El Bages reivindica l'exclusivitat dels seus tomàquets
La 1a Festa del Tomàquet proposa jornades tècniques i també un mercat a la plaça de Puigmercadal
Els organitzadors, aquest dimecres a Puigmercadal. Foto: AJM

BAGES / Redacció  
19/07/2017 18:51
El mercat de Puigmercadal ha acollit aquest dimecres al migdia la presentació de la 1a Festa del Tomàquet, una iniciativa que pretén posar en valor la riquesa, qualitat i diversitat del producte estrella de l’horta i donar a conèixer les varietats locals i exclusives de la comarca.

La iniciativa sorgeix de MengemBages, que impulsa el projecte juntament amb Tomating, la revista Proper i l’Ajuntament, i el suport del Consell Comarcal el Bages i la Diputació de Barcelona. La presentació ha reunit el regidor de Comerç i Mercats, Jaume Arnau, el regidor d’Entorn Natural, Pol Huguet, i també Alba Rojas (MengemBages), Bernat Casanovas (Tomàting) i Ignasi Sala (Fogons del Bages).

Arnau ha recordat que la festa és una esplèndida manera de donar suport a l’actual procés de reformulació i impuls del mercat de Puigmercadal: Per una banda, “la plaça volem que no estigui tan ocupada per cotxes i hi passin moltes coses com aquesta”. Més enllà d’això, en la línia de convertir el mercat “en una icona del menjar de proximitat, del producte quilòmetre zero, la festa és una molt bona manera de començar aquest camí”. Per part de MengemBages, Rojas ha explicat el contingut del programa, i ha afirmat que la festa neix “de manera modesta”, però “volem que sigui la llavor, que creixi i que com les tomaqueres, es faci gran i productiva”.

Bernat Casanovas ha parlat de les diverses varietats de tomàquets al Bages, de “tomàquets que tenen gust de tomàquet, i no dels que podem comprar a moltes botigues, que són collits fa setmanes i han perdut el gust” i ha afirmat que la festa és una oportunitat per “associar Manresa i el Bages a la seva horta, que és de gran qualitat”, en la línia d’altres països, amb certàmens molt potents dedicats als productes d’horta. I Ignasi Sala, ha remarcat que amb la festa “es posa en valor un producte representatiu de la cultura, la tradició i l’esforç. Hi ha varietats úniques del Bages i això ens distingeix d’altres territoris”. Ha reiterat la riquesa de l’horta de la comarca, i en el cas de Manresa dels regadius del Poal i Viladordis, “regats per aigua de la Sèquia des de fa 500 anys”. A la presentació s’ha fet una crida a la necessitat que la població valori la riquesa d’aquest producte autòcton i opti pel seu consum.

Pol Huguet ha fet un agraïment als impulsors de la iniciativa, a la qual l’Ajuntament s’ha afegit de manera entusiasta, i ha remarcat que la festa és “una bona mostra de la salut i el potencial del sector, amb productors locals, empreses que es dediquen a la distribució i també restaurants. La festa ha de contribuir a fer créixer encara més aquest conglomerat”. També ha considerat que cal que la ciutadania “sigui exigent, demani a les botigues d’on vénen els tomàquets i estigui disposada a trobar la botiga adequada i a pagar-ne el preu adequat".

Un programa complet
A la festa del tomàquet hi trobarem jornades tècniques sobre aquest producte, espais de comercialització, demostracions de cuina, degustacions, tapes, concursos o recol·leccions, entre d'altres. A més, el tomàquet serà el producte estrella de molts restaurants de la comarca en les seves cartes i menús des del 25 de juliol al 25 d’agost. També es farà un mercat dels tomàquets el 29 de juliol a Puigmercadal.

*Més informació aquí.

 

Arxivat a: PRODUCTORS LOCALS  FIRES I FESTES 




 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):




Milers de notes de colors a la rua infantil inspirada en la música
El Manresa perd per la mínima contra l'Horta
Campanya contra l'estacionament sobre les voreres
La segona Cargolada de la Llum omple la plaça Sant Domènec
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]