L'Ajuntament de Manresa posa bona nota a la festa major
El Correfoc i el ball posterior van cloure aquest dilluns una Festa Major amb bona resposta de públic i sense incidències importants.
El correfoc va ser un dels actes més participats com cada any. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Redacció  
31/08/2018 17:53
Deu dies i un total de 126 actes, per a tots els gustos i públ9ics. Carrers i ciutats plens de públic, malgrat que enguany la Festa Major s’esqueia el màxim d’aviat que pot ser,  (diumenge de Festa Major va ser 26 d’agost) i una part de la població és encara de vacances. Tot i així, manresans, manresanes i forans han respost satisfactòriament a les propostes festives i han sortit al carrer a viure la festa. Una festa que té un model consolidat, gratuït i adreçat a tots els públics. No hi ha hagut incidències remarcables i s’ha de destacar el civisme que, en general, ha presidit els dies de festa.

Per tot plegat, des del govern municipal i des de l’organització es fa un balanç satisfactori de la Festa Major i de les novetats introduïdes, tot i que caldrà seguir treballant per millorar. Aquest matí, els encarregats de fer la valoració de la festa han estat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, i el representant de l’associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

L’alcalde, Valentí Junyent, ha assegurat que el model de la Festa Major està “molt consolidat” i ha remarcat els comentaris positius que ha rebut per part dels manresans i manresanes. “Hi ha temes que tenen marge de millora, i amb calma es farà autocrítica per poder fer-ho millor”, ha dit l’alcalde, que també ha agraït la feina del personal tècnic de l’Ajuntament que hi ha treballat intensament, així com els cossos de seguretat i personal sanitari i de Protecció Civil.
En la mateixa línia, la regidora Neus Comellas ha afirmat que “estem contents perquè la ciutadania està contenta” i ha recordat que aquest any ha esta una Festa Major especial, farcida d’aniversaris (el 50è del pubillatge, el 30è del Correaigua, el 25è dels Tirallongues, el 15è de la Moscada Infantil, el 10è de la Trobada de Bateries, etc), cosa que   demostra “el caràcter perseverant de les persones que fan realitat la festa”. També ha remarcat que ha estat una festa “molt gaudida al carrer, que totes les generacions n’han pogut gaudir” i ha fet un agraïment especial també als espònsors que hi ha col·laborat.
Al seu torn, Joan Orriols ha afirmat també que “tenim un model de festa amb el qual ens sentim còmodes, però hi anem introduint novetats, perquè el moviment es demostra caminant. El llibre d’estil és vàlid i en les novetats sovint hi ha ajustaments o canvis que cal anar gent”. Ha destacat l’èxit del Tap’Antic i també les accions per tenir una festa cívica i minimitzar els efectes del consum d’alcohol i prevenir agressions sexistes: “la convivència en les festes de nit genera problemàtiques a tot el món. No és fàcil resoldre-ho tot però amb accions com el Punt Lila o els Àngels de Nit fem acompanyament als joves i una prevenció molt interessant”.



Canvi d’emplaçament del concert dels Catarres

Una de les grans novetats de la Festa Major 2018 ha estat la recuperació del gran concert, a càrrec de Catarres, un dels conjunts del moment arreu del país. Inicialment es va programar a la plaça Sant Domènec, com els concerts dels darrers anys. Finalment, però, el dimarts previ al cap de setmana central de la festa, es va comunicar el canvi d’ubicació, per raons de seguretat i comoditat, atès que es preveia una assistència massiva al concert, tenint en compte la trajectòria ascendent del grup i la gran acceptació entre públic de totes les edats al llarg d’aquest estiu.

El concert va aplegar unes 8.500 persones a la nova ubicació, al carrer Sallent. Les xifres fan evident que el canvi d’ubicació va ser encertat, tot i que la qualitat de so va ser millorable, cosa que es tindrà en compte de cara a possibles nous concerts. Sí que es fa una valoració molt positiva de la comoditat d’accés al nou recinte, que va aplegar un públic molt nombrós, en molts casos famílies i gent de totes les edats.

 

Bones xifres d’utilització del bus nocturn i el servei de llançadora

Per accedir al concert de Catarres amb comoditat, es va habilitar un servei llançadora, amb dues línies, que es va afegir a l’habitual servei de bus nocturn, que un any més va funcionar durant la Festa Major, sempre gratuït per a tothom. Un total de 2.254 persones van utilitzar el bus per anar o tornar del concert als Dolors, i 2.236 més van utilitzar el bus nocturn durant els dies de Festa Major. En total, 4.690 viatgers van fer ús d’aquest servei nocturn, amb un increment del 64% respecte l’any anterior, en què hi havia hagut 2.862 viatgers.

La valoració és positiva, tenint en compte que el servei llançadora es va informar en pocs dies, tot i que es va fer un esforç de posar informació als busos, a les parades, a web i xarxes socials, etc. Del servei de bus nocturn també se’n va fer una campanya de comunicació important, al programa de Festa Major, a les parades i busos, xarxes, etc.

