Manresa aprova el nou Pla de Camins Rurals i una proposició per continuar treballant pels drets de les dones
El Ple Municipal va aprovar ahir per unanimitat el Pla Especial Urbanístic de Camins de Manresa, un document que posa les bases per compatibilitzar l´ús agrícola i el de lleure. Així mateix va aprovar una moció per commemorar el Dia Internacional de les dones i per continuar treballant pels seus drets. També es va aprovar donar el nom de Placeta de la Mel a l’espai lliure situat a la cantonada del carrer de la Mel amb el carrer Urgell.
Imatge d'arxiu d'un ple de Manresa. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Redacció  
17/02/2018 19:41
El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa  va aprovar ahir al vespre,  provisionalment i per unanimitat de tots els grups polítics, el Pla Especial Urbanístic de Camins de Manresa, un document té l’objectiu de definir la xarxa de camins rodats, una xarxa de camins per a vianants, un conjunt d’actuacions per completar i optimitzar la xarxa, i la protecció d’aquells elements amb valor històric i paisatgístic. Aquest Pla Especial tracta de fer compatible l’ús de camins rurals de Manresa per a l’activitat agrícola, forestal i ramadera que hi al seu voltant i també per a un nou ús, el lleure.

Els objectius i criteris generals a partir dels quals s’ha desenvolupat el  Pla de Camins de Manresa són els següents:

Definir una xarxa de camins d’acord amb un model territorial que té en compte la funció productiva i també la funció d’espai obert ciutadà del sòl no urbanitzable tenint en compte el seu encaix en l’àmbit del conjunt del pla de Bages.
Donar resposta a la doble funcionalitat territorial de la xarxa de camins: la funcionalitat lligada al desenvolupament socioeconòmic de l’activitat agropecuària i la funcionalitat lligada a l’ús de lleure ciutadà. Per tant, es pretén garantir adequadament tant l’accessibilitat rodada i motoritzada al sòl no urbanitzable -per permetre’n el desenvolupament econòmic i la seva vigilància- com l’accés ciutadà a l’espai obert com a espai cultural, de coneixement i de lleure.
Fixar criteris de gestió de la xarxa que incloguin aspectes com l’ús, la vocació pública, la garantia de pas o el manteniment.
Detectar els punts crítics en la continuïtat dels camins en les zones de pas d’infraestructures territorials.
Definir propostes d’actuacions que permetin completar i racionalitzar la xarxa.
Cartografiar les traces de la xarxa històrica de camins.
Protegir els elements amb valors històrics i paisatgístics de la xarxa.
Fixar criteris constructius (pavimentació, drenatges, vores) i de senyalització de la xarxa proposada.

Finalment, un dels altres objectius que s’ha fixat el pla ha estat el de fixar una toponímia dels camins per tal que tots ells puguin ser denominats, localitzables i, si es creu oportú, senyalitzats. Així doncs, el pla planteja criteris per a la seva senyalització amb un nom consensuat i a quins punts principals del territori porta.


La tramitació i la participació
El Pla de Camins que va ser aprovat inicialment per junta de govern el 26 d’abril del 2016. Després es va fer una presentació púbica del document oberta als ciutadans. Entre el 9 de maig i l’1 de setembre del 2016, el Pla especial va restar en exposició pública i s’hi van presentar un total de 8 al·legacions. Entre els mesos de juny i octubre del 2016, l’Ajuntament va celebrar reunions amb les entitats i col·lectius socials i econòmics implicats. Durant aquest període també es van celebrar reunions amb representants de les diferents àrees agrícoles de Manresa.

El dia 12 de gener del 2017 es va rebre l’informe del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Fruit de les vuit al·legacions presentades durant el període d’informació pública (de les quals set han estat acceptades) i de les converses amb les entitats i col·lectius socials i econòmics implicats, i d’acord amb els informes sectorials sol·licitats, s’ha redactat el document que finalment ahir es va aprovar per unanimitat avui portem a aprovació. Un cop aprovat provisionalment, el pla serà tramès a la Comissió Territorial d´Urbanisme de la Catalunya Central.

Segons el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, “aquest és un document cuit a foc lent, treballant amb els diversos sectors agrícoles de la ciutat, amb la Unió de Pagesos i amb la Junta de la Sèquia, ja que para una especial atenció als camins de la Sèquia”, i ha afegit “que aquest és un pla pioner al nostre país, ja que és el primer que serà aprovat. És una eina fonamental per la bona gestió del nostre espai obert”.

Proposició sobre el Dia Internacional de les Dones
Un altre punt destacat del ple ha estat aprovació, amb els vots favorables de CDC, ERC, DM i regidor Davins, d’una proposició sobre la commemoració del Dia Internacional de les Dones i en defensa dels seus drets. El text va incloure una esmena d’addició presentada pels mateixos grups proponents i el PSC, que incorporava peticions plantejades pels sindicats CCOO i UGT.  Prèviament a aquesta votació, fent ús del reglament de participació ciutadana va intervenir Mercè Gómez, secretària general de UGT al Bages-Berguedà, que ha fet una crida a combatre la desigualtat de gènere i especialment l’assetjament laboral que “pateixen les treballadores a les empreses”.

Placeta de la Mel
El Ple d’ahir també va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics, donar el nom de Placeta de la Mel, de forma provisional, a l´espai lliure situat a la cantonada del carrer de la Mel amb el carrer Urgell. La decisió s´ha pres un cop s'ha constatat que es tracta d´un nom que ja s´ha començat a fer familiar entre el veïnat. S’ha desestimat batejar-lo amb un nom de persona pel fet que l’espai no és definitiu i pot ser objecte de modificacions urbanístiques, per la qual cosa la denominació es podria perdre en el futur.

Amb l’enderroc de l´edifici que havia ocupat l’establiment dels Marbres Prunés, a la cantonada dels carrers Mel i Urgell, va quedar un solar lliure i obert a la ciutadania que s’ha adequat amb bancs, arbres i jardineres, com a lloc d’estada per a les persones que viuen i transiten pel barri.

Arxivat a: MANRESA  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):La Generalitat reconeix oficialment Althaia com a hospital universitari de la UVic-UCC
El Centre Històric de Manresa celebra del 15 al 31 de juliol les Festes de Sant Ignasi
La benedicció dels vehicles en imatges
Cardona suspèn la seva Festa Major d’enguany
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]