El millor any dels Tirallongues amb els 25 anys a l'horitzó
La colla manresana celebrarà el 2018 el 25è aniversari de l'entitat on, si tot va segons el previst, es proclamaran colla de 8
Un dels castells que ha portat a terme la colla manresana en la seva darrera Diada. Foto: Jordi Clotet

ALTRES ESPORTS / Toni Montes  
22/11/2017 19:30
La colla castellera Tirallongues de Manresa celebrarà el 2018 una doble fita: els 25 anys de l’entitat i, si tot va com és previst, realitzar amb èxit el castell de 8 que els hi manca per proclamar-se Colla de 8. L’agrupació, que va subsistir amb pocs socis en els primers 20 anys, va revifar el 2014 i ha anat guanyant adeptes que han fet possible la realització de millors castells.

Aquest 2017 ha estat la millor temporada dels Tirallongues. Enguany, la colla ha aconseguit set construccions de 8 i han aixecat castells inèdits a la colla com el 3d7 o el 3d8. El president dels Tirallongues, Jordi Clotet, reconeix que en els darrers anys ha calgut molt treball en els assajos per poder seguir creixent i que ha estat necessari incorporar molts efectius per poder fer una pinya d'un castell de 8.

Tal com indica el president, l’objectiu de cara a la temporada vinent, la del 25è aniversari de l’entitat, és consolidar el creixement que ha tingut la colla aquesta temporada, repetir castells de 8 i treballar en alguna nova construcció. D’altra banda, l’agrupació està a només un castell de 8 per proclamar-se Colla de 8. Per aconseguir aquesta fita, una colla ha de descarregar 8 castells de 8 en tres anys com a màxim, i en aquesta temporada els Tirallongues ho han aconseguit en set ocasions. Ara mateix, la colla està situada al lloc 25, aproximadament, del rànquing casteller de prop de les 90 colles que hi ha.

Per continuar amb l’impuls positiu en l’àmbit casteller també s’hauria de créixer en nombre de socis, assegura Clotet. Actualment, l'entitat té dos-cents i escaig associats. El màxim responsable també ha manifestat que en aquests últims anys s'ha notat una mica d'increment de la gent que ve a fer castells. Sense aquest augment de simpatitzants la colla no podria seguir evolucionant, ja que es necessiten entre 80 i 100 persones a la plaça per fer castells de 7 i l’objectiu és consolidar els castells de 8.

El nivell casteller a Manresa ha anat millorant en els últims anys, tal com indica el president de l’entitat. A partir de 2014, l’agrupació va començar a atacar, seriosament, els castells de la gamma alta de 7, com ara els castells de 7 amb agulla o bé el 5d7 i el 5d7 amb agulla. L’any següent, la colla va poder recuperar la torre de 7, una gran fita que va animar a l’entitat a continuar treballant. El 2016 va servir per consolidar la torre de 7 i es va començar a provar el 4d8, un castell que es va carregar en dues ocasions, però no es va poder descarregar cap vegada. Finalment, el 2017 es va poder descarregar el 4d8, i al final de temporada també es va descarregar el 3d8 en el primer intent que la colla ho provava.

Els inicis dels Tirallongues
L’any 1992, els germans Domènec i Joan Forns, Pere Bartomeus i Ricard Riu van assistir a una jornada castellera a Tarragona. Els manresans van quedar tan impressionats que van obrir la possibilitat de crear una colla a la capital del Bages. Gràcies a la difusió de la seva idea en un diari local, un grup de persones van començar a reunir-se per fer realitat la creació d’una colla castellera. Bartomeus i Riu van assumir el càrrec de president i vicepresident, respectivament, i els germans Forns van ser els primers integrants de la junta de l’entitat.

La societat havia agafat forma amb els primers integrants i només faltava escollir un nom. Fins aleshores, totes les entitats que existien tenien en el seu nom un sinònim de nen juntament amb l’apel·latiu de la població. Després d’una votació entre els membres de l’agrupació, l’opció guanyadora va ser la de Tirallongues. Aquesta denominació fa referència a un joc infantil molt antic anomenat la tirallonga. Aquest passatemps consistia a formar una llarga fila (la tirallonga) amb els nens agafats de les mans mentre anaven d’un costat a un altre del pati o el carrer cantant: “la tirallonga dels Cossos Sants, xics i grans, tots són sants: santa Ignès, sant Frictós, sant Maurici gloriós”. En dir la paraula “gloriós”, en un to més fort que la resta de la cançó, els nens es deixaven caure a terra.

La ja constituïda Colla Castellera Tirallongues de Manresa, tal com ens explica el president de la colla en l’actualitat, Jordi Clotet, va fer la seva primera aparició en públic el 21 de febrer de 1993 a la plaça de l’Ajuntament de la capital del Bages en motiu de la festa de la Llum. En el seu debut, els manresans va assolir un pilar.

Clotet relata que a partir de la seva primera posada en escena, la colla va guanyar adeptes i així es va poder seguir formant. Els primers castells que van aconseguir fer eren els de 6 pisos i, poc després, de 7. Tal era la bona evolució de la colla que per la Diada de la colla de 1998 van intentar fer un 4d8, tot i que en la descarregada el castell va caure. A partir d’aquesta jornada hi va haver uns anys en què la colla es va estancar una mica i va anar subsistint sense massa millores, fent castells de 6 i de 7 pisos.

Arxivat a: TIRALLONGUES 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



La diada de Sant Jordi amb un ambient primaveral a Manresa
Més de 300 joves de secundària han visitat l'exposició 'Tabac sense filtres' a l'Espai Jove Joan Amades
AMPANS entrega en mà 2.600 roses a les residències
Les entitats locals de Sant Fruitós descobreixen el nou Casal d'Entitats
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]