 

Nou èxit de les Visites a la Manresa Desconeguda

Les Visites a la Manresa Desconeguda, del tot consolidades,  han tornat a ser un dels èxit d’organització i d’assistència, Hi han participat un total de 1.085 persones, que haurien estat més, ja que dijous la pluja intermitent va restar alguns visitants.  Enguany, les visites s’han centrat en la zona de Viladordis i les Marcetes, i  han inclòs l'església de la Salut i el mas d'origen medieval de les Marcetes i la Central Hidroelèctrica. També s’ha fet una visita inusual als espais menys coneguts de la Seu.

A la visita de  dimarts a la Central Hidroelèctrica de les Marcetes hi van participar 335 persones organitzades en 12 grups que van arribar en autocar i un grup que va fer el trajecte en bicicleta. L’endemà, dimecres, es van visitar els espais menys coneguts de la basílica de la Seu de Manresa, des de les estances i els elements més antics que es conserven, relatius a l’església romànica, passant per la capella de Sant Agustí i la capella dels Favets, entre altres espais.  Van participar-hi 450 persones en 18 grups I el tercer dia, dijous, malgrat la pluja intermitent, es va poder fer la visita prevista a la zona de Viladordis i les Marcetes, amb la participació d’unes 300 persones.

Per segon any s’ha aplicat el sistema de recollir els tiquets a l’avançada per a totes les visites, amb l’objectiu d’evitar cues i facilitar l’organització. Els tiquets s'han recollit anticipadament a l’Oficina de Turisme i el sistema ha tornat a ser un èxit. Així s’eviten llargues cues i les visites són més fàcils de programar per tal que siguin fluïdes i satisfactòries per tothom.

 
El Tap’Antic també triomfa dimecres

Pel que fa al Tap’Antic, enguany es va canviar el dia i es va fer dimecres en comptes de dijous. La proposta de fer un recorregut de tapes pels locals de restauració del Centre Històric va tornar a rebre una resposta entusiasta. Hi va haver  força cues a bars participants, alguns van exhaurir existències tot i haver previst centenars de tapes. Es van vendre un total de 2.976 tiquets anticipats a l’Oficina de Turisme i 592 gots. S’hi ha d’afegir el punt de venda (Ecofestes) que es va situar a la plana de l’Om el mateix dimecres, on es van vendre més de 6.000 consumicions i 1.500 gots més. Així doncs, hi va haver prop de 9.000 consumicions venudes als punts de venda oficials, a les quals s’ha d’afegir les que van atendre directament els locals. Un èxit de públic, que l’organització analitzarà per continuar millorant.

Castell de focs i aniversari de bateries multitudinari

Un dels grans èxits de la Festa Major, sense cap mena de dubte, va ser el Castell de focs, que va tornar a aplegar una multitud al parc de l’Agulla. L’espectacle piromusical va anar a càrrec de Pirotècnia Peñarroja, i la part musical va estar centrada en èxits musicals catalans.  Enguany, l’acte va tenir com a epíleg l’acte final de la 10a Trobada de bateries de Manresa. Unes 90 bateries van acompanyar figures del rock català, com Pemi Fortuny, Gerard Quintana, Arnau Tordera (Obeses), Xavi de la Iglesia (Blaumut) o els manresans Gossos, en una nit memorable.

També les activitats de l’Enfila’t a l’Agulla, que es van fer durant tot el diumenge, van omplir d’activitat el parc durant tot el dia.

Mostra, Correfoc i cultura popular, un èxit com sempre

La Mostra del Correfoc i el Correfoc van tornar a ser un èxit, com és habitual, i van congregar una multitud. Amb petits retocs respecte altres anys, com és habitual, dissabte al vespre la plaça major, on la figura del Boc va cridant cadascun dels elements del Bestiari, que mostren els seus balls i ofereixen un tastet del gran correfoc de dilluns. El Correfoc es va desenvolupar sense incidències, tot i una caiguda del Bou a la plaça Major, ja al final, afortunadament sense conseqüències. El ball del Correfoc, amb Tapeo Sound System, va omplir la plaça.

Tobogan a Crist Rei i bombetes a tot el centre

Una de les novetats d’aquest any va ser la instal·lació d’un tobogan gegant a la zona de Crist Rei, que va tenir una resposta multitudinària per part del públic familiar, divendres a la tarda. D’altra banda, també ha tingut molt bona acollida la iniciativa d’omplir els carrers del centre de bombetes i banderetes, que van convertir l’escenari de la festa en una mena d’envelat gegant, amb més de 2.000 bombetes i 2.000 metres de banderetes.

Propostes musicals simultànies a diversos espais i jornada castellera

En aquesta edició, es valora també de forma molt positiva la fórmula de propostes musicals simultànies en diverses places-espais de la ciutat (Plana de l’Om, Plaça Sant Domènec, Plaça Europa, Plaça Porxada i Parc de la Seu) que han aconseguit que tothom trobés el seu espai festiu. A aquesta simultaneïtat cal afegir-hi la qualitat dels grups participants. L’Orquestra La Principal de la Bisbal, que es va traslladar des de la plaça Porxada a Sant Domènec a causa també del trasllat del concert dels Catarres, va congregar una multitud.

