Tot a punt per la Festa de Sant Cristòfol
Aquest dimarts se celebra la tradicional benedicció de vehicles de set de la tarda a nou del vespre a la plaça de Sant Jordi. Tota la recaptació anirà destinada a la construcció el nou hospital de dia d'oncologia.
La seu del Montepio de Conductors, a la plaça Sant Jordi de Manresa.

ACTUALITAT / Redacció  
07/07/2018 10:18
S'acosta la festivitat anual del Montepio, que a Manresa tindrà lloc dimarts 10 de juliol, amb un acte institucional al migdia, i entrega de premis i reconeixements a una entitat o professional del territori, al soci més jove i Premi a la fidelitat per al soci més antic. Enguany recauen en el mosso d'esquadra Joan López, responsable d'educació viària a la Regió Central; a la jove Ariadna Tarragó: i a Jaume Garriga, que fa 59 anys que és soci.

Aquest dia és un reconeixement a les persones, a les famílies senceres, que dia a dia confien en el Montepio, és una mostra de fidelitat als socis.
A la tarda, la celebració continua amb la tradicional benedicció de vehicles. Enguany, tota la recaptació anirà a benefici de la Fundació Althaia per la construcció del nou Hospital de Dia d'Oncologia. Cada any, el Montepio col·labora en una causa solidària, en la seva línia de compromís amb la societat.

A Berga, Sant Cristòfol s'ha celebrat aquest dissabte, amb diferents actes liderats per l'Ajuntament de Berga, però també amb la col·laboració del Montepio, i la recaptació de la benedicció també anirà destinada a l'Hospital de Dia d'Oncologia.

Si ens remuntem en el temps per saber els orígens d'aquesta festivitat,la figura de Sant Cristòfol es podia veure fa anys a l'entrada de molts pobles i ciutats i es creia que aquells viatgers que la miressin estarien lliures de perill durant tot el viatge. Encara avui hi ha molts conductors que porten una medalla de Sant Cristòfol al seu vehicle. Se'l considera el patró dels automobilistes i transportistes i per això és també el patró del Montepio i celebrem la seva festivitat.
Tot i això,la tradició de la benedicció de vehicles té més d'un segle. Se sap que l'any 1906 es va començar a fer a Barcelona, tot i que en altres pobles i ciutats ja tenia lloc anteriorment. De la mateixa manera que per Sant Antoni es feia amb el bestiar de tir i de càrrega, Sant Cristòfol va començar a ser la festa dels automobilistes.

Per saber més coses d'aquesta institució tan arrelada al territori parlem amb el seu director, en Ramon Baraldés.

Com i per què va néixer el Montepio?

Ramon Baraldés: A finals dels anys vint, quan tot just començaven a circular els primers cotxes i motocicletes per les vies i carrers de les ciutats, un grup de conductors del Bages i Berguedà van detectar que tenien unes necessitats comunes que els unien. Els vehicles motoritzats eren un perill important i estar davant d'un volant comportava uns riscos i unes responsabilitats. Per tal de conduir més tranquils i evitar possibles problemes en cas d'accident, aquests primers conductors, molts d'ells professionals del transport, van decidir associar-se per gaudir d'assistència jurídica i de suport econòmic en cas d'accident.
Així va néixer, el 14 de març de 1930, i després de dos anys de converses, l'Associació de Xofers Sant Cristòfol Manresa-Berga, que el 1964 va adaptar el seu nom a l'actual Montepio de Conductors.

No es fàcil que una entitat es mantingui durant dècades... Com ha evolucionat el Montepio?
Després de gairebé 90 anys d'història, el Montepio manté els valors de la seva fundació: ser al costat dels conductors i les seves famílies per ajudar-los a solucionar qualsevol problemàtica que puguin tenir en els seus trasllats o amb els seus vehicles. Però, evidentment, el Montepio ha evolucionat i s'adapta constantment a les noves demandes socials. Per això ampliem la nostra cartera de serveis i a hores d'ara som referents en seguretat en vehicles, llars, salut, viatges, etc., per a milers de famílies.

 

Quins són els reptes de futur que té el Montepio sobre la taula?

