Manresa es posiciona en contra de l'aplicació del 155
CDC, ERC, CUP, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins donen el sí a la moció que rebutja l'aplicació de l'article; Ciudadanos hi vota en contra i el PSC s'absté
La sala de plens s'ha omplert per seguir la sessió d'aquest matí. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Carmina Oliveras  
25/10/2017 13:45
La votació a Manresa de la moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155 que s'ha fet aquest dimecres al matí en un ple extraordinari no ha donat gaires sorpreses pel que fa al seu resultat: CDC, ERC, CUP, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins hi han votat a favor. Ciudadanos hi ha votat en contra i el PSC s'ha abstingut. Però tot i això, la sessió s'ha allargat prop de 50 minuts, sobretot pels retrets que s'ha endut el grup socialista, que han arribat de tots els partits, fins i tot de Ciudadanos. El PSC s'ha quedat sol defensant una esmena de substitució en la qual mostrava també el rebuig a l'article 155 alhora que afegia la necessitat d'obrir un "diàleg sense condicions prèvies" que serveixi per aturar una possible declaració d'independència. En la mateixa línia que el PSC català, el socialista manresà Felip González ha subratllat que no volen "ni 155 ni DUI".

El torn d'intervencions l'ha obert Àuria Caus (CDC), que ha lamentat la celebració del ple "per haver de defensar les institucions catalanes de l'agressió que suposa l'aplicació de l'article 155". I hi ha afegit: "la suspensió de l'autonomia és una barbaritat". Caus ha agraït al PSC "que ara es posicioni en contra del 155" i que vulgui "apostar pel diàleg", però li ha etzibat que "no es pot nedar entre dues aigües, perquè s'aguanta un temps, però al final s'acaba perdent la credibilitat". També ha assegurat que el suport del PSC a l'acord entre PP, PSOE i Ciudadanos "és evident". I ha reblat: "Ens ho volen prendre tot, i el PSC n'està sent còmplice".

Seguidament ha parlat Marc Aloy en representació d'ERC. En la mateixa línia, ha dit que no podien validar les tesis del PSC perquè "no podem donar suport a retornar al marc estatutari, perquè la reforma de l'estatut ja es va fer el 2005" i "el PP, el PSOE i el Tribunal Constitucional se la van carregar". Tampoc podem donar suport a "unes eleccions autonòmiques, perquè seria una estafa als dos milions de persones que van votar el 27-S", que van permetre un Parlament amb majoria de diputats independentistes. I "tampoc podem donar suport a la no declaració de la independència, perquè seria un frau als 2 milions que van votar l'1-O". Aloy ha assegurat que el "mandat democràtic ja hi és, és el del 27-S i l'1-O, i no hem arribat fins aquí amb tants esforços i tanta repressió per acabar amb unes eleccions autonòmiques". Ja més en concret al PSC manresà, ha dit que no posava en dubte que estigui en contra del 155, però ha recordat als tres regidors socialistes manresans que formen part "d'un grup que dona suport a la suspensió de l'autonomia".

Per la seva banda, el regidor de la CUP Jordi Garcés, que també ha recordat "la doble legitimitat del 27-S i de l'1-O". En aquest sentit, ha assegurat que "l'única sortida possible és aixecar la suspensió de la independència" i posar en marxa "la Llei del referèndum i la de la Transitorietat". I hi ha afegit: "Qualsevol mesura que no sigui aquesta seria enterrar el projecte independentista i la voluntat de la majoria de la població" En un to contundent, ha afirmat: "Estem a les portes d'un cop d'estat perpetrat pel PP amb el suport del PSOE i dels feixistes de Ciudadanos".

Ton Sierra, de Democràcia Municipal, ha mostrat "consternació" per "l'agressivitat i l'actitud despòtica de l'estat espanyol" i ha reiterat que "Catalunya ja va votar i amb el 155 el que es pretén és negar l'innegable, que és la realitat d'un poble".

En aquest moment ha arribat el torn de Felip González, cap de files del PSC; que no ha parat de prendre apunts mentre els altres grups parlaven. Ha subratllat que estan en contra del 155 i que també han rebutjat les càrregues policials de l'1-O i l'empresonament dels Jordis. I ha demanat als periodistes que ho subratllessin. González ha insistit en el "ni 155 ni DUI" i ha apuntat que el diàleg que demanen no pot ser el "diàleg de sords" que hi ha hagut fins ara entre Catalunya i Espanya. Respecte a els discursos dels altres partits, ha afirmat que "sembla que el PSC sigui l'actual enemic a batre" i ha recordat que "no només el PSC ha perdut companys" amb el procés, fent referència a Artur Mas, Santi Vidal o Antonio Baños. "Tots hem perdut plomes, però aquí estem i aquí seguirem".

Darrere de González ha parlat —en castellà— Andrés Rojo, de Ciudadanos, que després de demanar a Puigdemont que "torni al camí de la legalitat" i de recordar que el seu grup dona suport a l'aplicació del 155, ha assegurat que no entenia el rebuig del PSC a l'article "quan és un dels partits que hi ha donat suport". En aquesta línia, li ha demanat "coherència". Rojo s'ha endut una esbroncada del públic —que avui ha omplert la sala— quan ha assegurat que amb el 155 no se suspenia l'autonomia de Catalunya.

En els segons torns de paraules, el cupaire Garcés ha dit al socialista González que no són l'enemic a batre i que si els interpel·laven era perquè comptaven amb ells per a fer el nou país —"l'hem de construir entre tots", ha exposat—, fent referència amb què amb altres partits "feixistes" no els interpel·len perquè saben ja "que és donar cops de cap contra la paret". Garcés també ha dit que li ha sabut greu que el PSC encara parli d'unilateralitat perquè, al seu entendre, "és una falta de respecte als dos milions de persones" que van votar l'1-O.

Encara abans de la votació, González ha insistit en el fet que el "PSOE és el PSOE, el PSC és el PSC i el PSC Manresa és el PSC Manresa" i en el fet que "no hi ha posicions monolítiques". Respecte als dos milions de votants, ha assegurat que els respecta, però ha insistit en el fet que "encara no representen una majoria".

L'esmena del PSC només ha rebut els vots socialistes. Tota la resta hi ha votat en contra. La moció final sí que ha incorporat un punt que ha afegit la CUP en el qual es demanava estar al costat de les institucions i les entitats per lluitar en contra l'aplicació de l'article d'una manera pacífica. La moció final ha rebut el suport de CDC, ERC, CUP, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins —que ha declinat intervenir en el debat—; el vot en contra de Ciudadanos i l'abstenció del PSC.

Un cop aprovada la moció, un nombrós públic que omplia la sala ha mostrat cartells demanant la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que són a presó des del passat dia 16 d'octubre.

Arxivat a: EL PROCÉS DE LA INDEPENDÈNCIA 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]