Sallent vol ser el segon pol de cultura del Bages
El municipi acaba la rehabilitació de Cal Carrera i treu a concurs un ambiciós projecte d’equipament escènic amb el “somni de ser subseu del Kursaal”; la residència de la Fàbrica Vella completarà la reforma total d’un punt neuràlgic
Panoràmica de la zona de la Fàbrica Vella de Sallent, amb el futur complex de Cal Carrera a l’esquerra. Foto: Noemí Badrenas

SALLENT / Carmina Oliveras  
20/08/2016 11:35
Amb el “somni d’esdevenir subseu del Kursaal de Manresa” –en paraules de l’alcalde de Sallent, David Saldoni– el municipi espera poder inaugurar el centre cultural de Cal Carrera durant el 2017. La rehabilitació de l’antiga nau que pertanyia a l’històrica Fàbrica Vella ja està enllestida –ha costat 1,6 milions d’euros– i ara s’acaba de treure a concurs públic un ambiciós projecte d’equipament escènic que convertirà Cal Carrera en el segon equipament cultural de la comarca, per la seva capacitat i pels seus condicionants tècnics.

Saldoni ha detallat que per a realitzar el projecte escènic es va encarregar un complet estudi per analitzar tots els aspectes referents a l’impacte del so i a l’aïllament acústic, que incorpora també tots els components tècnics de so, llums i de multimèdia que ha de tenir la sala: “A diferència d’altres concursos, en aquest el què es valorarà més no serà només el preu”, sinó la capacitat de l’empresa per complir tots els requisits i per aportar materials de qualitat.

Equip d’experts
Per a puntuar-ho, s’ha creat una comissió d’experts amb les persones que “han fet l’estudi i que coneixen les entranyes del projecte, que també faran un seguiment de la instal·lació”. La feina és vol fer “molt bé” i, per aquest motiu, no s’atreveix a posar una data concreta per a l’obertura: “Esperem que sigui el primer trimestre o, com a màxim, el segon”. El concurs, que també preveu l’escenari, té un valor de 208.988,88 euros.
Per a Soldoni, el “repte” és poder oferir “una programació cultural professional i poder esdevenir subseu del Kursaal”, una aspiració que ja s’ha parlat en converses informals amb els responsables del teatre manresà: “El Kursaal té un potencial molt gran, irradia cultura a la comarca i ens agradaria que de l’extensa programació hi hagués cinc espectacles que es poguessin descentralitzar”, diu.

En paral·lel, també s’ha tret a concurs la instal·lació d’una grada telescòpica d’onze alçades, motoritzada i traslladable, amb frens per fixar diferents configuracions. L’espai tindrà una capacitat de 505 cadires. La meitat seran retràctils “amb la idea que es puguin disposar de diferents formes; donaran molt joc perquè aniran amb rodes, i no amb rails”. L’altra meitat seran apilables. El plec de clàusules defineix un valor estimat de 179.805,78 euros.

El nou equipament permetrà que Sallent es doti d’un complex cultural de primer ordre. El municipi només compta amb el teatre del centre catòlic i amb l’envelat, “que ha cobert la necessitat durant 20 anys, però d’una forma un xic precària, ja que no disposa de lavabos ni vestuaris i no té bona sonorització”. Cal Carrera, en canvi, serà un teatre-auditori on hi cabran 1.200 persones a peu dret i amb possibilitat d’adaptar la sala a les necessitats de cada espectacle. A la planta superior, de 300 metres quadrats, hi haurà una sala polivalent per a exposicions, tallers o conferència, totalment oberta a les entitats.

El projecte, però, s’ha hagut “de suar”. Se’n va començar a parlar el 2011, però les obres no van començar fins el 2013, després de redimensionar el projecte inicial. I es van aturar dos cops per problemes d’aigua i pel trasllat d’una línia elèctrica.

Transformació total
La nau de Cal Carrera forma part de la transformació que viurà un dels punts més neuràlgics de Sallent. Al seu costat, la Fàbrica Vella acollirà la futura residència d’avis i “potenciarà la centralitat d’aquest espai que, a més, permetrà que la gent gran no s’aïlli i pugui continuar interactuant amb la població”.

Entre els dos equipaments, s’ha projectat una gran plaça que quedarà oberta al parc del riu Llobregat. En els properes mesos s’urbanitzarà la part de la plaça que toca a Cal Carrera. Quan la residència estigui acabada –les obres s’iniciaran l’any vinent– s’acabarà del tot.

La Fàbrica Vella té els seus orígens en la construcció, el 1806, de la resclosa de l’antiga edificació, que ja tenia activitat tèxtil. 36 anys més tard es va inaugurar la fàbrica, que va tenir activitat fins al 1970. És una icona del passat industrial de la conca del Llobregat i el seu llegat continuarà gràcies a la conservació de la façana i les dues xemeneies.

Arxivat a: CAL CARRERA SALLENT  FÀBRICA VELLA SALLENT  URBANISME 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):



Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal |
Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]