L'espectacle 'No sin mis huesos' d'Iron Skulls obra Batecs
Serà aquest divendres a les 9 del vespre a la sala gran del Kursaal de Manresa.
Serà a les 9 del vespre a la sala gran del Kursaal de Manresa. Foto: AJM

MANRESA / Redacció  
05/04/2019 09:53
Després d'actuar a Toronto (Canadà), la companyia barcelonina Iron Skulls Co arriba a Manresa dins del marc del Festival Batecs amb un muntatge que explora els límits del moviment, amb una especial atenció a la moda, la cultura musical i la teatralitat. Un espectacle que integra efectes visuals i dissociacions del Hip Hop, a més de combinar arts marcials, acrobàcia i break dance. 

‘No sin mis huesos’ (2016) és una peça que commemora el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes (abril 1616). La companyia Iron Skulls revisa la biografia de l’escriptor per impregnar-se de la seva història i el context sociopolític de l’Espanya del Segle d’Or, en què com a principals temes de creació hi ha els conceptes de religió i d’exèrcit.

Les entrades per l’espectacle tenen un preu de 15€ (12€ majors de 65 anys, menors de 25 anys i 6 amb carnet Galliner) i es poden comprar a les taquilles del teatre Kursaal o per internet a www.kursaal.cat.

La dansa farà bategar la ciutat

El gruix de la  programació del Festival Batecs tindrà lloc entre demà i diumenge i inclou una vintena de propostes amb la participació d’artistes emergents i coreògrafs consolidats, d’artistes vinculats a la Catalunya central i d’arreu. La voluntat és la d’acostar al públic la riquesa i la diversitat de la dansa.

Després d’una primera edició exitosa, celebrada l’any passat sota el paraigües de la capitalitat cultural de Manresa, Batecs repeteix experiència i impulsa una nova edició, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Plataforma de la Dansa de la Catalunya Central.


La programació d’aquesta edició, amb més d’una vintena de propostes i activitats, pretén reflectir la naturalesa polièdrica de la dansa, intentant mostrar tot l’abast de riquesa i diversitat d’aquest art, i ho farà amb la participació d’artistes de dansa emergents i coreògrafs consolidats; d’artistes vinculats a la Catalunya central i d’arreu; amb mostres de dansa contemporània en connexió amb altres estils i dansa per ser mirada i per ser experimentada.

Batecs inclourà espectacles i activitats de tota mena,  amb espectacles i worshops per poder gaudir de la dansa des de diverses propostes participatives i a peu de carrer. El seu punt central s’ubicarà a la plaça Sant Domènec, al Kursaal  i irradiarà fins l’Anella Verda (Torre Lluvià) on diumenge es podrà gaudir d’un taller de dansa en família gratuït.

Propostes diverses per a tots els públics

Després de l’espectacle inaugural “No sin mis huesos”, de la companyia Iron Skulls, el festival continuarà amb  múltiples espectacles per a tots els públics, principalment a la plaça Sant Domènec. Aquest espai acollirà, dissabte 6, el muntatge “Encaixant somnis”, del prestigiós coreògraf Toni Mira.

Cal subratllar també l’espectacle “Conseqüències” de Cia Moveo, guanyador del Premi Mortiz de la Fira de Tàrrega 2017 serà sens dubte un dels plats forts del festival i amb l’èxit  assegurat;  la mostra de joves coreògrafs; l’espectacle “Win-Do-W”, de Sara Pons Company, amb una mirada innocent, dolça i divertida; “Linòlium obert”, que anima el públic a entrar a l’escenari i plasmar en  moviment les impressions rebudes durant el dia. Al teatre Conservatori, la companyia Addaura Dansa escenificarà el muntatge “Embrossa’t”, finalista dels premis Max.

Entre les propostes destacades hi haurà també  la presència de la coreògrafa i docent Olga Tragant, nascuda a Manresa, que compartirà el seu treball amb participants amateurs i semiprofessionals, i faran una mostra del treball el dissabte a Sant Domènec.

De la mà del fotògraf Oriol Segon es proposa un taller per millorar la habilitat de fer fotografia en cossos en moviment.

La cloenda, diumenge 7, tindrà lloc a l’auditori de la Plana, on es projectarà una selecció de curtmetratges de dansa amb el suport de Cineclub . Igualment, al llarg del cap de setmana hi haurà workshops i tallers, oberts a tothom, per fer realitat l’objectiu d’acostar la dansa al públic.

