L’Ajuntament d’Artés aprova el pressupost municipal del 2019
El pressupost d’enguany inclou 17 propostes sorgides dels pressupostos participatius
L’Ajuntament d’Artés ha aprovat, en sessió ordinària del ple, el pressupost municipal del 2019. El pressupost va ser aprovat amb la abstenció de Convergència i Unió, a la oposició.

MUNICIPIS / Redacció/ Mª Alba Riu  
04/02/2019 10:18
L’Ajuntament d’Artés ha aprovat, en sessió ordinària del ple, el pressupost municipal del 2019. El pressupost va ser aprovat amb la abstenció de Convergència i Unió, a la oposició.
El pressupost d’enguany preveu uns ingressos d’uns 6.000.000€, una mica més de 300.000€ més que l’any anterior. Aquest augment en la previsió és degut, bàsicament, en l’augment de la previsió de les subvencions concedides per la Diputació de Barcelona per a projectes d’inversió.
Per a poder elaborar el pressupost municipal del 2019, l’equip de govern de l’Ajuntament d’Artés ha realitzat la 3a edició dels Pressupostos Participatius.

El procés per a poder incloure propostes de la ciutadania als comptes municipals del 2019 va començar a l’octubre del 18 realitzant 6 Assemblees Temàtiques,  on van participar, debatent i proposant accions, un total de 53 persones diferents. També es van realitzar unes sessions a les escoles de la vila, els pressupostos infantils, en les quals van participar 126 infants (i les seves famílies) que estaven cursant els cursos de 5è i 6è de primària.
Així doncs, la gent empadronada a Artés i major de 16 anys van votar al desembre en una Consulta Popular i van poder seleccionar 10 d’un total de 67 propostes. En aquesta tercera edició van votat 397 persones, és a dir, un 8,43% de la població amb dret a vot.
Tenint en compte el resultat de la votació popular, l’equip de govern a preparat un pressupost pel 2019 que preveu la realització d’un total de 17 propostes sorgides de la votació. Aquestes propostes incloses al pressupost 19 són:

Manteniment de camins i corriols
Subvencionar la contractació de joves en oficis que s’estan perdent per manca de relleu generacional
Creació d'una escola d'arts (pintura, dansa, ceràmica, teatre, fotografia...)
Reparar i adequar els sostres del Pavelló i de la Sala Dos de Gener
Millorar i cuidar la piscina amb més ombres, tobogans, trampolins i rajoles
Millorar el pati de l’escola Doctor Ferrer i adaptar-lo a diferents edats
Facilitar la rehabilitació de pisos buits destinats a la Borsa Local d'Habitatge
Un/a treballador/a familiar per donar més suport al Servei d’atenció domiciliària
Celebració dels 115 anys dels Bastoners d'Artés
Instal·lar wifi a més espais públics
Potenciar la instal·lació de plaques fotovoltaiques
Promoció de productes de Km 0, juntament amb les accions 100% fet a Artés
Organitzar un mercat de productes ecològics un cop al mes amb activitats complementàries
Campanya pel civisme amb animals
Microcrèdits a interès 0 per a la rehabilitació de pisos
Fer més activitats al poble com cicles de cinema, espectacles, torneig de videojocs...
Fomentar polítiques d’habitatge per a joves
El pressupost reservat per a realitzar les propostes escollides per la ciutadania ascendeix a 150.300€ (un 2,5% del pressupost total).

A part de les propostes de pressupostos participatius, d’altres projectes que estan inclosos al pressupost municipal de l’any vinent són, per exemple, la 3a convocatòria de la concessió de Microcrèdits a interès 0 adreçats  a empreses de nova creació i a nous projectes d’empreses existents, la contractació d’un operari de brigada per a completar el servei de jardineria remunicipalitzat, la restauració de les muralles de la Plaça Vella, la instal·lació d’un nou sistema de calefacció a la Cruïlla d’Entitats, l’ampliació de la vorera del carrer Manresa, l’adequació, per parts, de la Casa del costat del Museu i el finançament de part de la construcció d’un dipòsit d’aigua nou que anirà ubicat a prop de la casa de la Paloma.
Al mateix ple de l’aprovació del comptes municipals del 2019, també es va aprovar una moció perquè Artés es declari “Municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat”.

La moció, tot i ser entrada a registre pel grup de la CUP Artés, estava signada per les entitats i associacions del poble  Ateneu Popular la Falç, Artés per la independència i el CDR d’Artés. La moció va ser presentada per un representant de la Xarxa Antifeixista de la Catalunya Central (XACC) ja que l’Ateneu Popular la Falç n’és membre i  aprofitant el dret que tenen les entitats i associacions de la vila a poder defensar mocions al ple. Alguns dels acords que proposa la moció són, per exemple, que l’Ajuntament promogui actes per la memòria històrica del municipi i defensi els valors de la democràcia, la justícia universal i els drets humans, socials i laborals. Que l’Ajuntament denegui, sempre que li sigui possible legalment, l’ús d’espais a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, de gènere o ideològica. Que realitzi una campanya permanent de neteja de propaganda d'activitats que incitin la discriminació racial, de gènere o ideològica.  O que l'Ajuntament davant de qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica a la vila, faci una denúncia pública i personal de suport a les persones agredides.
La moció va ser aprovada per unanimitat del consistori.
 

Arxivat a: ARTÉS   BAGES 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa acull l'acte central del Dia de l'Educació Física al Carrer
El Casino acollirà l'exposició de gravats del segle XVIII 'Una Itàlia de paper'
Entrega de premis per promoure la investigació en discapacitat
Es realitzen treballs de reparació dels vasos de les piscines
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]