El Montepio, com tots els altres sectors, ha notat els darrers anys l'efecte de la crisi econòmica. Per això, actualment centra els seus esforços a recuperar la massa d'associats i tornar-se a situar en els números dels seus millors anys o, fins i tot, superar-los. I això es fa amb uns valors, una missió i uns objectius clars, que els tenim; amb un equip motivat i obert per evolucionar constantment i detectar les noves necessitats que té la societat, per tal de poder-los donar resposta; i amb una estratègia econòmica i empresarial ben pensada i gestionada, oberta al futur i a la innovació.
Estem apostant fort per la fidelització dels associats, per establir vincles estrets amb la massa associativa, però també amb la ciutadania i la societat.
Tot això, és clar, sense deixar de banda el vessant solidari i compromès que ha tingut sempre el Montepio. Les ganes de renovació constant i de modernització de la nostra entitat sense renunciar a la nostra tradició es reflecteixen, per exemple, en una Junta Directiva amb empenta i sense por als canvis, en l'adaptació a les noves tecnologies, en el llançament de nous productes gairebé únics al mercat català, nous canals de comunicació com les xarxes socials, tot per adaptar-nos i donar resposta allò que ens demana la societat.

El camí està obert, les coses han començat a canviar, i juntament amb l'equip professional del Montepio, Junta Directiva i Comissió Consultiva, ens esforcem dia a dia per consolidar un nou rumb econòmic que garanteixi el nostre futur amb la millor gestió possible, des d'una visió empresarial i professional.

Quina és el vessant social i solidari del Montepio?
El Montepio és molt més que una empresa. És una entitat que en el seu moment va néixer de la mateixa societat i que ha estat possible durant gairebé 9 dècades gràcies al compromís i la fidelitat dels socis i les seves famílies, i de la bona entesa i col·laboració amb Administracions, entitats, institucions, cossos de seguretat i emergències... El Montepio és el que és gràcies a l'escalf i l'impuls que hem rebut per part de moltes persones i col·lectius i és just que tot això que hem rebut i rebem ho puguem tornar d'alguna manera, dins les nostres possibilitats. En aquesta línia, la nostra entitat ha tingut sempre molt clara la necessitat i voluntat d'implicació amb iniciatives socials on puguem participar i aportar. Abans parlàvem de les recaptacions de Sant Cristòfol, però podem parlar també, per exemple, de la col·laboració amb la caminada solidària Fem Camí al teu costat. Allà on hi hagi una bona causa, el Montepio hi serà sempre que pugui.

Tractant-se d'una entitat que vetlla pels interessos dels conductors no podem passar per alt la feina que feu en Prevenció i educació viària...

Un dels puntals del Montepio és la seva intensa tasca a favor de la prevenció, l'educació viària i seguretat viària.Al Montepio ho tenim clar, i allà a on l'Administració no pot arribar per falta de recursos o d'un projecta formatiu, hi arribem nosaltres. El nostre objectiu és clar: ales carreteres, zero víctimes.
Al llarg de la història de l'entitat, i amb diferents formats, el Montepio ha participat en multitud d'actes i activitats pensats per educar les noves generacions i per fer reflexionar la ciutadania sobre la importància de la seguretat viària.
Dels darrers anys, destaca l'organització de Conductàlia, un esdeveniment que es fa periòdicament a Manresa i a Berga, i que reuneix centenars d'estudiants de 16 i 17 anys, en edat de començar a conduir, per conscienciar-los sobre les repercussions i conseqüències que poden tenir cada una de les seves decisions al volant, o com a acompanyant o vianant.
Estem molt orgullosos del Conductàlia, no només per l'èxit que té, sinó també perquè és un esdeveniment organitzat amb la col·laboració d'Ajuntaments, cossos de seguretat i emergències, col·lectius mèdics, professionals judicials... Tots fent pinya per transmetre un missatge molt clar als nostres joves: no volem més víctimes a les carreteres.

 

El Montepio també fa d'enllaç i de portaveu del territori?

El Montepio ha treballat molt els darrers anys per convertir-se en un interlocutor vàlid i visible per a l'Administració en tot allò que fa referència a les estructures viàries i ferroviàries de la Catalunya Central. Ser la veu del territori per aconseguir unes comarques ben comunicades, amb les infraestructures que es mereixen, i que permetin un ple desenvolupament econòmic de la Catalunya Central s'ha convertit en un dels altres objectius primordials de la nostra entitat.

Arxivat a: MANRESA   SANT CRISTOFOL 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa acull l'acte central del Dia de l'Educació Física al Carrer
El Casino acollirà l'exposició de gravats del segle XVIII 'Una Itàlia de paper'
Entrega de premis per promoure la investigació en discapacitat
Es realitzen treballs de reparació dels vasos de les piscines
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]