Un cop passat el plat fort del festival,  la programació s’allargarà fins al mes de juny amb el cicle “Braços de batecs”, un recull de propostes de dansa que passen dins i fora de Manresa.

Les inscripcions al festival estan obertes a l’adreça www.batecsdedansa.cat i les entrades a la venda a www.kursaal.cat.

A banda de l’impuls de l’Ajuntament de Manresa i la Plataforma per la Dansa a la Catalunya Central, el festival Batecs compta amb la col·laboració del Kursaal, Cineclub, Anella Verda, Imagina’t, la Crica, Til·lers, Llibreria Rubiralta, Olga roig, Forn Jorba, Al the people films, sabatilles vermelles, Golut, Bretona, Moe’s, Rubiralta i La Vermuteria.

PROGRAMACIÓ

Divendres 5 d’abril

ESPECTACLE INAUGURAL

NO SIN MIS HUESOS, de Cia. IRON SKULLS

Lloc: Sala Gran del Teatre Kursaal. Hora: 21h. Entrada: 6€/ 12€ / 15€ a la guixeta del Kursaal i a la web www.kursaal.cat

A partir de revisar l’obra i biografia de Miguel de Cervantes i el context sociopolític de Segle d’Or d’Espanya, la companyia ens proposa una creació contemporània que, a través del “Theatrical Breakin”, reflexiona sobre com un soldat frustrat va aconseguir  transformar l’energia negativa en art i esdevingué un dels escriptors més importants de la literatura universal.

Dissabte 6 d’abril

MOSTRA DE JOVES COREÒGRAFS
Amb la presència de Candela Ramos, Mercè Freixas i Sandra Ballbé
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 11h
Joves ballarins presenten propostes coreogràfiques i posteriorment tenen l’oportunitat de rebre feedback de professionals de la dansa. 
Gratuït


WIN-DO-W
Amb Sara Pons Company
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 13 h

Hores sense que passi res, però de sobte..ffff alguna cosa entra...el murmuri del vent obre finestres imaginàries d’un ésser juganer i sincer que transforma i és transformat pel paisatge i pels observadors. Històries que només cal viure-les.

Públic familiar. Gratüit


EMBROSSAT

De CIA. ADDAURA DANSA

Lloc:  Teatre Conservatori

Hora: 17.30 h.

Finalista de Premis Max 2018. És una obra basada en la poesia visual de Joan brossa on es barregen dansa, màgia, objectes, projeccions, titelles i ombres.
Recomanat a partir de 3 anys

Entrada: 8€ / Socis Imagina’t 6€

Venda d’entrades a Kursaal.cat i a les taquilles del teatre Conservatori.

MOSTRA COS – PAISATGE

Amb alumnes del taller d’OLGA TRAGANT / TragantDansa

Es crearan paisatges que porten a diferents estats de cos i dinàmiques de moviment que es desenvolupen en formes d’improvisacions.

Gratuït

ENCAIXANT SOMNIS

A càrrec de companyia d’ELYSIAN BALLET dirigit per  Toni Mira

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 19 h

Assistent: Laura Bataller; Material coreogràfic: Toni Mira; Ballarins i barallines: Jan Racero, Gemma Martell, Tanit Camara, Carla Fernández, Marta López, Berta Piedra, Jana Gutierrez, Elena de Fàbregas i Mariona López.

La companyia de joves ballarins crea material propi amb la direcció del ballarí i coreògraf Toni Mira. 
Gratuït

CONSEQÜÈNCIES

 de CIA MOVEO

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 19.30 h.

Guanyador del Premi Mortiz FiraTàrrega 17 a la Millor Estrena d’Arts de Carrer. Un espectacle irònic i alegre sobre la possibilitat d’estar desubicat, d’anar un temps tard en el temps accelerat en què vivim, i sobre les conseqüències que se’n deriven.

Tots els públics. Gratuït

LINÒLIUM OBERT

VETLLEN DANIEL HAYES I JULIETTA DURAN

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 20.00 h.

Escenari obert a tothom. Entra a l’escenari i balla totes les impressions acumulades durant el festival. Gratuït

Diumenge 7 d’abril

CURTMETRATGES DE CINEDANSA
Lloc:  Auditori Plana de l’Om
Hora: 18.30 h.

Selecció de curtmetratges projectats al Festival  (C)Screen de Cerdanyola del Vallès.
Mostra del treball final de workshop
Fotografia i moviment

Entrades 5C
En col·laboració amb CINECLUB MANRESA i © Screen de Cerdanyola del Vallès.


