo a les seves necessitats i compartir aquest coneixement. És un model col·laboratiu», explica Flavia Laurencich, professional que ha treballat a la UOC i una de les impulsores del projecte. 
La iniciativa ha rebut sol·licituds de compra del prototip de diversos països d'arreu del món, com ara l'Índia, la Xina, les Illes Maurici, el Brasil, els Estats Units, França, Alemanya, Finlàndia o el Canadà, entre altres. Molts dels interessats són membres de departaments universitaris, productores de cinema independent, autònoms que es dediquen a crear videojocs o petites empreses orientades a la rehabilitació. 
 
Nascut gràcies al codi obert 

De fet, Chordata va néixer gràcies al codi obert. Tot va sorgir de la idea de Bruno Laurencich, programador, artista digital i germà de la Flavia. La parella d'en Bruno és ballarina i ell volia captar en 3D els moviments de la seva dona per a un projecte artístic. «Es va posar a buscar i es va adonar que no es podia permetre comprar aquesta tecnologia, per la qual cosa va començar a investigar i va trigar tres anys a crear un primer prototip, basat en altres programaris preexistents de codi obert», relata la professional de la UOC. 
Després, van arribar la Flavia i un altre company, Juancho Casañas Ballester, comunicador, productor audiovisual i actual director de negoci del projecte. Des del 2017, aquest equip de tres persones prepara l'arrencada de Chordata amb nous col·laboradors, com Lorenzo Micozzi, programador i artista multimèdia que s'ha unit a l'equip recentment. 
Després de ser finalistes d'un important certamen internacional l'agost de l'any passat, els impulsors de Chordata es van adonar de l'interès que despertava el projecte a tot el món i van decidir provar una desena de prototips de vestits, confeccionats artesanalment al taller d'en Bruno, amb algunes de les persones que els van contactar. Mig centenar d'interessats més es van quedar a l'espera. 
Actualment, la Flavia i els seus companys ja defineixen quina empresa confeccionarà els vestits: «La nostra prioritat és que sigui europea», avança. L'inici de la comercialització del producte és previst per al 2020. 
 
Quinze sensors, vetes adherents i un microordinador 
El vestit de Chordata està dissenyat per a adaptar-se a les necessitats de cada usuari i, de fet, es podria fer servir tant amb persones com amb qualsevol objecte o animal en moviment.
Per a reproduir els moviments d'un cos humà sencer calen quinze sensors magneticoinercials, «els mateixos que permeten al teu telèfon mòbil entendre quan l'inclines o el balanceges», detalla la Flavia. 
Aquests sensors, col·locats en punts estratègics del cos mitjançant un sistema senzill de vetes adherents, estan connectats per cables. La informació que reben es transmet a un microordinador, que la representa en un model tridimensional predissenyat. 
 
Finançament i col·laboradors 
Guanyar l'SpinUOC ha representat un nou salt per a Chordata, que l'any que ve assistirà, sota el guiatge de la UOC, la plataforma d'innovació 4YFN del Mobile World Congress. Tanmateix, els seus impulsors segueixen buscant finançament i estan oberts al suport dels qui se sentin motivats pel projecte; de moment, per mitjà de la plataforma Open Collective, i més endavant, mitjançant una campanya de micromecenatge. 
Per a aconseguir que la seva feina sigui sostenible a mitjà termini, preveuen que els ingressos de Chordata arribin inicialment de la venda del vestit bàsic. Després, projecten sofisticar-lo i oferir versions més complexes del sistema. També tenen pensat oferir tota mena de serveis de captació de moviments a mida. «Però tot això, sense convertir-nos mai en un producte o servei privatiu», subratlla la Flavia. 
Per als qui vulguin estar al dia de com evoluciona el projecte, la Flavia i els seus companys han fet el salt a Twitter, Instagram, Facebook i YouTube.

Arxivat a:



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]