Pel que fa a la cultura popular, la seva participació és una aposta segura que compta amb la complicitat de manresans i manresanes: La cercavila, ballada de la imatgeria, tronada, actuacions esbarts dansaires, compleixen la seqüència ritual pròpia dela Festa Major. També s’ha de remarcar molt especialment l’actuació de la Colla Castellera Tirallongues, que en el marc del 25è aniversari també va inaugurar dues exposicions que s’han pogut veure durant els dies de festa a l’espai Plana de l’Om, i que va organitzar una mostra de diverses maneres de fer castells (“Tríada de torres humanes”), amb grups convidats com falcons de Barcelona i la Muixeranga de Torrent (La Torrentina).

Treball intens per millorar la seguretat i prevenir agressions sexuals

Des del govern s’ha volgut destacar l’excel·lent treball dels cossos de seguretat i tècnics municipals implicats en l’organització (protocol, festes, manteniment, neteja, mobilitat.....) així  les per incrementar la seguretat dels assistents.

També cal ressaltar especialment les iniciatives de les regidories de Dona i Igualtat, Sanitat i Joventut que van impulsar una campanya per sensibilitzar contra la violència masclista amb el lema “Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!” i  accions també per promoure la venda i dispensació d’alcohol de forma responsable, i de prevenció contra les drogues.

El Punt Lila, que es va situar al centre de la ciutat i al concert del carrer Sallent, va complir el seu objectiu de sensibilització i, probablement, va ser un element dissuasiu que va impedir per la seva presència la possibilitat d’agressions. Durant la Festa Major s’ha fet evident que aquest és un tema treballat per l’Ajuntament amb anterioritat, no només pel protocol, sinó per la campanya “Manresa lliure d’agressions sexistes” i els materials de suport editats. Centenars de persones es van apropar al Punt Lila a demanar informació. Entre elles, molts joves d’ambdós sexes al voltant dels 16-18 anys. La nit del concert dels Catarres, molt públic familiar que acudia al punt lila amb infants o adolescents, i els progenitors feien un esforç per conscienciar-los.

Pel que fa al ritual de “trencament de samarretes” posterior al correfoc de Festa Major, es van repartir adhesius, per tal d’evitar que persones que no havien donat el seu consentiment se’ls trenqués la samarreta. 

Els “àngels de nit” vetllen per una bona convivència

Un dels elements destacat van ser els “Els àngels de nit”, que van intervenir també els vespres de Festa Major. Es tracta de joves del mòdul de grau superior d’animació sociocultural i turisme i també del mòdul superior d’integració social, que es van desplaçar pels diferents espais de la festa amb l’objectiu d’oferir informació i acompanyament per tal de potenciar una festa major més segura i responsable. Els àngels de nit bàsicament  donen informació,  acompanyament  i material a les persones joves.

Els “àngels” van valorar que les persones joves que participen a la festa reben molt positivament la seva intervenció, ja que els veuen com a persones molt properes a ells, amb qui poden consultar informació. També agraeixen l’ajuda quan hi ha algun cas d’intoxicació etílica, i l’acompanyament que es fa per part dels  àngels de nit als serveis especialitzats com Creu Roja. Igualment des de la regidoria de joventut, que és qui lidera aquest programa, se’n fa una valoració positiva i es considera una molt bona mesura preventiva i de “ toc d’alerta” per tal de prevenir conductes de risc entre les persones joves que es troben gaudint de la festa.

131 atencions per part dels serveis sanitaris

Al llarg de la Festa Major, els serveis sanitaris van atendre un total de 131 persones.

Al Correfoc, que va tenir lloc dilluns al vespre com a cloenda dels actes de la Festa Major de Manresa, es van atendre 86 persones. Del total d’atencions, 32 van ser a les 8 ambulàncies que es van mobilitzar; 22 les van fer els sanitaris que anaven a peu; i 32 més a l’hospital de campanya de Protecció Civil instal·lat a la plaça Europa, on hi havia personal d'Althaia. Dues persones van ser traslladades a l’hospital amb contusions. Sis persones van requerir atencions, no greus, als ulls. L’oftalmòleg de guàrdia no va haver d’actuar.

La xifra d’atencions és inferior a la del Correfoc del 2017, en què es van atendre 103 persones.

Al Castell de Focs i Trobada de bateries es van fer 10 assistències i dos trasllats. La majoria van ser per cops o contusions lleus.

A la Moscada Infantil del 19 d’agost hi va haver 15 atencions (cap evacuació a l’hospital), majoritàriament per cremades lleus o bé contusions.

 

Altres atencions es van fer al Correaigua (4), en actes musicals al centre de la ciutat (4), a la Mostra del Correfoc (3) i a la Diada castellera (2).

Arxivat a: MANRESA   FESTA MAJOR MANRESA 2018  



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Ja es pot consultar la composició de les meses electorals de Manresa per a les eleccions al Parlament
Manresa acollirà el 19 d'abril unes jornades per promoure i difondre el sector del tèxtil
Inauguració del projecte d'habitatge cooperatiu de La Raval
Més d’un centenar de professionals debaten sobre al·lèrgies
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]