PROGRAMACIÓ WORSHOPS

TALLER I MOSTRA: COS – PAISATGE,  ESTATS I QUALITATS DE MOVIMENT
amb companyia Olga Tragant / TragantDansa. Divendres 5 d’abril, de 16 a 20 h.   Dissabte 6 d’abril, de 9 a 13 h. Mostra a les 18.30 h/  Casal de les Escodines i Plaça Sant Domènec. En aquest taller es farà un viatge des de l’anatomia cap a la improvisació-creacció. Inscripcions 50 € / 45 € (si hi es participa en més tallers) a www.batecsdedansa.cat

FOTOGRAFIA I MOVIMENT, amb Oriol Segon Torra. De divendres 5 a diumenge 7 d’abril.  Els participants generaran una mirada heterogènia del festival Batecs format per múltiples mirades personals. Inscripcions: 50 € a  www.batecsdedansa.cat.

ESCALFAMENT, amb Toni Mira. Dissabte 6 d’abril de 9 a 10.30 h. La Crica. De pagament.  Els participants posaran a punt el nostre cos a partir del joc, el ritme i la improvisació. La música i l’espai seran els nostres alits.  Inscripcions a 20 / 15 € (si es participa en més tallers) / 10€ (si participes a la MJC) a  www.batecsdedansa.cat

WORKSHOP, amb Stephane Levy, director artístic de la Companyia Moveo. Dissabte 6 d’abril de 15.30 a 17.30 h. Inscripcions a 20 / 15 € (si es participa en més tallers) / 10€ (si participes a la MJC)a  www.batecsdedansa.cat

MOVIMENT I JOC EN FAMÍLIA, de CIA Crea moviment de Cristina Martí. Diumenge 7 d’abril de 10 a 12 h. Torre Lluvià. Totes les edats/ Gratuït. Es proposta un taller participatiu de moviment i joc en família que faci bategar Torre Lluvià i el seu entorn.


PROGRAMACIÓ BRAÇOS DE BATECS

Divendres 5 d’abril

PARÈNTESIS
21 h. Cervesa Pirata (Súria)
Amb Mònica Verges Solervicens, Marc A. Gonzàlez Aguilar i Celeste Alias Borjas

Dimarts 9 d’abril

Taller DANSA I CONTACT IMPROVISACIÓ
19 h. Punt d’Intercanvi d’Ecoxarxa del Bages (Sant Miquel, 7 , Manresa)
A càrrec de Daniel Hayes i Queralt Jorba 
Gratuït calen inscripcions a vida@queraltjorba.com

Divendres 26 d’abril

APERITIU DE DANSA AL MAM CIRCUIT DE MÚSICA ACTIVA DE MANRESA
21 h. Refugi Antiaeri de la Renaixença

Entrades anticipades  a Llibreria Papasseit i Solans Música
Aquest espectacle es farà també el 17 de maig a les 21 h. a Cor Sant Josep;
 i el 7 de juny a les 21 h, a l’Anònima

Diumenge 28 d’abril i diumenge 26 de maig

ECSTATIC DANCE & DHARMA
de 18.30 a 21 h. / Masia Mas Gras a Callús
Més informació i inscripcions: FB Ecstatic Dance & Dharma / http://masgras.com


Dissabte 4 de maig

Taller GEOGRAFIES EMOCIONALS: CÓS, LLOC I MEMORIA
a les 10.30 h. barri del Rec d’Igualada

Dijous 16  de maig

DID MANRESA, Celebració a Manresa del Dia Mundial de la dansa.
Tot el dia a la Plaça sant Domènec
Organitza. Roser Soler, Julieta Soler i Laura Bataller

Dijous 16  de maig i divendres 17 de maig

FEM DANSA
A les 20 h. Al Kursaal. Més informació a www.kursaal.cat

Dijous 30 de maig

COS, TRAUMA I ALLIBERACIÓ DE TENSIÓ
De 18 a 20 h. Lloc a concretar 
Més informació i inscripcions a vida@queraltjorba.com

Arxivat a: BATECS 2019   MANRESA   DANSA   CULTURA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):La Seu de Manresa presenta un nou punt de visita: l’Espai Oliba
CaixaBank posa en marxa el primer caixer amb tecnologia de reconeixement facial a Manresa
Rafa Martínez, presentat al Nou Congost
El 50% de les cerques del 2020 seran per veu
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]