Les escoles fan 77 tipus de menús a causa d'intoleràncies
Gairebé un 15% dels infants que es queden a dinar als centres fan algun tipus de dieta especial
Una imatge d'arxiu d'un nen dinant a l'escola. Foto: E.M./EPA

BAGES / Redacció  
07/04/2017 09:47
Dieta baixa en colesterol, sense fruits secs ni préssec, rica en fibra, sense gluten, sense lactosa, sense ou, sense pèsols... I així fins a un total de 77 menús diferents. Aquesta és l’oferta que el servei de menjador escolar del Consell Comarcal del Bages ha d’elaborar diàriament per servir els més de 1.330 alumnes que es queden a dinar a l’escola i utilitzen aquest servei. Aquestes dietes específiques s’han d’elaborar a causa d’al·lèrgies, intoleràncies o malalties com la diabetis, que poden posar en risc la salut dels nens.
 
En total, un 14,6% dels alumnes que es queden a dinar a les escoles del Bages demanen algun tipus de dieta especial. Hi ha 1.333 infants que utilitzen aquest servei, i 195 presenten algun tipus d’al·lèrgia o intolerància alimentària. En alguns centres, el percentatge d’infants amb algun tipus d’afectació alimentària s’enfila fins al 40%.
 
Els darrers anys hi ha hagut una tendència a l’alça del nombre de casos d’intoleràncies o al·lèrgies que va fer plantejar al Consell millorar el servei que es donava als menjadors. Per això, es va incloure al concurs per contractar una empresa que s’encarregués dels menjadors l’obligació d’adaptar els menús a les al·lèrgies i intoleràncies certificades mèdicament i fer un menú específic per a cada alumne.

Fugir de l'arròs bullit
La consellera comarcal d’Educació, Èlia Tortolero, explica que “volíem fugir de l’opció que havíem fet fins aleshores de tenir un menú genèric per a tots els al·lèrgics, que acabaven essent propostes com arròs bullit i pollastre a la planxa” i afegeix que “per això vam incloure, com a criteri de valoració de les ofertes presentades per les empreses, que els diferents menús proposats fossin el més semblants possible als menús generals encara que això comportés adquirir productes específics o sense gluten, per exemple. Així aconseguíem que tots els infants poguessin tenir un menú semblant encara que tinguessin alguna al·lèrgia o intolerància”.
 
L’oferta personalitzada de menús es va posar en marxa ja fa tres cursos i des d’aleshores, el nombre de menús ha anat augmentant per atendre el millor possible les necessitats de cada infant, arribant fins als 77 que hi ha vigents aquest mes d’abril. Tortolero explica que “volem atendre els infants i alleugerir la preocupació de les seves famílies”.
 
Donar resposta a aquestes necessitats tan variades a l’hora de dinar demana un gran esforç de coordinació, organització i elaboració dels diferents menús. En algunes escoles on el percentatge d’infants amb menús especials és més elevat, el Consell ha incorporat la figura del vetllador de menjador, un professional destinat a supervisar el dinar dels nens que han de fer dieta especial.
 

Arxivat a: SALUT  EDUCACIÓ 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



La Generalitat reconeix oficialment Althaia com a hospital universitari de la UVic-UCC
El Centre Històric de Manresa celebra del 15 al 31 de juliol les Festes de Sant Ignasi
La benedicció dels vehicles en imatges
Cardona suspèn la seva Festa Major d’enguany
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]